Denne artikel er udarbejdet af webmediet Bootstrapping.dk. Mediet sætter spot på Danmarks fremtid og skriver for dem – og om dem – der forandrer vores samfund: om iværksættere, startups og om den højteknologiske udvikling, der udfordrer velfærdsstaten, institutionerne og industrien – og den måde, vi lever sammen på som mennesker. Bootstrapping.dk har spurgt en række centrale aktører om, hvad det værste og bedste er, som den nye erhvervsminister kan gøre for det danske investor- og startupmiljø. Af Niels Christiansen Redaktør, Bootstrapping   Brian Mikkelsen   Direktør i Dansk Erhverv og tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Tidligere kultur-, justits-, økonomi- og erhvervsminister. Hvad er det bedste den nye erhvervsminister kan gøre? ”Jeg ser selvfølgelig gerne, at erhvervsministeren lægger kræfter i at sikre gode vilkår for iværksættere. Det er ikke kun nok at få flere til at starte virksomhed, vi skal også sikre, at de virksomheder, vi har i Danmark, har gode muligheder for at vokse sig store og skabe vækst og arbejdspladser. Her er det særligt vigtigt, at vores danske iværksættere har god adgang til kvalificeret arbejdskraft, kapital og gode muligheder for at ekspandere til udlandet.” Hvad er det værste den nye erhvervsminister kan gøre? ”Jeg synes, det vil være rigtigt ærgerligt, hvis den nye regering vælger at holde loftet for aktiesparekonto og investorfradrag på det nuværende niveau i stedet for at lade beløbsgrænserne stige gradvist, som det var hensigten, da initiativerne blev indført. Det er to rigtigt gode produkter, der kan være med til at sikre en stærk investeringskultur i Danmark, men for at de bliver attraktive at benytte, er der behov for at løfte beløbsgrænserne, som der blev lagt op til med den oprindelige aftale.” Hvad tror du, der vil ske? ”Jeg har haft en god snak med erhvervsministeren, og jeg har indtryk af, at han brænder for at sikre et godt erhvervsliv i Danmark. Hvad han vil give sig i kast med først, er ikke til at spå om, men jeg har indtryk af, at han bliver en erhvervsminister, der lægger vægt på en tæt dialog med erhvervslivet, og det er rigtigt vigtigt, hvis vi skal sikre stærke virksomheder i en tid med handelskrig og Brexit.”   Martin von Haller Grønbæk Formand i CPHFTW Fonden. Hvad ønsker CPHFTW, at den nye erhvervsminister gør for startupmiljøet i Danmark? “Vi ønsker en bæredygtig erhvervspolitik over for danske tech-startups. Bæredygtighed skal forstås på to måder. Langsigtede løsninger, der ikke skifter med regeringens farve. Rammebetingelser, der muliggør fleksibel finansiering, mulighed for at vinde i den globale talentkamp og tiltrække udenlandsk arbejdskraft efter den danske model, rimelig beskatning særligt af medarbejdermedejerskab, særligt i form af warrants, og først og fremmest fair konkurrence i forhold til store multinationale virksomheder, der ikke betaler skat i Danmark, og i forhold til salg til det offentlige. Støtte til vores økosystem i form af bedre uddannelse til fremtidens iværksættere og deres medarbejdere og direkte økonomisk støtte til iværksætterinitiativer og netværk, der drives af vores community, ikke af den myriade af konsulenter, hvis aflønning desværre ofte udgør en for stor del af den offentlige støtte til et projekt.” Hvad er det værste, erhvervsministeren kan gøre for startupmiljøet? “Det værste, en ny erhvervsminister kan gøre, vil være at slå de danske tech-startups i hartkorn med de sektorer, som har haft store “problemer” de seneste år med at spille en positiv rolle i det danske samfund. En fintech-startup er ikke det samme som en stor bank. AI- og datadrevne tech-startups kan ikke sidestilles med Google og Facebook. De danske tech-startups må ikke blive roadkill i et ideologisk korstog. Den ofte berettigede techlash mod de store globale tech-giganter bør ikke gå ud over nye danske tech-startups”. Hvad kan startupmiljøet tilbyde erhvervsministeren? ”Vi lover vores tech-startups at spille en god og konstruktiv rolle i dagens og fremtidens danske samfund ved at skabe arbejdspladser, ved at betale vores rimelige del af vores samfunds fælles udgifter i form af skatter, og ved at bidrage med praktiske løsninger på væsentlige spørgsmål, som ulighed i samfundet, diversitet og social mobilitet og klimaforandringer.”   Joachim Sperling  Direktør Axcelfuture, Head of Corporate Affairs, Axcel. Hvad håber I, at den nye erhvervsminister vil gøre for startupmiljøet i Danmark? ”Jeg håber, at Simon Kollerup vil bidrage til at fastholde den dynamik, vi har fået opbygget om startups i Danmark. Der står nu respekt om at være opstartsvirksomhed, men sådan har det ikke altid været. Tidligere tænkte man, at det nok var, fordi man var lidt besværlig, at man startede sit eget. Det skal være attraktivt og gerne også lidt mindre risikabelt for den enkelte at starte virksomhed, og så skal der være adgang til penge fra fonde, der kan bakke vækstvirksomhederne op. Vilkårene er bedre i dag end tidligere, men der er fortsat et stykke vej, fordi mange investorer fortsat skal overbevises om, at investeringer i startups kan give et fornuftigt afkast. Derudover skal vi være ærlige om, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan. Lige nu ser vi ud til at have succes med fintech og robotteknologi. Måske er det her, vi skal fokusere vores kræfter og glemme resten.” Hvad er erhvervsministerens største udfordring? ”Det største problem for Erhvervsministeriet er, at det ikke er Skatteministeriet. For reelt er det i Skatteministeriet, at de vigtige beslutninger for iværksættere træffes. Hvad er afkastet efter skat, hvad er reglerne for underskudsfremførelse, hvad er selskabsskattesatsen osv.”


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind