Af Peter Kofler, Formand Dansk Iværksætter Forening

En ny regering er kommet til og nye politiske prioriteringer ser dagens lys. En regering med hovedfokus på velfærd og klima, men desværre også med udsigt til højere skatter.

Den nye erhvervsminister Simon Kollerup skal følge op på to konservative forgængeres forkærlighed for alle os med eget CVR-nummer. I Dansk Iværksætter Forening har vi høje forventninger til den nye minister. Vi håber, at det ikke er tid til smalkost for iværksætterne, men at vi stadig vil ligge højt på ministerens dagsorden.

Vi forventer, at iværksætteri vil være en uomgængelig del af regeringens politik. Det bekræftes i regeringens såkaldte forståelsespapir, hvori det fremhæves, at “Danmark skal være kendt som et grønt iværksætterland”.

Vi tager gerne regeringen på ordet. Grønt iværksætteri er et godt sted at begynde for en ny regering. Dansk Iværksætter Forening er selv gået forrest på denne agenda. Sidste år med fokus på Verdensmålene i Iværksætterugen – og i år med fokus på grønne iværksættere.

Hvis regeringen skal nå målet om 70 procent CO2-reduktion, er der ingen vej uden om nytænkning, nye løsninger og nye forretningsmodeller – og det er jo indbegrebet af iværksætteri. Det bliver iværksætterne, som kommer til at vise vejen, for der er ingen chancer for, at man indenfor det nuværende mulighedsrum kan anvise så store CO2-reduktioner. Til regeringen vil vi sige: ”Vi er klar til at løse opgaven”.

Udover den grønne agenda har vi også forventninger til, at regeringen fortsat vil have stort fokus på kvindelige iværksættere og betydningen af iværksætteri i yderområderne.

Den nye erhvervsminister er fra Thisted, og han forstår formentlig bedre end forgængerne fra Lyngby og Hellerup, hvor vigtig iværksætteri er for yderområderne, som stadig oplever en katastrofal nedgang i etableringsraterne i forhold til 2008. Denne del er tæt koblet til klimaet, som næppe alene kan løses af en hipster-app, men kræver dybt kendskab til og nytænkning af produktion og forsyningskæder.

Ligeledes er der nyt håb om at vende den lige så katastrofale udvikling, vi ser inden for kvindelig iværksætteri, hvor kurven kun er gået en vej de sidste fem år. Der er simpelthen behov for, at alle – både offentlige og private – aktører i økosystemet styrker tilgangen til kvinderne. Det nye flertal på Borgen bør tage fat på de helt fundamentale problemer for kønsbalancen i CVR-registeret: Tryghed og sikkerhed. Et af regeringens parlamentariske støttepartier, Enhedslisten, kom i løbet af valgkampen med et forholdsvist stærkt oplæg til at styrke den økonomiske tryghed for iværksætterne med både barselsordninger, højere bundfradrag og enklere regler. Lyt gerne til disse anbefalinger!

Den grønne omstilling, vækst og iværksætteri i yderområderne samt flere kvindelige iværksættere er strukturelle udfordringer og kræver langsigtede strategier. På den korte bane er der også områder, hvor regeringen må træde i karakter.

Det gælder især den fatale beslutning om at afskaffe IVS’erne. Konsekvenserne er markante, mærkbare og ødelæggende for lysten til at starte virksomhed. Allerede i andet kvartal i år betød afskaffelsen af IVS’erne en nedgang i virksomhedsstarter på hele 13 procent i forhold til året før. Det er direkte skadeligt for dansk økonomi og vores fremtidige velstand at gøre det dyrere at starte virksomhed.

Da den nuværende regering var i opposition, var de begejstrede for vores forslag om at suspendere IVS’erne kortvarig med henblik på at finde en bedre model. Nu har de regeringsmagten, så nu skal der leveres på dette. Ellers var det jo bare tom sniksnak. Vi skal gøre det let at starte virksomhed igen.

Simon Kollerup, vi vil gerne hjælpe dig, så du lykkes med din politik!

Vi er samarbejdsvillige, konstruktive, iderige og vi har arbejdstøjet på. Vi vil hellere end gerne rulle den røde løber ud for dig og fortsætte den tætte dialog med dit ministerium om bedre løsninger og vilkår for iværksætterne.

Vi ser os selv, som din vigtigste alliance, så lad dig ikke skræmme af vores mange ideer og forslag.