Navn: Christel Schaldemose Parti: Socialdemokratiet   Hvad er dine politiske EU-prioriteter, som du vil arbejde for, hvis du bliver valgt? I virkeligheden går jeg rigtig meget op i et fair indre marked. Jeg støtter det europæiske samarbejde, og jeg synes, det er godt, at vi har EU og det indre marked, men jeg mener også, at der er brug for mere fairness – både for lønmodtagerne og for virksomhederne. Noget af det, jeg har valgt at arbejde for i mange år, er, at vi skal sikre, at vores regler skal være forståelige, men at de også skal kontrolleres og håndhæves, så vi får fairness på vores indre marked. Det er det, vi på engelsk kalder “level playing field”. Det gælder både for virksomhederne og for lønmodtagerne. Det er klart, at hele diskussionen om social dumping er der, hvor jeg gerne vil gøre noget for lønmodtagerne. “Level playing field” er til gengæld der, hvor jeg arbejder for at sikre fairness for virksomhederne. På hvilke punkter kan dine prioriteter understøtte dansk iværksætteri? Hvis vi er hurtigere og mere ensartede i implementeringen og håndhævelsen af EU-reglerne – så vi stopper dem, der overtræder reglerne – ville det være rigtig godt for danske virksomheder. Danske virksomheder plejer at være flittige og gode til at forstå og sætte sig ind i de regler, der er, og at efterleve dem. Når andre lande ikke efterlever reglerne, gør det os mindre konkurrencedygtige, når vi rent faktisk overholder dem. Jo mere reglerne håndhæves, jo bedre vil det være for danske virksomheder. Det arbejder jeg for! Jeg har arbejdet en del med digitalisering, som jeg også synes, er virkelig spændende. Vi har forsøgt at sikre, at vi får et digitalt indre marked, hvilket jeg også tror, ville være rigtig godt for virksomhederne. Digitaliseringen skal også være til fordel for både forbrugerne og virksomhederne. Igen, jo mere fair spillerne på den digitale ende af markedet agerer, jo bedre er det også for danske virksomheder. Hvilke indsatser ser du, der skal der til for, at EU gør det mere attraktivt for iværksættere at vokse sig ud over deres hjemlands grænser? På mange måder prøver vi at tænke attraktiviteten ind i vores arbejde. Dels forsøger vi at indgå nogle handelsaftaler, som også handler om at skabe fair forhold. Jeg mener, at der skal være en gensidighed, når lande uden for EU gerne vil handle med vores marked, hvor vi også skal have muligheden for at sælge varer og services på deres markeder. I virkeligheden handler det grundlæggende om tilgang. Min tilgang er, at vi skal have gode og forståelige regler, og at de regler, vi har, i øvrigt skal håndhæves. Der skal ikke være forskel på om man er et udenlandsk eller et europæisk firma. Hvis man skal handle med og til det europæiske marked, skal man overholde de her regler. Vi skal som politikere sørge for, at det sker, for ellers får vi unfair konkurrence. Jeg synes, at ting skal være retfærdige, og det skal de være for både borgere og virksomheder. Jeg bliver politisk vred, hvis nogen kan snyde på vægten bare fordi, vi ikke har ordentlig kontrol. Noget af det, vi er meget gode til i Danmark, er netop at være hurtige, effektive og undgå at have for omstændige regler. Det er også derfor, Danmark er et af de lande i Europa, hvor det er nemmest at starte en virksomhed. Den tilgang vil jeg gerne have med ud i EU – at gøre det effektivt og nemt, men selvfølgelig ikke så nemt, at dem med dårlige hensigter også får frit spil. Hvordan ser du, at EU kan tage konkurrencen op over for USA og Kina på kunstig intelligens?    Vi taler forholdsvis meget om det. Udover at det er hamrende spændende, er der også nogle etiske anliggender i det. Hvordan vi skal håndtere kunstig intelligens og hvilke fordele og udfordringer bringer det? Vi er meget bevidste omkring, at vi ikke er de hurtigste i Europa, men det vil vi jo gerne være. Vi vil jo gerne skabe et miljø, der gør, at vi kan konkurrere med både asiaterne og amerikanerne. Men vi har også i Europa en anden tilgang til tingene. Det kan formentlig være irriterende for virksomhederne på den korte bane, når de vil konkurrere med asiaterne og amerikanere. På den lange bane tror jeg, at det er til fordel for os, fordi vi husker at tage det etiske aspekt med ind, og at vi har rammelovgivningen på plads, som gør, at vi netop får denne her “level playing field” for virksomhederne, så det ikke bare er det vilde vesten, bare fordi det er et nyt område. Jeg tror på, at lovgivningen nogen gange kan være med til at gøre noget godt. Fx fortolkningen af GDPR er blevet meget firkantet, men intentionen bag det var jo at få sat nogle nye standarder for, at folk kan føle sig trygge ved at bruge det digitale miljø og levere data til virksomheder og staten, fordi man er sikker på at dataen blive behandlet ordentligt. Vi sætter standarden, og det kan jeg meget god lide. Vi skal bare finde balancen, hvor vi ikke laver så mange regler, at man ikke kan lave virksomhed, men alligevel tør at tro på, at vi godt kan gøre det på en måde, der på den lange bane giver bedre muligheder.


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind