Af Jesper Højberg Christensen, bestyrelsesformand i Bootstrapping og næstformand i DanBAN.   Vi gør opmærksom på, at denne kommentar er er leveret af Bootstrapping.dk. Det er   ”Gør gode tider bedre” hed Socialdemokratiets optimistiske valgslogan i 1960. Nu gentages det i Mette Frederiksens valgoplæg med tilføjelsen ”…for alle”. Sandheden er den modsatte. Det vil først gøre tingene værre for alle, der tager risiko og investerer i fremtidens vækst og derefter for alle dem, der skal leve af den kage. Fra Jens Otto Krag over Poul Nyrup og til Bjarne Corydon har Socialdemokratiets nationaløkonomer altid forstået, at det især for de fattigste er afgørende, at samfundskagen vokser. Det er dem, der for alvor mister job og velstand uden vækst. Den lærdom finder man intetsteds på de 31 siders økonomiske plan, man kun kan håbe, er en valgpamflet. Når man har læst sig træt i alle de offentlige udgifter med 1.000 nye sygeplejersker, 1.000 nye skattefolk osv., tænker jeg: Hvad med straks at flytte 1.000 fra Erhvervsministeriet til Socialministeriet. For den nye socialminister (læs: Pernille Rosenkrantz Theil) giver da pensionister m.fl. en fest, den hengemte Thyra Frank kun vil kunne misunde.   Folkehavets krav Socialdemokratiets plan satser alt på at overgå Venstre og Dansk Folkeparti i velfærdsspendering og i at generobre førstepladsen på lighed. Formentlig også en reaktion på folkelige oprør fra lande, hvor kapitalismen har vist sig fra sin mest uansvarlige side og ophobet rigdomme i et lavrentemarked efter finanskrisen, uden at det altid har været modsvaret af en modsvarende risiko eller indsats. Tilsat angst fra pres fra høj migration, høj ungdomsarbejdsløshed pga. manglende reformer og det, at digitaliseringens gevinster fordeles voldsomt skævt, så dele af den hvide arbejderklasse i USA må dobbeltjobbe for at få en dagløn hjem. Men i Danmark har vi massiv omfordeling via skattesystemet til sikret velfærd


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind