Af Niels Agerup, CCO, Ase At være en god leder er krævende. Særligt i opstartsfasen kan det være svært at finde kræfterne og ofte bliver mangel på tid en undskyldning for at slække på ledelsesarbejdet. Det er en dårlig prioritering. Uden den fornødne opmærksomhed på rollen som leder, må du forvente, at medarbejderen snarere gør det, han eller hun finder rigtigt, end det du ønsker gjort. Heldigvis kan du med struktur og planlægning lette og optimere den indsats som leder, du påtog dig, da du ansatte den første medarbejder. Eksempelvis kan du lave en plan for, hvornår du vil afholde MUS-samtaler, forventningsafstemme/sætte mål, følge op på hvordan det går eller planlægge, hvornår du skal tale med din medarbejder om løn. Gør dig i forvejen refleksioner over, hvordan du vil strukturere dit ledelsesarbejde. Hvilke samtaler vil du have med din medarbejder, og hvad vil du tale med den enkelte om. Og hvilke spilleregler skal gælde hos jer i forhold til de konkrete aftaler. Her er en god hovedregel, at løndiskussionen afskilles fra MUS-samtalen og i stedet tages i forbindelse med en særskilt evaluering af det forgangne år, hvor der samtidig sættes mål for den kommende periode. Dermed kommer medarbejdernes præsentation og indsats til at hænge sammen med det bidrag, du giver i form af løn. I kan selvfølgelig stadig tale sammen på andre tidspunkter, men i årshjulet er fokus 100 procent på medarbejderen og jeres samarbejde. Konkret kan det være en god idé at udarbejde et årshjul over, hvornår du som leder er struktureret og har planlagt at sætte dig sammen med din medarbejder. Tiden med den enkelte ansatte er din vigtigste mulighed for som leder at sikre, at medarbejderen fungerer godt, trives og udfører de aftalte opgaver tilfredsstillende. Afstemt forventningerne og aftal hvilke retningslinjer, der gælder for eksempel, hvis en eksisterende aftale skal rykkes. Så respektér aftalerne. Gør du det, så er det overvejende sandsynligt, at medarbejderen også vil respektere aftalerne med sig. Ledelse tager tid og som leder er det at sætte tid af til ledelse også ”rigtigt” arbejde.   Få styr på dit årshjul Forventningsafstemning: Her aftales mål for det kommende år og hvilke indsatser, der skal gøres Opfølgning: Ved at sammenholde mål med resultatet vurderes, om der er behov for at korrigere indsatser. Også motivationen lige her og nu kan vendes. MUS-samtale: Her diskuteres medarbejderens kompetencer, kvalitet af opgaveløsning, samarbejdet, udviklingstiltag, ansvarsområder (og eventuelle nye), motivationen samt den overordnede tilfredshed med jobbet. Lønsamtale: Her diskuteres lønnen for den kommende periode på baggrund af den indsats, der er gjort og de nåede resultater, som medarbejderen har bidraget til.  


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind