En hilsen fra erhvervsminister Rasmus Jarlov


Erhvervsminister Rasmus Jarlov vil styrke dansk iværksætteri. Mandag d. 12. november skød han dette års Global Entrepreneurship Week i gang hos Dansk Erhverv. Magasinet Iværksætteren har tidligere på efteråret sat erhvervsministeren i stævne på hans kontor på Slotsholmen. Åbent fortæller han her om de udfordringer og forhindringer, han selv mødte, da han tog springet som iværksætter, efter han måtte forlade Christiansborg i 2011. Nu skal flere danskere gøre det samme, mens han vil fokusere på at mindske bureaukratiet og gøre det nemmere at drive de små virksomheder.

Af Alex Randrup

Traditionen tro byder november på den tilbagevendende nationale ugentlige iværksætterkampagne. I årenes løb har ugen skiftet navn. Fra at hedde Danmarks Vækst og Iværksætteruge til Uge 47 til i dag at hedde Global Entrepreneurship Week. Dette for at indikere, at Danmark er en del af det internationale iværksætterfællesskab samlet under den amerikanske Kauffman Foundation. Men formålet er helt det samme. Iværksætteri skal hyldes og fremelskes. Ambitionerne for dette års kampagne er højere end nogensinde. I månedsvis er der blevet planlagt aktiviteter, der skal hylde, motivere og inspirere nye såvel etablerede iværksættere landet over.

Temaet for dette års Global Entrepreneurship Week er FN’s 17 Verdensmål. Siden 2015 har disse mål været 170 landes fælles globale sprog for at skabe bæredygtige forandringer på tværs af sektorer og geografiske skel. Bæredygtighedsmålene, som de også kaldes, har skabt en unik mulighed for fælles udvikling, hvor sociale iværksættere kan handle på de afgørende udfordringer, verden står overfor. Dette års kampagne retter fokus på Verdensmålene og hvordan virksomheder kan kommercialisere bæredygtige forretninger i praksis. For ifølge FN åbner bæredygtighedsmålene op for nye markeder for ca. 12 billioner dollars.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov skød mandag i uge 46 dette års iværksætteruge i gang til åbningsarrangementet i Børssalen hos Dansk Erhverv i København. Jarlov forventer, at dette års kampagne kan tilbyde iværksættere landet over – nye såvel etablerede – inspiration, hjælp og gejst til at vækste. Bestemt er håbet også, at iværksætterne får viden og netværk, der kan indgyde selv de mindste virksomheder til at tage del i bæredygtighedsmålene og inkorporere disse i forretningen.

Der er ret store økonomiske muligheder ved at være foran med disse mål. De kommer til at fylde mere, fordi vi har store globale udfordringer med klima og miljø. Vi ser gerne, at Danmark går forrest, for der vil være store muligheder i det for danske virksomheder. Vi har herhjemme brug for Global Entrepreneurship Week til at sætte fokus på iværksætteri og skabe gejst. Jo mere, desto bedre. Ugen skal bidrage til at gøre det spændende og interessant at være iværksætter. Så kan vi håbe, at der skabes netværk for den enkelte iværksætter, der gavner den enkeltes forretning,” siger erhvervsministeren til Iværksætteren.

Ny platform for challenge-baseret innovation lanceres

I Erhvervsministeriet på Slotsholmen bliver rammerne for dansk erhvervsliv udtænkt og udarbejdet. Her er man overbevist om, at virksomheders samfundsansvar kommer til at fylde mere og mere. Samtidig er erhvervsministeren godt klar over, at hans og de politiske kollegers arbejde ikke kan gøre det alene. Alle – store som små virksomheder – får de gode ideer til teknologier, der netop er med til at skabe impact og gør den store forskel ude i verden.

Det er klart, at store virksomheder ikke bliver bygget på en dag. Men denne iværksætteruge  skal åbne op for nogle muligheder. Vi tror på, at samfundsansvar kommer til at fylde mere og mere. Vi vil gerne have, at danske virksomheder går forrest og er med til at løse de udfordringer, Verdensmålene adresserer. Vi kan ikke gøre det alene i regeringen. Vi er også nødt til at få virksomhederne med. Særligt hvis vi kan bygge nye virksomheder op, så er det jo en måde, vi kan sætte et aftryk i verden på. Danmarks står for eksempel for 0,1% af verdens Co2 udledning. Reducerer vi det, så gør det ikke den helt store forskel ude i verden, men kan vi derimod udvikle teknologier til at inspirere andre, så kan det gøre en stor forskel på dette område,” tilføjer Rasmus Jarlov.

Som et led i dette års Global Entrepreneurship Week lancerer erhvervsministeren en såkaldt Verdensmål-challenge – en idékonkurrence – hvor startups og talentfulde entreprenører – kan indsende forretningsideer på, hvordan virksomheder helt konkret kan løse nogle af vores globale udfordringer.

Grundlæggende er dette challenge-koncept en måde at få nye ideer på. Man samler nogle intelligente mennesker, der interesserer sig for at løse et samfundsproblem. Så afholder vi denne challenge, hvor tanker mødes og skaber nye ideer. Det er en anden måde at afholde en workshop på. Vi har gode erfaringer med denne måde at arbejde,” tilføjer Jarlov.

