Lige gyldig hvor vi er i livet, hvor vi bor, hvor gamle vi er eller hvad vi laver, så vil vi alle opleve gode og dårlige perioder. Nogle gange er vi fyldt med håb og pågåmod, andre gange er vi udkørte og modløse. Men hvad kan man gøre for at holde sig motiveret og effektiv? Og ikke bare i korte perioder adgangen, men kontinuerligt og dagligt. Det giver vi dig en række forslag til i de næste afsnit.

Kend dig selv

Først og fremmest handler det om at kende sig selv, og ikke mindst dine styrker og svagheder. Hvad ønsker du at opnå? Hvad brænder du for? Hvad bryder du dig ikke om? Det nytter ikke noget at spejl sig i hvad alle andre gør, du skal finde noget der fungerer for dig og kun dig.
Start med at sætte dig selv et mål, eller måske flere små delmål. Måske ønsker du at tabe dig et par kilo? Måske drømmer du om at få en kæreste? Eller måske er din mission at fordoble din virksomheds omsætning indenfor et år. Hvad end dine drømme er i privatlivet eller i arbejdsregi, så handler det om at være både konkret, realistisk og villige til at kæmpe for det. Meget få ting i denne verden kommer os forærende, med andre ord er vi vores egen lykkes smed.

Gode motivations og effektivitets redskaber

Der findes en række gennerelle råd, som du kan prøve at læne dig op ad.

– Stå op samme tid hver dag og have fast rutiner, det gør at din hjerne lettere bliver klar til dagens opgaver og udfordringer
– Skriv dine mål og visioner ned og følg så op på dem for eksempel én gang i måneden
– Dyrk moderat motion, det frigiver stress hormoner og giver i sidste ende mere energi
– Beløn dig selv, når du når et eller flere af dine delmål
– Lad dig selv få en fridag og slap af, det giver dig fornyet energi og nytænkning
– Meld dig ind i netværk eller gruppe med ligesindede, så du kan få sparring og opbakning
I det hele taget er det som oftest altid en god idé at dele sine tanker, mål og drømme med en eller flere, som man føler man kan betro sig til, og som vil støtte dig på vej til dit mål.

Her kan du finde gode råd og inspiration

Der findes efterhånden mange steder hvor man kan finde gode råd til øget motivation og effektivitet. Søg på nettet, opsøg en karriere coach, en personlig træner eller en business partner – alt efter hvad dit personlige behov måtte være. Der er desuden efterhånden mange inspirerende topledere, politikere og andre prominente personer, der har udgivet interessante selv-biografier om både deres privatliv og deres ofte stejle vej til toppen. Tit kan den type bøger være en hjælpende hånd og en glimrende motivations faktor.