Hvor tosset det end lyder, så har Struer gjort lyd til en vigtig del af sit DNA. Ved at være kendt som Lydens By skal Struer tiltrække iværksættere fra hele Europa til det første dedikerede lydacceleratorprogram nogensinde. I det hele taget bør alle med interesse i iværksætteri lytte til, hvad Struer Kommune kan og gør for at holde gang i erhvervshjulene. Iværksætteren ønsker at blive klogere på Struers blomstrende iværksættere, og hvordan niche-brandet Lydens By sætter Struer på det internationale landkort.

Af Alex Randrup

Struer er placeret i det nordlige Vestjylland. Købstaden, med lige godt 10.000 indbyggere, ligger i kommunen af samme navn ud til Limfjorden. Den centrale stationsby i det vestjyske har inden for de seneste år satset stort på at blive  – ikke bare landskendt – men verdenskendt som Lydens By. Et brand, der skal tiltrække nye indbyggere, turister og ikke mindst nye virksomheder.

Men brandet og ambitionerne herude er ikke tilfældige. Niche-brandet er ikke grebet ud af det blå. Tværtimod har det rødder i Struers DNA. Byen er kendt for at huse et af dansk erhvervslivs fyrtårne – nemlig succesvirksomheden – Bang & Olufsen. I 1925 startede historien om de to ingeniører Peter Bang og Svend Olufsen, der sammen har opbygget Bang & Olufsen. De indledte produktionen af radioer, som hurtigt blev en stor succes, og produktionsanlægget i Struer voksede, dér hvor B&O stadig har sit hovedsæde den dag i dag. En historik, der nu skal bruges aktivt for at brande byen for nye virksomheder, tilflyttere og turister.

Vil tiltrække de bedste internationale audio-iværksættere

Et af initiativerne under niche-brandet Lydens By er Sound Hub Denmark. Det er en nyetableret international viden- og erhvervsklynge med tilholdssted i B&Os gamle udviklingslokaler. Med partnere som  Bang & Olufsen og Harman Lifestyle samt Aalborg Universitet og Danish Sound Network skal Sound Hub Denmark huse og tiltrække entreprenører, iværksættere, investorer, forskere og etablerede lyd- og akustikvirksomheder til kommunen. I bund og grund er Sound Hub Denmark et forsøg på at skabe innovation, vækst og nye jobs.

Acceleratorprogrammet SoundTech er et initiativ, der bliver afholdt i Sound Hub Denmarks lokaler. Dette er det første dedikerede lydacceleratorprogram i verden, og det første hold af iværksættere startede i november 2018. Iværksættervirksomheder fra hele Europa er optaget på programmet og får undervejs kvalificeret hjælp og vejledning af coaches fra branchen samt mentorer fra Harman Lifestyle, Bang & Olufsen m.fl..  

Syv iværksættervirksomheder startede på forløbet med produkter fra lydlegetøj til børn, højttalere af kokosnødder og ler til soundbars. Siden kick-off i november er flere af SoundTech Accelerator-deltagerne vendt tilbage i slutningen af januar for at deltage i workshops med lokale specialister inden for akustik, mekanik og design af elektronik.

Den feedback, vi har fået fra kick-off campen, går på, at de unikke testfaciliteter sammen med adgang til de kompetencer, der er i de virksomheder og eksperter, som findes her i Struer, har fuldstændigt overvældet startupdeltagerne.  Det er også helt unikt, at der findes den slags kompetencer inden for gåafstand, og det har fået deltagerne til at ønske at forlænge deres ophold efter programmets afslutning. En af dem er Muuselabs, som kommer med hele teamet for et ugelangt seminar udover SoundTech Accelerator campen,” forklarer Peter Petersen, CEO i Sound Hub Denmark.

SoundTech Acceleratoren er planlagt at køre flere gange om året i de kommende år, forudsat at der fortsat er kvalificerede ansøgere. Der er foreløbig identificeret mere end 700 internationale iværksættere, som arbejder med lyd, og denne screening af lydiværksættere fortsætter.

Chief Commercial Officer for Sound Hub Denmark Rie Kold Pripsø mener, at Struer er sat på det internationale landkort med acceleratorforløbet.

Mange af forløbets deltagere og iværksættervirksomheder kendte B&O, før de startede. De har allerede tilkendegivet, at de har fået meget læring og udbytte af forløbet. Selvom de kun er halvt færdige. Vi kan også mærke, at lokale virksomheder, partnere og deltagere bakker op om forløbet. Det betyder meget for Sound Hub Denmark og Stuer. For det her bliver bemærket,” siger Rie Kold.

Fra Udkantsdanmark til Opsvingsdanmark

Debatten om lavvækst og dårlige etableringsforhold fylder meget i kritikken af provins- og landkommunerne. I Struer Kommune gør man debatten om fraflytninger og minusvækst i udkanten til skamme. For her bliver der tænkt langsigtet ved at hjælpe de små og mellemstore virksomheder med at støtte deres vækstforløb. Hvad andre kommuner kan lære af Struer er særligt, at der bliver fokuseret og satset yderligere på den viden, kommunen og det etablerede erhvervsliv ligger inde med.

Som en del af Struer Kommunes Erhvervsstrategi er målsætningen at skabe 100 nye lokale arbejdspladser i små og mellemstore virksomheder inden udgangen 2021. Der er identificeret seks indsatsområder, hvoraf også en opgradering af Lydens By indgår, samt forbedring af adgangen til den rette arbejdskraft, øget digitalisering af lokalsamfundet og en satsning på oplevelser i Struer.

 

Noget tyder i hvert fald på, at det målrettede arbejde i det vestjyske bærer frugt, for dataanalysefirmaet Bisnode udgav i marts 2018 en analyse af nettotilvækst i virksomheder i landets kommuner. Struer Kommune fik 292 nye virksomheder, og med 150 nedlagte virksomheder i 2017, giver det en nettotilvækst på 13,73 virksomheder pr. 1000 indbyggere, eller én virksomhed pr. 72 indbyggere. Det giver en femteplads i iværksætteri på landsplan.

 

Om Sound Hub Denmark

Sound Hub Denmark er en ny international viden- og erhvervsklynge for lydudvikling lokaliseret i Struer, Danmark, som vil huse og tiltrække investorer, entreprenører, iværksættere, forskere og etablerede lyd- og akustikvirksomheder. Partnere i Sound Hub Denmark omfatter førende globale virksomheder i den internationale audioindustri; Bang & Olufsen og Harman Lifestyle samt Aalborg Universitet og Danish Sound Network. Sound Hub Denmark tilbyder et innovativt udviklingsmiljø for lyd med verdensklasse måle- og testfaciliteter i et spændende virksomhedsfællesskab og med adgang til vidensinstitutioner og mentorer. Indenfor meget kort afstand er der herudover et bredt udbud af virksomheder med supplerende kompetencer. Ambitionen er at skabe et fundament for innovation, vækst og jobs for virksomheder og personer, der ønsker at blive verdensklasse indenfor for deres specifikke område og hermed være i stand til at tiltrække nøgleinvestorer. Sound Hub Denmark er også åben for teams eller afdelinger fra eksisterende virksomheder, som ønsker at arbejde med lydinnovation og -udvikling, og som kan drage fordel af at være en del af dette miljø for lydinnovation, lydkompetencer og spirende talenter.