Et opråb om digital ligestilling

Menneskelig bias er en naturlig risiko i maskinlæring og kunstig intelligens. Ikke desto mindre, kan det være et kæmpe problem i fremtiden, hvis vi ikke tager hånd om det nu. Ifølge stifter af Queue-It, Camilla Ley Valentin, kan de systemer og algoritmer, vi udvikler lige nu, sætte ligestillingen årtier tilbage, men også bruges til at fremme ligestilling, hvis vi formår at sætte det på den politiske og erhvervslivets dagsorden. Hun mener, at tiltag som regeringens AI-strategi og Dataetisk råd er gode skridt i den rigtige retning, men efterlyser alligevel mere handling.

 

Købestærke “millennials” er en guldgrube

Millennials eller Generation Y, som de også kaldes, er generationen født mellem 1980 og 2000, og er ikke bare egofikserede social medie-junkies, men former derimod en guldgrube af danske forbrugere. Enhver virksomhed, der ønsker at vokse, må ikke overse de nye millennials, som er kendetegnet som den hidtil bedst uddannede generation med stærke digitale og teknologiske kompetencer. I dag udgør Generation Y en tredjedel af det samlede forbrug i Danmark, og som et progressivt, udadvendt kundesegment, er det ikke urealistisk at tallene bliver endnu mere favorable for virksomheder i fremtiden.

 

750 millioner kr. til nordiske startups

Venturefonden ByFounders har med støtte fra blandt andre Danske Bank og Vækstfonden for nyligt rejst de sidste penge til deres første fond og er nu klar med 750 millioner kr., der er øremærket til nordiske startups. Målet er at sikre mere risikovillig kapital i norden, så vi ikke skubber alt vores iværksættertalent over Atlanten til Silicon Valley. ByFounders har allerede investeret i blandt andre Corti, Peergrade, Spiio og Simple Feast, og forventer at foretage yderligere 30 investeringer i de næste tre år oveni de 11, der allerede er foretaget.

 

Pletfri skjorter er en millionforretning

Danske Kasper Brandi Petersen fik sammen med kæresten Lotte Vink en idé med et potentiale, der senere har vist sig at være grundlag for en forretning med en tocifret millionomsætning. Eventyret om den pletfrie skjorte tog for alvor fart, da serieiværksætter Tommy Ahlers kastede penge i virksomheden i TV-programmet Løvens Hule. Et år efter er virksomheden flyttet hjemmefra med en omsætning på 18 mio. kr. og 12 ansatte. Det virker som om, at iværksætterlivets udfordringer preller af virksomheden LabFresh, som rødvin preller af den pletfri skjorte.

 

Bæredygtige danske virksomheder kan tage del i milliardforretningen

Alle taler om det. Det står skidt til med klimaet og vores jord. Men hvor der er udfordringer, er der også muligheder, og en ny rapport viser, at der i den grad er en gulerod at hente for danske virksomheder, der løser problemer relateret til FN’s 17 Verdensmål. Rapporten, der blev lanceret i januar, anslår, at danske virksomheder, der relaterer sig til Verdensmålene, øjner forretningsmuligheder svarende til 400 mia. kr. frem mod 2030. Potentialet affødes i høj grad af intensiv vækst i udviklingslande, som anslås at udgøre næsten ⅔ af globale markedsmuligheder i 2030.

 

19-årig er “en af de vildeste iværksætterprofiler” Jesper Buch har mødt

Endnu en Løvens Hule-deltager har formået at imponere de erfarne Løver. Efter et besøg i Hulen, gik 19-årige Daniel hjem med en halv million kr. i investering fra Christian Stadil og Jesper Buch. Særligt sidstnævnte var begejstret for den unge iværksætterildsjæl, som han beskriver som værende “en af de vildeste iværksætterprofiler, han nogensinde har mødt”. Daniel Johannesen kommer fra Horsens, og har med baggrund som elitesvømmer startet virksomheden Watery med en webshop i nichemarkedet for svømmeudstyr. Nu er Daniel klar til den fortsatte vækstrejse.

 

Flere iværksættere blandt Danmarks toptalenter

For 16. år i træk har Berlingske fundet de 100 største unge talenter i dansk erhvervsliv til deres “Talent 100-kåring”. Igen i år var der mange om budet, og blandt de 100, der er blevet særligt valgt af juryen, har 13 iværksættere fundet vejen frem. Blandt disse er 35-årige Cecilie Waagner Falkenstrøm, som er stifter af AI-startuppet Artificial Mind, som samarbejder med verdensscenens techgiganter såsom IBM, Microsoft og Google. Samlet set var over 400 unge erhvervstalenter i betragtning – 305 mænd og 118 kvinder.

 

Danmarksmestre i entreprenørskab er klar til møde international konkurrence

Også blandt de helt unge iværksætterspirer er miljøet listet højt på dagsordenen. Til dette års Danmarksmesterskaber i Entreprenørskab var vinderne nemlig to unge Svendborgensere med en opfindelse, der gør, at skibe kan rense mikroplast fra havet, mens de sejler. Studerende fra hele landet vandt forskellige kategorier, men det var Microchange, der løb med den helt store guldmedalje. Nu skal stifterne Sarah Persson Hammershøy og Søren Bragt videre til Europamesterskaberne og prøve kræfter mod de internationale konkurrenter.

 

Endnu større, endnu vildere – Copenhagen FinTech Week er tilbage

Alle dem, der nogensinde har tvivlet på potentialet i FinTech, må vist erkende, at de er gået lidt galt i byen. Flere og flere industrier er påvirkede af FinTech, og både startups og store virksomheder øjner de lukrative muligheder i teknologien. I år løber Copenhagen FinTech Week af stablen i uge 24 og 25 med en mission om, at Danmark skal være FinTech-forbilledet for resten af Europa. Programmet byder i år på internationalt talent og globale ambitioner, samt en matchmaking-platform, hvor virksomheder kan mødes med FinTech som fællesnævner.

 

Dansk unicorn i kikkerten?

Den største serie-B investering nogensinde i Danmark har for nyligt givet danske Pleo et kæmpe pust i ryggen på rejsen mod unicorn-status. Pleo har opereret på FinTech-markedet siden 2015, og simplificerer den bureaukratiske købsprocess i virksomheder i både Danmark, Tyskland, Sverige og England. Nu har Pleo for nyligt sikret sig 350 mio. kr. i investering, så virksomheden kan accelerere produktudviklingen og være endnu bedre rustet til at fortsætte vækstrejsen.