Af Stifter og Adm. direktør i DISIE, Anne Katrine H. Larsen, social iværksætter og ejer af Bæredygtig Kommunikation Lasse Alfastsen & CEO i Green Innovation Group A/S, Frederik van Deurs. Bæredygtige forretningsmodeller er kommet for at blive Siden vedtagelsen i 2015 har virksomheders og iværksætteres rolle og betydning i samfundet ændret sig. Alene i løbet af 2019 har den bæredygtige dagsorden for alvor fået fat. Særligt verdensmål 13, klimaindsats, er blevet danskernes foretrukne verdensmål. Et emne flere og flere virksomhedsejere, forbrugere, medarbejdere og investorer har en holdning til. Vi gennemlever i de her år et reelt paradigmeskifte, hvor bæredygtige forretningsmodeller ikke bare er fremtiden; de er i høj grad nutiden. Den traditionelle virksomhed med et ensidigt fokus på profit, uden omtanke for det omkringliggende samfund og miljø, er under hastig afvikling. En virksomhed, der er designet til det 20. århundrede, er dømt til at mislykkes i det 21. århundrede. Iværksættere spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling I den grønne omstilling spiller iværksætterne en vigtig rolle. Flere og flere skaber bæredygtige løsninger og leverer produkter, som nutidens kritiske og værdidrevne forbrugere i stigende grad efterspørger, hvad end vi taler klimaindsats, sundhed eller forbrug af mindre plastik. Derfor ser vi flere og flere virksomheder med bæredygtige forretningsmodeller. Det mest kendte eksempel er virksomheden Too Good To Go, der med sin forretning reducerer madspild over hele Europa. Men det gælder også mindre kendte virksomheder som f.eks. Kaffe Bueno, Gamle Mursten og Naboskab, der på hver deres måde arbejder for en bæredygtig samfundsudvikling. Kaffe Bueno er verdens første kaffevirksomhed, der genbruger kaffebønner og reducerer spild ved at udvinde kemiske forbindelser fra kaffegrums til fremstilling af ingredienser til kosmetik og fødevarer. Gamle Mursten kan som de eneste på deres marked rense mursten og genbruge dem via en patenteret rensemetode, der sparer miljøet for tonsvis af CO2. Naboskab hjælper det offentlige, virksomheder og organisationer med at skabe bæredygtige løsninger vha. viden om cirkulær økonomi og antropologisk adfærd. Den bæredygtige omstilling er en gave for iværksætterne Netop nu higer store virksomheder og det offentlige efter løsninger og kompetencer, der kan sætte tryk på den bæredygtige omstilling. De ønsker i stigende grad at samarbejde med iværksættere om udviklingen af innovative svar på klimakrisen, og her spiller iværksætternes nye, innovative, intelligente produkter og services en vigtig rolle. Det store klimafokus repræsenterer nemlig store forretningsmuligheder. Mange aktører ser efterhånden verdensmål som forretningsmål. Målene repræsenterer en mulighed for iværksættere til at blive first mover på deres felt, og hver iværksætter skal spørge sig selv: Hvordan skaber jeg størst positivt impact med min forretning ved at adressere samfundsudfordringer? Vi skal samle økosystemet og udklække flere grønne iværksættere Det er som udgangspunkt positivt at opleve den store klimaopmærksomhed og de mange konstruktive forretningsløsninger, men desværre går udviklingen ikke hurtigt nok. Vi skal forbedre mulighederne for, at flere iværksættere kan bidrage med løsninger. Vores opfordring til alle nuværende og fremtidige iværksættere lyder på at grundlægge jeres virksomhed på stærke og tydelige bæredygtighedsprincipper og bruge kerneforretningen til at løse samfundsudfordringer, herunder klimakrisen. Hvis I gør det, så sørger vi andre for at gøre vores del. Et afgørende sted at tage fat er at styrke økosystemet om de bæredygtige iværksættere. Vi skal bringe de rigtige folk sammen, så idémagere, investorer og beslutningstagere kan sætte tryk på udviklingen sammen. Verdensmålsdagsordenen giver os et momentum for at samle det fragmenterede økosystem og formulere fælles løsningsforslag, der skaber flere og mere omfattende grønne forretningsløsninger. Det er nemlig ikke nok med iværksætternes tiltag alene. Alle nye indsatsområder har brug for netværk, videndeling, rådgivning og ikke mindst investeringer. Days Of Impact DISIE tager sammen med en række partnere fra økosystemet et vigtigt skridt, når vi samler iværksættere, fonde, kommuner, NGO’er, private virksomheder og investorer, så vi sammen kan komme tættere på at indfri de ambitiøse og nødvendige verdensmål inden 2030. Initiativet kalder vi ’Days of Impact’, og her skal aktørerne udvikle modeller for partnerskaber. De grønne iværksættere spiller en afgørende rolle i den bæredygtige omstilling, og vi skal blive endnu bedre til at understøtte dem, så vi kan udklække flere og få deres unikke forretningsløsninger til at blomstre, inden det er for sent. Verdensmålenes 4-års fødselsdag Sustainable Change Makers inviterer bæredygtige forandringsagenter med til at fejre verdensmålenes 4-års fødselsdag i København Sustainable Change Makers er et netværk af fremtrædende og fremtidige unge, bæredygtige forandringsagenter på tværs af brancher, geografi og kompetencer. Med deres passion, viden og konstruktive løsninger på den bæredygtige omstilling inspirerer de både hinanden samt ledere og medarbejdere i virksomheder og organisationer til at handle bæredygtigt Netværket arbejder fokuseret med verdensmål 17 – partnerskaber for handling – da de tror på, at de ved at samle unge på tværs af bæredygtighedsfeltet kan skabe mest mulig vidensdeling og bedst mulige samarbejder. Se mere her


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind