Hvad er varemærkeregistrering? En varemærkeregistrering betyder, at du registrerer dit varemærke, og derved får eneret til at benytte dig af mærket. Et varemærke kan være et kendetegn eller et firmanavn, der er særligt for netop din virksomhed, og som gør, at dine kunder genkender din virksomhed, produkter og/eller tjenesteydelser. Med en varemærkeregistrering opnår du beskyttelse af dine rettigheder, og du står stærkt i kampen mod kopister og mulige varemærkekrænkelser. Hvorfor skal jeg have varemærkeregistrering? Et varemærke er til for at beskytte din forretning, og det er derfor væsentligt for mange virksomheder at gøre brug af en varemærkeregistrering. Når du skal brande din virksomhed, er det essentielt, at det er dig, som har rettighederne til alt, hvad der kendetegner din virksomhed. En varemærkeregistrering betyder dermed, at ingen andre virksomheder må bruge dit varemærke uden din tilladelse. Udover at du har eneret til dit varemærke, så vil det også betyde, at du står stærkere i sager om krænkelse af dit varemærke. Du vil derudover have mulighed for at tjene penge på mærket ved at udlicitere det til andre, og dermed give andre lov til at anvende mærket mod betaling. Uden en varemærkeregistrering kan du risikere, at en anden virksomhed allerede har rettighederne over navne eller andet, som du bruger i din markedsføring, og du risikerer derfor, at det er dig, der overtræder varemærkeloven via krænkelse af varemærke. Hvor får jeg en varemærkeregistrering? Hvis der er tale om en dansk varemærkeregistrering, så foregår det hos Patent- og Varemærkestyrelsen. Du skal indsende en varemærkeansøgning, som kun vil blive godkendt, hvis varemærket er ledigt, og hvis det lever op til de aktuelle krav. Du kan også overlade arbejdet til en advokat, så du er sikret en korrekt udførsel af ansøgningen, der i sidste ende kan spare dig for at skulle ansøge igen, hvilket igen koster penge. Hvad kan jeg registrere som varemærke? Du kan blandt andet få dit selskabsnavn, slogan, logo, produktnavne og/eller specifikke ord og vendinger varemærkeregistreret. Der er som sådan ikke grænser for, hvad du kan varemærkeregistrere, så længe det som udgangspunkt er noget unikt, der kendetegner din virksomhed. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du ønsker at bruge flag eller krone, som er officielle statskendetegn, så kræver det en særlig tilladelse. Det er heller ikke muligt at registrere et varemærke, som strider imod dansk lovgivning eller vildleder forbrugeren. Hvis du ønsker at varemærkeregistrere slogans, specifikke ord og/eller vendinger, så skal du også være opmærksom på, at det ikke blot må være en beskrivelse, som konkurrerende virksomheder også skal bruge, når de beskriver deres produkt. Hvor kan jeg få rådgivning om varemærkeregistrering? Det kan være et meget værdifuldt aktiv for din virksomhed at have varemærkeregistreret virksomhedens vigtigste kendetegn. Derfor anbefales det at gøre brug af rådgivning til varemærkeansøgningen, så du er sikker på, at den er udarbejdet korrekt jf. varemærkeloven.


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind