Går du med tankerne om at benytte et af markedets mange lånetilbud? I så fald anbefales det, at du har styr på dine lånetermer, inden du skriver under på din nye låneaftale. Det kan nemlig være ekstremt forvirrende, at finde rundt i de mange termer som diverse långivere bruger, når de skal vise prisen på lån. Om det er rente, ÅOP, administrationsgebyrer eller noget helt tredje, er de alle væsentlige for din låneaftale. På de mere kortfristede kviklån uden sikkerhed kan din ÅOP dog godt være misvisende. Det skyldes, at et kort lån, typisk vil vise en meget høj ÅOP. Grunden til dette er meget simpel. Eftersom der vil være mindre afdrag på et kortsigtet lån vs. et længere lån, vil der være mindre ‘bidder’ at dele omkostningerne op i. Da ÅOP giver dig de årlige omkostninger i procent, vil procentsatsen altså være højere fordi dine omkostninger fordeles over et mindre antal måneder end eksempelvis et lån på 42 måneder. Trods dette er ÅOP det bedste sammenligningsværktøj, hvis du skal sammenligne lån, som har de samme forudsætninger. Her vil det nemlig være klart, hvem der på sigt vil give dig det billigste lån. Du kan samtidig kigge efter samlede kreditomkostninger, hvilket vil give dig de omkostnigner, som du skal betale for at låne det beløb, som du har søgt om. På den måde kan du aflæse præcis hvor meget, du må betale for at låne penge. Her er alle omkostninger samt renters rente inkluderet. Din rente er naturligvis også en vigtig variabel i dette regnestykke. Den giver en udemærket indikation på lånets pris ved at vise en procentvis forrentning af hovedstolen (lånebeløbet). Har dine lån, som du sammenligner, vidt forskellige forudsætninger, kan du altid bruge rente til at guide dig mod den bedste aftale. Sidst, men ikke mindst, har vi stiftelsesomkostninger og andre gebyrer. Stiftelsesomkostninger (eller etableringsgebyrer) er enten bestemt som et fast beløb, eksempelvis 2.000 kr., eller er procentdel af din hovedstol. Dette beløb kan derfor godt blive højt, såfremt du søger at optage et stort lån. Du bør også være opmærksom på, at stiftelsesomkostninger kan være en stor udgift sammenlignet med lånebeløbet ved kortfristede lån som SMS lån.


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind