Denne artikel er leveret af LoanScouter

Finansiering er ofte én af de helt store hurdles, når du skal starte ny virksomhed.

… Men hvordan skal du så gribe processen an, når du skal låne penge? Det vil jeg komme nærmere ind på i denne artikel. Her har jeg nemlig samlet 4 tips til dig, som skal låne penge til din nye virksomhed.

1. Kend de finansielle begreber
Inden du låner penge, bør du vide, hvad dit lån i det hele taget indebærer. Til dette er der en række finansielle begreber, som du bør kende til.

3 af de helt centrale begreber du bør kende er rente, ÅOP og løbetid:

– ÅOP: ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Således er det en betegnelse for, hvor meget lånet reelt komme kommer til at koste dig. Foruden renten indeholder ÅOP hermed også eksempelvis diverse gebyrer og afgifter, som er forbundet med lånet.

– Rente: Rente er ikke bare rente. Derimod er renten delt op i en under forskellige typer rente, som alle giver indblik i noget forskelligt. Her kan bl.a. nævnes:
Debitorrente / nominel rente: Den årlige rent inklusive renters rente.
Effektiv rente: Inkluderer renteomkostningerne samt omkostninger ved at optage lånet plus gebyrer og provisioner.
Pålydende rente: Tager ikke højde for renters rente.

– Løbetid: Løbetiden er den tid, som det vil tage at betale dit lån tilbage. Et andet ord for løbetid er således tilbagebetalingsperioden. Det er vigtigt at vælge et lån med en løbetid, som passer til din økonomi. For jo kortere løbetiden er, jo mindre bliver det samlede beløb, du skal betale tilbage, da du betaler renter og gebyrer over en kortere periode… Og jo længere løbetiden er, jo dyrere bliver lånet samlet set, mens du dog kommer til at betale mere af på det her og nu.

2. Undersøg markedet
Der er mange forskellige låneudbydere på det danske marked… Og lånevilkårene mellem de enkelte lån kan variere meget. Derfor er det vigtigt, at du undersøger markedet grundigt, inden du optager et lån.

Lav eksempelvis en Google-søgning på “lån til virksomhed” – så vil der dukke en masse muligheder op, som du kan se på og sammenligne.

3. Alternativ: Overvej offentlige tilbud
Inden du går til en privat aktør, bør du undersøge, om der er fordelagtige offentlige tilbud til finansiering, som du kan gøre brug af.

I skrivende stund (august 2019) hjælper eksempelvis Vækstfonden med finansering af nystartede virksomheders innovation og vækst.

4. Alternativ: Overvej andre typer finansiering
Slutteligt bør du være opmærksom på, at klassiske firmalån ikke er den eneste måde, du kan finansiere din virksomhed. Du kan også gå efter andre former for finansiering. Eksempelvis kunne du tage en investor ind.

Hvis du vælge at hente finansiering udefra, er det vigtigt, at du gør dig klar, om du er ude efter en aktiv eller passiv investor.

En aktiv investor tager del i din virksomhed. Således er det en god løsning til dig, der mangler at få dækket nogle kompetencer i virksomheden. Et eksempel på en (utrolig) aktiv investor vil være at tage en partner ind.

En passiv investor blander sig ikke på samme måde i den daglige drift af virksomheden. Hermed gør de det muligt for dig at bibeholde større kontrol med virksomheden, selv om du afgiver procenter af den.

Jeg håber, at denne guide har været en god hjælp til, hvordan du kan låne penge til din virksomhed. God fornøjelse med projektet!