Mange investorer og Business Angels har ry for kun at kaste penge ind i forretningen og udelukkende håbe på det største afkast. Louise Ertman Baunsgaard investerer med passion. For selv har hun 15 års iværksættererfaring fra idé til exit. I dag engagerer hun sig i små virksomheder og sigter efter at skabe værdi for andre med andet end bare kapital. Iværksætteren har mødt Louise til en snak om at investere og dyrke iværksætteri med passion.

Af Alex Randrup

Louise Ertman Baunsgaard er én de iværksættere, medierne elsker. Hun er gået hele vejen fra idé til et vellykket exit med sin tidligere virksomhed Letz Sushi. Men ikke nok med det, så brænder hun for iværksætteri og har hjerte for at få virksomheder op ad vækststigen – mere end at skabe globale mastodonter.  

På en backpackertur med sin kusine i Australien tilbage i 2003 fik Louise øjnene op for, hvor meget sushi den australske restaurationsbranche byder på. Her blev idéen til det store iværksættereventyr søsat. Selvom Louise ikke selv er kok eller havde erfaring som iværksætter, blev hun “Down Under” klar over, at det danske marked manglede en ny sushikæde.

På daværende tidspunkt var Louise ansat i en IT-virksomhed med ansvar for salg og marketing. Med sig sig hjem til Danmark havde hun planen til et nyt dansk restaurantkoncept.

Mens jeg var i Australien, havde jeg noteret alle de gode ideer, og jeg kunne ikke stoppe igen. Så da jeg kom hjem, startede jeg på nogle iværksætterkurser. Jeg havde jo aldrig været i restaurationsbranchen før. Jeg kendte ikke noget til branchen overhovedet, men besluttede mig for, at det ikke skulle forhindre mig i at komme i gang,” siger Louise til Iværksætteren.

Det viste sig at være en god idé at fortsætte, for Louise finder hurtigt frem til en sushikok, og her begynder iværksætterlivet at tage fart. Nye restauranter kommer til, årene går og omsætningen stiger hurtigt. I 2015 køber Lars Larsens selskab Lars Larsen Group 50 pct. af aktierne, og to år senere satte han sig på det fulde ejerskab af sushikæden. Letz Sushi havde på 15 år vokset sig til hele 16 restauranter.

Brænder for at se de små virksomheders vækstrejse

For Louise har det aldrig været drømmen om at blive mangemillionær og have garagen fyldt med dyre biler, der har drevet hende frem som iværksætter. Det lå heller aldrig i kortene tilbage i 2003, at Letz Sushi skulle vise sig at vokse sig frem til at blive et velkendt brand med flere restaurationer. For Louise har drømmen været at forsørge sig selv og lave en forretning med passion.

Da jeg startede på iværksætterkursus, mødte jeg folk som mig selv. Dem med en drøm. Jeg kunne se, at jeg ikke var helt alene med tankerne om at starte selv. Jeg elsker at se noget vokse – det har også altid været en passion i Letz Sushi, det her med at prøve at skabe noget og få det til at fungere,” siger Louise.

Selvom Louise i forsommeren 2017 solgte den sidste del af forretningen, har hun ikke slænget sig i businesslivets solside og trukket sig tilbage. Som udsprunget Business Angel har hun i dag kastet sig ud i iværksætteri som rådgiver og bidrager nu til andres vækstrejse.

Jeg skal ind og hjælpe dem, der har passion. Ikke nødvendigvis det næste store IT-selskab. Jeg ved fra min tid i Letz, hvor meget sparring betyder. Iværksættere skal ikke se mig som løsningen, men som en sparringspartner til de svære beslutninger,tilføjer Louise.

Vil hjælpe iværksættere med en passion

Som uddannet coach og mentor vil Louise i høj grad være med til at udvikle de små forretninger. Hun påpeger i øvrigt, at alle iværksættere bør overveje, hvordan de ser et samarbejde med deres investor eller Business Angel. For Louise er det essentielt at tage aktiv del i udviklingen og bakke op om de enkeltes passion snarere end blot at investere en sum penge og forvente et højt afkast.

Iværksættere, der skaber deres eget job og måske kan ansætte nogle stykker, har lige så meget værdi som de store virksomheder, som alligevel flytter til udlandet lige så snart, virksomheden kan flyve. Jeg kommer ikke bare ind i en virksomhed med en sum penge. Jeg kommer ikke ind for at bidrage med en ekstra lønning, men for at bidrage med vækst i den virksomhed, jeg investerer i. Det betyder også, at jeg aktivt vil sparre og bidrage,” tilføjer Louise.

I sin egen virksomhed oplevede Louise netop udfordringen ved ikke at have nogen at sparre med, hvorfor hun kender til vigtigheden af kompetent sparring. For der findes ikke noget mere demotiverende end ikke at kunne efterleve sin passion.

Det, at jeg er Business Angel i dag, startede egentlig med, at jeg altid har haft en passion for at hjælpe andre. Jeg er altid blevet enormt inspireret af folks idéer. Hurtigt bliver jeg opsøgt af nogle mennesker, der godt kunne tænke sig at sparre med mig omkring deres idéer. At jeg kan se andres passion, og at de brænder for det, gør jo også, at jeg bliver interesseret i nogle af de her idéer, og så får jeg lyst til at investere i nogle af de her ting, som jeg synes er spændende, og hvor jeg synes, at jeg kan bidrage, tilføjer Louise.

Iværksættere bør have styr på tal og økonomisk forståelse

Med erfaring fra at have opbygget og drevet egen virksomhed kender Louise til udfordringen ved ikke at have styr på alle dele af forretningen. For der vil uomtvisteligt komme udfordringer på et eller andet tidspunkt i et iværksætterliv.

Selv var Louise ikke sushikok, da hun startede sit iværksættereventyr, men hun allierede sig hurtigt med en kok, der var med til at udvikle hendes koncept.

Som Business Angel vurderer Louise i høj grad sine investeringer ud fra, hvorledes iværksætterne har styr på tal. Med dette sagt hersker der ikke en forventning om, at de skal besidde en tung økonomisk baggrund.

Økonomi er jo ikke altid det sjoveste, heller ikke for en iværksætter. Det er en udfordring for de fleste, jeg møder. At få det op at køre, så der er penge. Jeg har ikke oplevet nogen, hvor pengene bare vælter ind, og hvor man ikke kan finde ud af, hvad man skal bruge dem til. Iværksættere skal være realistiske og have styr på nøgletallene og regnskabet. Altså hvordan tingene hænger sammen, så de er i stand til at følge udviklingen tæt,” afslutter Louise.