I starten af maj blev den 42-årige iværksætter og investor Tommy Ahlers udnævnt til ny uddannelses- og forskningsminister. Ahlers, der er kendt for at have opbygget og solgt egne virksomheder, ledet regeringens iværksætterpanel og fra tv-programmet Løvens hule var ved sin udnævnelse et politisk ubeskrevet blad. Dette til trods har den tidligere iværksætter og investor taget en tur i den politiske manege for at styre dansk forskning og for at bibringe Slotsholmen med en ny måde at tænke politik. Tommy Ahlers er magasinets profil i denne udgivelse. Her fortæller han, hvordan han vil fastholde at arbejde ud fra Iværksætterpanelets anbefalinger modsat Socialdemokraterne, hvordan han fortsat vil tænke på iværksætternes vilkår og hvordan han i fremtiden vil sætte sit præg på dansk politik.

Onsdag den 2. maj 2018 er dagen, der vel nok må indgå i Tommy Ahlers bog som én af de dage, der vel nok for evigt vil blive husket. Det var dagen han som nyudklækket minister indtrådte i regeringen. Ahlers, der i de sidste mange år har haft rockstjernestatus i iværksættermiljøet, gik her fra den ene løvens hule til den næste. For de fleste var han kaninen i hatten, da statsminister Lars Løkke Rasmussen trådte ud på Amalienborg Slotsplads og præsenterede de nye ministre.  

Kanin eller ej. Så er valget af Ahlers som minister et tegn på at bringe regeringens uddannelses- og forskningspolitik ind i fremtiden. Selv er han af sin nuværende chef blevet kaldt visionær og fremtidsorienteret og den helt rigtige mand til at blive sat i spidsen, så Danmark også i fremtiden får noget at leve af.

Fra et iværksætterperspektiv kan det også være svært at forestille sig en bedre egnet kandidat til lige netop denne post. Ahlers’ portefølje og involvering i virksomheder før sin politiske indtrædelse er alen lang. Én af de største meritter er vel nok onlinetjenesten ZYB, der blev stiftet i 2005 og solgt til Vodafone for en kvart milliard i 2008. En anden succes var salget af Podio i 2012 for et tilsvarende beløb.

Politiker med et ben i virkeligheden

Størstedelen af vores folkevalgte er notorisk kendt for at være udsat for kritik for ikke at have begået sig på arbejdsmarkedet uden for Borgen. At have status som levebrødspolitiker og ikke have nok indsigt i det private erhvervsliv. Med udnævnelsen af Ahlers træder en erfaren herre ind på Christiansborg.

For første gang har vi i Danmark fået en minister, der har opbygget og solgt virksomheder for mere end hundrede millioner kroner. Men hvad endnu vigtigere er, så har vi fået en minister med indsigt i de erhvervsdrivendes vilkår. For iværksættere kan det vise sig at være vigtigere end nogensinde før med lige netop dette.

For ser man på Danmarks Statistiks rapport fra november 2018 om iværksætteri i Danmark, så viser det sig, at der i 2017 var 19.200 nye iværksættervirksomheder i Danmark, hvilket er væsentlig under niveauet i 2007, hvor der blev skabt 24.600 virksomheder. Begge perioder var i øvrigt højkonjunkturer. Så selvom iværksætteriet er rykket ind i bedste sendetid på tv, fylder spalterne i pressen og regeringsgrundlag, så er der ikke sket fremgang i antallet af iværksættervirksomheder. Tværtimod.

Tommy Ahlers, der har været en fast bestanddel i iværksættermiljøet siden 2005, formaner, at Danmark er et iværksætterland, for det er i dag en helt anden type iværksættere, vi ser, sammenlignet med 2007.

Danmark er et iværksætterland. Nok siger tallene, at vi er gået tilbage. Vi er selvfølgelig nødt til at forholde os til, hvad tallene fortæller, men også kigge på os ude i virkeligheden. Jeg har set rigtig mange iværksættere fra min position siden 2005. I virkeligheden og gennem Løvens Hule. Vi har flyttet os. Iværksætterne er i dag langt mere ambitiøse end tidligere. Man tager iværksætteri meget mere seriøst inde og uden for miljøet end for 10 år siden,” siger Tommy.

For én ting er at bevise en tilbagegang i etableringer, en anden ting er at vurdere typerne af virksomheder. For ikke at forklejne nogle typer af iværksættere, så bør man huske på, at betegnelsen iværksætter både dækker over selvstændige håndværkere til born global iværksættere. Det er netop af de sidste, der er sket en kæmpe udvikling, påpeger Tommy.

Selvom vi stadig har det grundlæggende problem, at vi skaber for få virksomheder, så er iværksætterne og miljøet omkring dem meget længere fremme, end for 10 år siden. For 10 år siden havde vi ikke iværksætterhuse som Founders House. Vi mødtes ikke engang hver anden måned i økosystemet. Iværksætteri er jo mange ting. Det er jo netop også en tømrervirksomhed, der bliver skabt. Men det er bestemt også dem, der har et globalt sind og drømmer om at få 100 eller 200 medarbejdere og dem er der kommet flere af end for 10 år siden,” tilføjer Ahlers.

