Der kan komme et tidspunkt i enhver iværksætters liv, hvor det er nødvendigt at skulle tiltrække ekstern kapital. Det kan være i situationer, hvor det går virkelig godt for din virksomhed, men du har brug for at låne til yderligere vækst.

Hvilke muligheder har du:
Hvilke muligheder du har afhænger meget af din virksomhed. Er der tale om en helt nyopstartet virksomhed, er det bare et hobbyprojekt uden CVR-nummer, eller er der måske tale om en mellemstor virksomhed? De nedenstående lånemuligheder afhænger altså meget af din situation:

1. Egne penge
2. Ekstern investor
3. Lån fra leverandør
4. Lån fra familie
5. Banklån
6. Kviklån
7. Lån fra venner

Hvad der kan være smart at gøre som iværksætter:
Et af de smarteste træk du kan tage som iværksætter kan helt klart være at prøve at tiltrække en ekstern investor. Ikke alene med at du kan stå med en tiltrængt pose penge til din virksomhed, så kan du også til tider gøre brug af investorens erfaring og ekspertise. Det betyder at du ved at tiltrække en investor ofte slår to fluer med et smæk. Du får nemlig både penge og ekspertise.

Er din virksomhed ikke på et stadie hvor du kan tiltrække en investor kan det til tider være smart at gøre brug af dine egne penge. Gør du det får du nemlig typisk hånden på kogepladen, hvilket kan være med til at øge din arbejdsindsats med virksomheden eller projektet.

Banklån, lån fra venner og lån fra familien kan også være gode muligheder for at skaffe finansiering. Låner du af dine venner og familie bør du for alles skyld dog lave en skriftlig og juridisk bindende kontrakt.

Hvad du absolut ikke bør gøre som iværksætter:
Gå for guds skyld udenom de mange kviklån, som findes på det danske lånemarked. Disse ofte dyre lån er lavet til en helt anden målgruppe end iværksætteren.