Går du og overvejer at springe ud som iværksætter? Enhver ved, at et meningsgivende arbejde er vigtigt for at føre et tilfredsstillende liv, og sidder du inde med en iværksætterdrøm, så ville det være ærgerligt, hvis du aldrig gav drømmen et skud. Er det de økonomiske risici, som holder dig tilbage, så skal du bare vide, at du ikke er den første, der har haft sådanne overvejelser. Iværksætteri er altid et sats, og skulle det ske, at din iværksætterdrøm ikke forløber som tiltænkt, vil du med stor sandsynlighed sidde tilbage med en gæld og ingen indkomst. Der er dog visse ting, som du kan gøre for at sikre din økonomiske tryghed som iværksætter. Lønsikring er et eksempel på en sikring, som du kan tilkøbe, så du har et sikkerhedsnet at falde tilbage på, hvis dit iværksætteri ikke sikrer dig en indtægt, som du kan leve af. Du kan blandt andet købe lønsikring hos Dansk Lønsikring eller direkte gennem et forsikringsselskab. Bevar størstedelen af din løn ved konkurs Med lønsikring kan du bevare mellem 80-90% af din løn, hvis du går konkurs med din virksomhed. Nogle steder dækker lønninger helt op til 90.000 kr., så det er slet ingen dum idé at sikre sig selv, hvis man har en månedlig indtjening, der er så høj. Nu tænker du nok, at man skal være medlem af en a-kasse for at få lønsikring, men det behøver du faktisk ikke. Hvis du tegner en privat lønsikring, så svarer det til, at du køber en forsikring hos et uafhængigt forsikringsselskab. Fordi det uafhængige forsikringsselskab arbejder udenom det offentlige system, så er du ikke underlagt a-kassens mange regler. Og som bekendt er det nærmest umuligt at være selvstændig iværksætter og a-kassemedlem samtidig. Men alt dette bureaukratiske hurlumhej undgår du fuldstændig, hvis du køber en privat lønsikring. Det skal du være opmærksom på ved lønsikring uden a-kasse Prisen for at købe lønsikring afhænger som oftest af, hvad din månedlige løn er. Lønsikring kan dog kun betale sig, hvis du tjener mere end 25.000 kr. om måneden før skat. Årsagen til dette skyldes, at dagpengesatsen før skat ligger ekstremt tæt på de 25.000 kr. Dermed vil lønsikring ingen forskel gøre for dig. På den anden side kan du ikke få ret til dagpenge, medmindre du afvikler dine virksomheder. Det giver især problemer for iværksættere, som anvender deres iværksætterselskab som et holdingselskab. Du skal også være opmærksom på, at du som oftest ikke kan få udbetalt lønsikring i lige så lang tid, som du kan få udbetalt dagpenge. Lønsikringer uden a-kasse dækker typisk kun i 12 måneder, mens den offentlige lønsikring, som fungerer som et supplement til dagpenge, i nogle tilfælde kan dække helt op til 3 år. Slutteligt skal du også tage højde for, hvis du vælger at skifte fra en a-kasse og over til en privat lønsikring, så kan du typisk ikke tage din anciennitet med. Det kan du normalt, hvis du skifter fra en a-kasse og over til en anden a-kasse. Der er altså fordele og ulemper, som man må opveje overfor hinanden og sin egen situation, når man går og overvejer at købe lønsikring.


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind