Af Peter Kofler, Formand Dansk Iværksætter Forening   Lad mig skuffe med det samme. I får ingen nytårstale i år. Vi vil nemlig hellere handle end tale. Særligt når vi vender et år, hvor iværksætteri igen har fyldt alt for meget i tale og alt for lidt i handling. For det er ikke nødvendigvis blevet nemmere at være iværksætter i 2018. Vi fik sagt godaw til GDPR, som blev skabt for at dæmme op for de store private og offentlige datamaskiner, men som endte i den gale hals hos de fleste iværksættere. IVS’erne røg på slagtebænken, skærpede revisionskrav truer, oppositionen øjner populistiske point ved at tilbagerulle erhvervs- og iværksætterinitiativerne fra sidste år, og bureaukraterne i EU spiller populisme med endnu flere tiltag mod de store, men som rammer de små. Vi fik også en af de julegaver, som ikke rigtig har stået på ønskelisten. Kender I det? Som et par striksokker fra den nye svoger i familien: Afskaffelse af affaldsgebyret. Kunne man ikke gøre det billigere ved at smide regler og bureaukrati ud? På den positive note så indgik Regeringen i juni en aftale med Dansk Folkeparti om at forenkle erhvervsfremmeindsatsen. Vi har arbejdet hårdt for og på et nyt system og lyttet til jer. Altså de  ⅔-dele, som aldrig har brugt systemet, og de 95%, der helst vil finde forretningssvarene i det private økosystem, netværk eller på Facebook frem for en af de 300 offentlige aktører derude. Nye erhvervshuse og en ny digital platform skal nu bringe iværksætterne lykke. Jo, jo det hele er blevet lidt mere simpelt, og alle lover samarbejde og markedsfokus og smarte nye funktioner, men løfter har vi nok af. Den nye mægtige erhvervsfremmebestyrelse har ikke fundet plads til iværksætterne. Det er borgmestre og lønmodtagere, der har taget plads rundt om det runde bord. Vi holder øje med jer og de 4,7 mia., som festen koster. Pas nu på I ikke kører det private økosystem over med alle jeres penge. I 2019 vil vi igen stå vagthund over for mere bøvl og skøre indslag fra den virkelighedsfjerne tilværelse på borgen, i ministerier og styrelser, kommuner og regioner. Selv har vi tre indsatsområder, som vi vil drive frem. Danmarks Statistik kom i november 2018 med de nyeste tal for iværksættervirksomheder. Generelt er læsningen ikke smuk. Vi har stadig 22% færre iværksættere sammenlignet med 2007, og en stor del af nedgangen skyldes færre kvindelige iværksættere og færre iværksættere uden for byerne. Vi har brug for jer alle. Vi vil i 2019 sætte fokus på at få vendt afvikling til udvikling uden for byerne. Økosystemet skal vokse, og vi skal gøre en særlig indsats, der hvor det kræves. Selv tager vi på en væksttur, og vi inviterer alle med. Vi holder også fast i Female Founders, hvor vi i år fik rettet fokus væk fra kvinderne selv og hen på økosystemet og aktørernes rolle. Vi er kun lige startet, og vi stopper ikke før, der står 50/50 på kønsbalancen i CVR-registret.  Sidst men ikke mindst er vi dedikerede til impact-dagsordenen. For iværksætterne ser vi kæmpe muligheder for forretning og for at redde verden (i nævnte rækkefølge). I 2018 steg vores medlemstal med over 400%. For os er fokus i 2019, at vi skal have flere medlemmer i foreningen, så vores stemme bliver endnu højere. Vi skal styrke vores økonomiske fundament, så vi har endnu flere midler til at sætte agendaer over for beslutningstagerne og handle selv med nye initiativer. Det er der behov for. Især nu da vi træder ind i et valgår. Godt nytår!


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind