Alle succesfulde virksomheder er startet med en god idé. Men man kan ikke drive forretning udelukkende på gode ideer, så typisk er der fulgt noget mere med i kølvandet – kapital. Hvis man brænder for sin virksomhed som iværksætter, men måske ikke helt har nok kapital til at kunne komme i gang alene, eller for den sags skyld videreudvikle konceptet, så har man måske brug for et erhvervslån. Som med alle andre lån, er der fordele og ulemper ved at tage et erhvervslån. Dette vil vi tage et nærmere kig på og give nogle forslag til hvornår det kan svare sig – og hvornår det ikke kan. For at skabe et ekstra godt overblik, er der også inkluderet mulige andre veje man kan benytte sig, f.eks. alternativ oprejsning af kapital i form af f.eks. crowdfunding eller P2P lån. Fordele ved et erhvervslån Den umiddelbare fordel ved et erhvervslån, er naturligvis at det giver din virksomhed mulighed for ekspandere og vækste – uanset om du skal bruge et erhvervslån til opstart eller du f.eks. skal investere i flere maskiner eller lignende, for at matche efterspørgslen. Derudover er det selvfølgelig mere fordelagtigt at tage erhvervslån i stedet for personligt at skulle hæfte for lånet – hold virksomhedsrelaterede ting i virksomheden frem for alt. Derudover kan du også være heldig at banken har mere fleksible krav i forhold til erhvervslånet. Du kan se en række forskellige erhvervslån her. Typer af erhvervslån Der er naturligvis aldrig ’one size fits all’ og der er efterhånden mange låneudbydere på markedet med forskellige tilbud om lån. Her er blot et udsnit: Det klassiske banklån med afbetaling efter f.eks. serieprincippet eller annuitetsprincippet Sikrede forretningslån Usikrede virksomhedslån Renteswap lån , osv. Hvornår skal du ikke tage et erhvervslån? Lånemarkedet er proppet med tilsyneladende ’gode tilbud’ disse dage og hvis du er for overivrig eller ikke læser det med småt, så kan du hurtigt ende ud i problemer. Først og fremmest skal du altid sørge for at de lånetilbud du får er helt uforpligtende, så du har en reel chance for at kunne overveje tilbuddet. Det er første trin. Herefter skal du også overveje renter, ÅOP, diverse gebyrer og naturligvis løbetiden. Det er klart at prisen på lånet vil stige hvis du skal bruge en meget lang løbetid, så derfor er det altafgørende at du har en klar strategi for din virksomhed og hvad pengene skal bruges til helt konkret. Hvis du endnu ikke føler dig helt sikker på din virksomhed og tænker at en lang løbetid kan give dig mere albuerum til at få betalt af, så skal du være varsom. Generelt skal du være meget bevidst om dit grundlag for erhvervslånet. Hvis du ikke har meget erfaring, så er det en dårlig idé at satse alt (selvom det kan være fristende) og kaste sig fuld tid ind i projektet. I stedet kan du overveje at fortsætte med f.eks. en fast lønindkomst indtil du har dannet dig et bedre indtryk af virksomhedens potentiale. FAKTA: SIKREDE OG USIKREDE LÅN Sikrede lån er de mest almindelige, der dækker over lån hvor der er et krav om sikkerhedsstillelse. Derimod har de såkaldte usikrede lån intet krav om sikkerhedsstillelse (udover indkomst- og kreditkrav) – i hvert fald ved første øjekast. Der er dog mange lånevirksomheder der i stedet kræver personlig hæftning for det (oftest en del af det med småt) og dermed er det altså en også en væsentlig større risiko at løbe. Hvornår er det så en god idé at tage et erhvervslån? Det kunne for eksempel ske når du allerede er begyndt at generere indtægt i virksomheden og den har en sund økonomi, og måske har brug for ekstra kapital for at kunne følge i ekspanderingen. Det kan også være at du har en særlig viden om den niche i markedet du har fundet og derfor har tilstrækkelig viden om hvordan din virksomhed kan forløbe sig – så kan et lille lån muligvis godt svare sig til at komme i gang. Det er dog altid en individuel vurdering og der vil altid være fordele og ulemper ved at tage et erhvervslån, uanset låntype. Alternative veje Hvis et erhvervslån ikke lige er svaret for dig, så findes der også andre veje du kan gå for at oprejse kapital til din virksomhed. Det handler bare om at være kreativ. Måske er løsningen at oprette din virksomhed på Kickstarter eller lignende og pitche din idé til de mange tusinde brugere, der så kan vælge om de har lyst til at støtte dig. I de seneste par år er der også kommet mange crowfunding-platforme til, såsom Mintos, Peerberry og mange andre, hvor folk investerer i at låne ud til virksomheder. Her er renterne en anelse højere da der følger en vist risiko med, men det er også en vej at gå. Derudover så har EU også en række muligheder for mindre virksomheder. EU har Enterprise Europe-netværket som giver rådgivning og støtte, og EU yder også finansiering for virksomheder. Du kan læse mere om dette her. Hvis du dog selv har et solidt netværk, kan det også være værd at overveje hvorvidt din familie eller venner kunne være interesserede i at investere i virksomheden. Disse mennesker kender dig og din arbejdsmoral (samt passion for ideen) godt, så de kan måske være villige til at støtte og måske endda få en god fortjeneste på det hvis din virksomhed bliver succesfuld. Det er værd at række ud i netværket, som en del af dine overvejelser om erhvervslån til finansiering af din virksomhed.


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind