Vi retter fokus mod nulstart. Hvordan du nemt og billigt kan komme i gang som iværksætter. Det er surt at være en iværksætterspire og mangle money. Men tør øjnene. Mulighederne er stadig eksisterende. Måske er det heller ikke så skidt endda at starte med at være lidt på røven. Iværksætter og podcastvært Casper Edens leverer her sit bud på, hvordan du starter en virksomhed for under 5000 kroner.

Af Casper Edens, Iværksætter, Forretningsudvikler, Podcastvært

Hvis folk spørger mig, hvorfor jeg valgte at starte min anden virksomhed for kun 3.000 kroner, så får de et ærligt svar. Det var fordi, min partner og jeg ikke havde mere kapital på daværende tidspunkt. I dag har virksomheden mere end 20 ansatte, og den er ansvarlig for de digitale indsatser hos en lang række større virksomheder. Så ja, det er faktisk muligt at blive iværksætter uden så meget på lommen.

Disciplinen at starte en virksomhed er hård og kræver mange timer. At vælge at starte for under 5.000 kroner gør det kun endnu mere krævende. Dog kan der samtidig være en række fordele ved det senere hen. Du er sandsynligvis mere påpasselig med dine investeringer, da du selv har bygget virksomheden op fra nærmest ingenting. Samtidig tvinger du dig selv til at tænke kreativt, fordi du ikke har særlig mange penge at gøre godt med fra starten. I denne kommentar vil jeg forsøge at give dig fire konkrete råd til ting, du skal være opmærksom på, hvis du af den ene eller anden grund ønsker at springe ud som iværksætter for under 5.000 kroner.

Vælg den rigtige type virksomhed

Det er klart, at når du ikke har særlig mange penge at gøre godt med, vil du allerede være begrænset af, hvilken type virksomhed du kan starte. Men du er faktisk ikke så begrænset, som man måske skulle tro.

De typer af virksomheder, som er oplagte for dig, er følgende:

  • Konsulentvirksomheder. Det er oplagt for dig, hvis du enten har nogle kompetencer eller kan tillære dig nogen, som andre virksomheder efterspørger.
  • Formidlingstjeneste / Affiliate. Vælg dette, hvis din styrke er at skaffe leads og kunder til andre virksomheder.
  • Webshop med dropshipping. Her starter du en webshop, hvor du sælger produkter ved begrebet dropshipping, hvor du altså kun køber de varer, som du har solgt på forhånd, og varen bliver sendt direkte til kunden.

Der findes personer, som er lykkedes med alle ovenstående koncepter, og det handler i høj grad om at vælge noget, man har en passion for, fordi du kommer til at bruge mange timer på det.

Tænk kreativt, og opnå traction i din virksomhed

Du er tvunget til at tænke kreativt helt fra begyndelsen, fordi du er nødt til at finde en måde, hvorpå din forretning kan følge med de større og mere pengestærke konkurrenter. Det kan ligne en uoverkommelig opgave, så det er her, vi som iværksættere skal være glade for vores positive tilgang.

Undervejs vil du dog også opleve, at du har en markant fordel i forhold til konkurrenterne. Du kan være langt mere fleksibel end de større virksomheder, og det handler om at bruge netop dét til din fordel. De store virksomheder er ofte låst fast til deres koncept, har større omkostninger og kan ikke omstille sig fra den ene dag til den anden på samme måde, som du kan.

En god øvelse herfra vil være at lave en liste over de etablerede virksomheders unikke fordele. Find de såkaldte USP’er (unique selling points), og ud fra dette kan du finde frem til, hvordan din virksomhed kan skille sig ud.

Vær indstillet på, at du skal lave alting selv

En af de udfordringer, jeg oplever ved de fleste iværksættere, er, at de har et koncept, men hele tiden ser udfordringer i stedet for løsninger. Det kan være, de føler, at de ikke kan komme videre, fordi de mangler en hjemmeside, en sælger eller andre essentielle interessenter, som gør, at de vil lykkes.

Når man starter for få penge, er det vigtigt, at man har alle kasketter på fra starten, så man skal altså lave alt fra salg til programmering. Man har ikke pengene til at hyre eksterne eller ansatte i begyndelsen, men det ender ofte også med at være en styrke, da man kommer til at have indblik i alle afkroge af sin virksomhed.

Det er en rigtig god opdragelse i at bygge virksomheder, at man ved, at man skal lave det hele selv. Især fordi det også kommer til at smitte af på kulturen fremadrettet. Der er desuden en masse (gratis) hjælp at hente på forskellige netværksgrupper og podcasts online.

Find din ledestjerne, og gør hvad der skal til!

Det, jeg forsøger at vise med mit indlæg, er, at hvis du har 5.000 kroner på bankbogen, og du går og drømmer om at blive iværksætter, så har du lige nu muligheden for at tage dit første skridt mod, at det bliver en realitet.

Jeg mener, at der er ting, du skal tage stilling til, inden du går i gang. For det første er det vigtigt, at du finder din ledestjerne. Med andre ord: hvor er det, du skal hen med firmaet, og hvorfor gør du det her?

Min egen ledestjerne var et mål baseret på omsætning og overskud, som gjorde, at jeg ville kunne tilbyde min familie et ekstraordinært liv fra den dag, jeg fyldte 30.

For det andet skal du kunne besvare, hvad du er villig til at ofre for at nå din ledestjerne. Vil du arbejde 80 timer i ugen? Vil du spise aftensmad på kontoret hver dag?

Så snart man har styr på de to ting, vil man opleve, at det hele giver meget mere mening, og uanset om man er sig selv eller har 10 ansatte, så arbejder alle i samme retning.

Afslutningsvis vil jeg fremhæve, at det er enormt sundt at kaste sig ud i iværksætteri. Især hvis du prøver at starte med en begrænset sum på lommen, fordi du er tvunget til at tjene penge, for at virksomheden skal lykkes. Du opnår altså en større respekt for de penge, du tjener.

Om Casper Edens

  • Navn: Casper Edens
  • Podcastvært: Har podcasten Iværksættererfaringer
  • Nuværende virksomhed: Edens Management (Iværksætterforedrag og Advisory Boards)
  • Tidligere virksomheder: Asento (2015-2018), Karat24 (2013-2017)
  • Alder: 25 år

 

Om Podcasten

Podcasten “Iværksætter-erfaringer” er Caspers podcast, hvor han inviterer spændende iværksættere i studiet, hvor de taler omkring konkrete problematikker, som de fleste iværksættere møder. Du kan finde podcasten på Spotify, Soundcloud, ITunes eller på casperedens.dk.