Modsat S vil Ahlers fastholde aktiesparekontoen og investorfradraget

Socialdemokraterne har i december præsenteret deres forslag til at bekæmpe uligheden i Danmark, hvis de overtager magten til næste valg. Her vil partiet hæve skatten på aktiegevinster, aflyse fordoblingen af investorfradraget fra 400.000 til 800.000 kr., som gives ved investeringer i mindre virksomheder samt strege forhøjelsen af aktiesparekontoen. Det vil give statskassen 1.1 mia. ekstra, men samtidig påvirke de små virksomheders muligheder, da de ikke i samme omfang ville have adgang til kapital fra investorer.

En væsentlige forringelse påpeger fremtrædende iværksættere, som Birgit Aaby og Martin Thorborg i Berlingske. Ahlers, der som tidligere formand for regeringens iværksætterpanel,  har netop foreslået både forslagene aktiesparekonto og investorfradrag.

Ahlers lægger sig ud med Socialdemokraternes forslag, da han fortsat ligger på linje med Iværksætterpanelets anbefalinger og påpeger desuden, at der fra hans position er politisk vilje til at efterleve og forsøge at vedtage de 13 anbefalinger, der skal give bedre rammebetingelser for de små virksomheder.

Lige nu oplever jeg, at der er politisk vilje til at flytte noget. Der er nogle af de 13 punkter fra Iværksætterpanelets anbefalinger, der er taget fat på. Det ser vi på medarbejderaktier. Det er jo dejlig lavpraktisk for dem, der gerne vil bygge de ambitiøse startups. Når vi får ændret loven har de nemmere ved at give andre medejerskab. Men vi bør jo gøre mere. For det betyder noget, at vi giver iværksættere bedre vilkår og de får adgang til kapital. Derfor betyder aktiesparekontoen og investorfradraget noget for iværksætterne. Det giver iværksætterne mulighed for at få adgang til kapital, så de kan teste deres idé og at de ikke kun kan forsøge lykken ved de store kapitalfonde. I værste fald får vi ikke flere til at tage chancen, hvis ikke vi har de mest optimale betingelser for adgangen til kapital,” tilføjer han.  

Omend vi har taget små politiske skridt de seneste år og fået bedre vilkår for iværksættere, må vi forstå, at der endnu ikke er politisk enighed blandt landets politikere om, hvordan mulighederne for at skabe nye virksomheder bør være. Dette på trods af, at vi i de seneste år har lykkes herhjemme med at udbrede interessen for iværksætteri i befolkningen og det har været en prioritering at tale om jobskabelse og fastholdelse af velstandsniveauet.

Vil tage virkeligheden med ind i politik

Det var ikke ventet af nogen, at Ahlers skulle overtage Søren Pinds ministerium og valgkreds. At vælge den politiske vej kan for mange nok også forekomme noget anderledes. Hvis man tager Tommys historie i betragtning, har han været vant til at gå egne veje.

Han var den yngste i en stor søskendeflok og indremissionsk kristen på en almindelig sønderjysk folkeskole. Senere blev han jurastuderende uden den akademikerbaggrund, som mange af andre havde, og han sagde op hos McKinsey for at gå sine egne veje. I år har han forladt det til tider berusende iværksætterliv for at træde ind i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Inden for de næste seks måneder venter den store politiske jobsamtale, når danskerne går til valg og folketinget på ny skal sammensættes. Ved at overtage Søren Pinds tidligere valgkreds skal Tommy vælges til folketinget i København. Her satser den ellers likeable Tommy på at bruge sine erfaringer fra virkeligheden til at vise vælgerne, at han skal have en politisk taburet på Slotsholmen.

Intet er givet på forhånd. Nu skal det være op til vælgerne. Omend kan vælgerne forvente, at han vil tage virkeligheden med ind i politik.

Jeg har tidligere råbt op om alle de udfordringer, der findes i erhvervslivet. Det vil jeg nok blive ved med og nu kan jeg reelt være med til at påvirke lovgivningen. Jeg tror stadig, at vi kan få flere og bedre iværksættere. Vælgerne kan i hvert fald forvente, at jeg vil lytte til erhvervslivet og høre, hvad de har brug for. Vi skal uddanne efter, hvad erhvervslivet har brug for. Ja, så skal de københavnske vælgere vide, at jeg elsker København og det er et super brand. At dyrke København kan kombineres med et Danmark i balance,” afslutter Tommy.

BLÅ BOG

  • Født 1975
  • Tidligere aktiv i Konservativ Ungdom og stillede op til Folketingsvalget i 1998.
  • Uddannet jurist fra Københavns Universitet 2001.
  • Konsulent i McKinsey 2001-2004.
  • Iværksætter siden 2005, hvor han stiftede It-selskabet ZYB.
  • Kendt som jurymedlem i DR-programmet Løvens Hule.
  • Opvokset i Agerskov i Sønderjylland i en indremissionsk familie.
  • Bor i et bofællesskab på Østerbro i København.
  • Tidligere involveret i virksomhederne bl.a.: Peakon, Washa, Drivr, Sponsta, Firtal, Tradono, Pølsekompagniet, PlayWithAPro, Astralis, REC Watches og Vivino.

Fremhævede citater

Vi stadig har det grundlæggende problem, at vi skaber for få virksomheder. Men iværksætterne og miljøet omkring dem er meget længere fremme end for 10 år siden.

Ja, så skal de københavnske vælgere vide, at jeg elsker København og det er et super brand. At dyrke København kan kombineres med et Danmark i balance.

Iværksætterne er i dag langt mere ambitiøse end tidligere. Man tager iværksætteri meget mere seriøst inde og uden for miljøet end for 10 år siden.