I 2008 blev deleøkonomien introduceret for første gang af professor Lawrence Lessig fra Harvard University. Samme år lancerede de to unge iværksættere Kristian Matthes og Savo Pekic virksomheden Findroommate, som var en af Danmarks første deleøkonomiske virksomheder. I dag erobrer virksomheden 100.000 nye brugere årligt, og de hjælper dagligt boligsøgende med at få tag over hovedet i både Danmark og udlandet.

Af Laura Hönig

Med et årti på bagen er der ingen tvivl om, at deleøkonomien er kommet for at blive. Konceptet er blevet inviteret indenfor i danskernes dagligstuer, mens Findroommate har bragt netop dagligstuerne ind i deleøkonomien. I en tid, hvor bæredygtighed er blevet et aktivt tilvalg, har de to unge iværksættere, Kristian Matthes og Savo Pekic, nemlig skabt en af Danmarks første deleøkonomiske platforme, som forbinder boligsøgende og udlejere. Med 100.000 nye brugere årligt, de facto monopol på delelejlighedsmarkedet og et samarbejde med et af Danmarks erfarne holdingselskaber Freeway, er Findroommates massive succes ikke til at komme udenom.

For de to unge iværksættere lå problemet med den endeløse boligsøgning ikke fjernt. Idéen om at starte virksomheden Findroommate kom til de to stiftere, da de selv var helt grønne på boligmarkedet og oplevede på egen krop, hvor svært det kan være at få tag over hovedet, når man skal konkurrere med tusindvis af andre boligsøgende.

Da Matthes og Pekic lancerede Findroommate, var begrebet deleøkonomi kun lige blevet indført, og selvom det i dag er blevet velintegreret i det danske sprog og flere gange har været indstillet som “Årets Ord” af Dansk Sprognævn, var det langt fra almindeligt tilbage i 2008. Startskuddet til virksomheden var derfor blot, at de to unge stiftere så problemet i, at udvælgelsen af roommates var overladt mere til tilfældigheder end personligheder.

Jeg har selv prøvet at stå i en situation som boligsøgende, hvor man kontakter udlejer efter udlejer for så at få at vide, at man er nummer jeg-ved-ikke-hvad i køen. Dengang tænkte jeg, at der simpelthen måtte være en mere personlig måde at søge lejebolig end bare et telefonnummer og en e-mailadresse. Der måtte være en bedre måde, forklarer Kristian Matthes til Iværksætteren.

Fra tabu til trend

Den personlige bolig- eller roommate-søgning viste sig også succesfuld, da koncepter som deleøkonomi og roomies rykkede direkte ind i bedste sendetid på TV, på Christiansborg og i danskernes hverdag. For Kristian Matthes var det uden tvivl en af de største milepæle at få lov til at ride med på bølgen af deleøkonomiske startups og opleve, hvordan markedet for deleboliger og bofællesskaber gik fra at være en tabubelagt niche til en samfundstrend.

Som startup-virksomhed havner man uomtvisteligt i en bølgedal fra tid til anden, men de to stiftere af Findroommate fandt styrke i ikke at lade sig synke. Netop den mentalitet fik virksomheden til at vende udfordringer til læringer, som har bragt dem langt på deres rejse.

En af de allerstørste udfordringer har været at få de to sider af virksomheden til at harmonere. At få dem vækstet ligeligt, skabt en god dynamik og netværkseffekt. Der er jo brug for det nødvendige udbud, for at vi kan få den nødvendige efterspørgsel, forklarer Kristian og uddyber: “I starten havde vi kun tænkt på at vækste de betalende kunder – de boligsøgende – men vi skulle nok have været mere skarpe på at vækste udlejer-siden.”

Men med vedholdenhed og en anelse stædighed kommer man langt – selv i de perioder hvor kundebasen kan se sparsom ud. Og Kristian Matthes er ikke et sekund i tvivl om, at deres succes bunder i, at de har formået at fastholde det samme koncept fra start til slut.

“Vi har ikke på noget tidspunkt afveget eller givet op, selvom vi måske ikke havde særligt mange boliger eller boligsøgende. Vi har fokuseret på at gøre det, vi er bedst til i stedet for at begynde på alle mulige andre ting. Det har bragt os dér, hvor vi er i dag, siger Kristian.

Deleøkonomiens lyse fremtid gælder ikke alle

Selvom Findroommate var frontløber for deleøkonomiske startups i Danmark, har de langt fra været de eneste på banen. Deleøkonomien har fanget både politikere og investorer, og flere og flere startups inkorporerer konceptet i deres visioner. Men selvom deleøkonomien er kommet for at blive, er Kristian Matthes ikke overbevist om, at deleøkonomiens lyse fremtid gælder alle markeder.

“Jeg tror faktisk, at vi i Danmark simpelthen er for rige til at have deleøkonomi, og at der er meget få ting, der giver mening at dele med andre. Vi er for godt stillet til at dele en hammer med en, der bor et kvarter væk, forklarer Kristian, som dog stadigvæk ser en fremtid inden for visse brancher: “I forhold til elementer som biler og boliger, hvor der faktisk er mange penge at spare, tror jeg selvfølgelig stadigvæk, at der er vækst, og dér vil deleøkonomi kun blive mere og mere udbredt.”

Vil nyde deleøkonomiens fortsatte indpas på det danske boligmarked

Findroommate fylder 10 år, og hvis man spørger Kristian Matthes, ser udsigterne for deres 20-års jubilæum ambitiøse ud.

I de næste 10 år ser jeg gerne, at vi bliver ledende i flere lande – især Holland og Sverige, hvor vi allerede er aktive. Vi vil gerne være endnu større i Danmark, og om 10 år har vi måske også gang i vores egne bofællesskaber eller boliger, som vi administrerer og udlejer,” forklarer Kristian.

I den nærmeste fremtid er Danmark stadigvæk i Findroommates kikkert, da de ser et kæmpe potentiale i det danske marked ifølge Kristian Matthes, som også mener, at koncepter som co-living bliver endnu større i de næste 10 år.

 

Kristians tre gode råd til deleøkonomiske iværksættere

Tænk lokalt. Selvom det ikke hænger sammen med den gængse måde at tænke forretning, er det vigtigt at vækste hyper-lokalt og lade være med at tænke for stort i begyndelsen.

Vær tålmodig. Som iværksætter er det uendeligt vigtigt med tålmodighed. Det er næsten den største faktor uanset branche. Selvom projektet tager tid, skal man bare blive ved, og når man så ser sin virksomhed vokse, er det det hele værd.

Sørg for at få tænkt netværkseffekten ind. Der skal være incitament for begge sider for at bruge platformen, og det skal tænkes ind fra starten, så man kan vækste organisk.