Formålet med denne verdensmål-challenge er at skabe ny kvalitativ innovativ forretningsmæssig potentiale. Det er et forsøg på at skabe grobund for virksomheder, der ikke kun bliver målt på evnen til at skabe profit, men i lige så høj grad bliver målt på den forskel, de gør, og hvor meningsfulde de er for forbrugerne, medarbejdere og samfundet. Ved en pitch-event den 14. december kåres to vindere, som hver præmieres med 15.000 kr. samt et mentor-forløb, der skal hjælpe de talentfulde iværksættere videre med deres forretningsideer.

Fra Christiansborg til et liv som iværksætter

Erhvervsministeren kender til de små virksomheders udfordringer på egen krop. For han har selv stiftet, opbygget og drevet egen virksomhed. Da den konservative politiker røg ud af Folketinget ved valget i 2011, skulle han ganske enkelt have noget andet at lave. Med valgnederlaget som ubehagelig kendsgerning gik Jarlov i gang med at overveje sin fremtid. Skulle han tilbage til Novo Nordisk, hvor han tidligere har gjort karriere, gøre som talrige tidligere politikere og forsøge sig som lobbyist eller noget helt tredje?

Det bedste, jeg kunne finde på, var at lave de her mere personlige sightseeingture for mindre turistgrupper. Det er den eneste iværksætteridé, jeg har fået. Den eneste idé jeg har eksekveret på og heldigvis lykkedes det,” tilføjer erhvervsministeren.

Iværksætternes udfordringer skal minimeres

Første skridt på vejen mod at blive selvstændig var et buskørekort, som Rasmus Jarlov tog på en køreskole i Brøndby sammen med andre ledige. Det næste var at få kunderne i hus. Med en A4-powerpoint i hånden gik han rundt til hotellerne i København og præsenterede, hvad hans virksomhed Hamlet Tours kunne tilbyde.

Selvom han kort forinden havde betrådt de bonede politiske gulve på Christiansborg og havde været helt tæt på magtens centrum, så var det ikke givet, at Jarlovs iværksætterkarriere skulle lykkes fra dag et. De personlige udgifter blev minimeret og alskens udfordringer skulle overleves det første år. Det at drive egen forretning gav Jarlov indsigt i de mange udfordringer som så mange små virksomheder oplever i deres dagligdag.

Det første jeg gjorde, da jeg blev udnævnt som erhvervsminister var at forsøge at gøre noget ved affaldsgebyret. Det skulle med i regeringens finanslovsudspil. Det nåede jeg at få med. Det der irriterer de små virksomheder, kender jeg til, og jeg vil gøre det nemmere. Jeg har lært om alle de forhindringer, der er, når man skal opbygge en virksomhed. Den viden har jeg taget med mig direkte ind i Erhvervsministeriet. Jeg kender til procedurerne, når man skal registrere sin virksomhed, lave medarbejdersignaturer i NemID, udbetale løn i Danløn, og når regnskabet skal afstemmes i Dinero. Jeg har givet folk herinde til opgave at undersøge mulighederne for at fjerne mange af de barrierer, som jeg selv er stødt på undervejs. Det håber jeg, de små virksomheder får gavn af,” tilslutter erhvervsministeren.

“Vi har brug for at nogle laver et nyt Novo Nordisk”

Selvom hverdagen i dag er ganske anderledes og byder på helt andre udfordringer, end dem Rasmus Jarlov mødte, før han rykkede ind i ministerkontoret på Slotsholmen, så er han af den overbevisning, at det er iværksættere og virksomheder, politikerne skal fæstne sin lid til, når virksomheder skal skabes og vækstes. Som erhvervsminister vil Rasmus Jarlov så prioritere at mindske bureaukratiet og gøre det nemmere at drive virksomhed. En stor opgave som erhvervsminister bliver ligeledes at skabe den fornødne gejst og reklame for iværksætteri som karrierevej.

Jeg tror grundlæggende ikke på, at det mig eller andre politikere, der skal skabe virksomhederne, men vi skal gøre det så nemt og ubureaukratisk som muligt, for dem der gør dette. Jeg kommer ikke til at foreslå en masse komplicerede støtteordninger og tilskud. Så vil jeg gerne skabe gejst og gøre reklame for, hvor fedt det er. Vi vil have flere til at gå denne her vej. Jeg ser gerne, at heltene i samfundet er iværksætterne i stedet for tv-stjerner. Vi har brug for nogle, der kan skabe det nye Novo Nordisk og det nye Vestas. Virksomheder der virkelig gør en forskel. Dem, der gør Danmark til et rigt land, men også gør en forskel ved at producere nogle ting, som andre folk kan have glæde af ude i verden. Vi har brug for at flere kaster sig ud i dette. Selvom man starter i det små, må man jo altid gerne tænke stort,” pointerer Jarlov.

FN’s Verdensmål er et oplagt emne til dette års Global Entrepreneurship Week. Med fokus på bæredygtighed og Verdensmålene gødes fremtiden til, at selv de mindste virksomheder prioriterer socialt ansvar i deres forretninger. Nye ideer og forretningsmæssige muligheder kan komme mange steder fra. I den næste uge kan du deltage i mere end 200 arrangementer landet over. Der er rig mulighed for at opleve og møde iværksætterne, der har opbygget en virksomhed, der tager sit afsæt i at løse et samfundsmæssigt problem. Der er arrangementer for de helt spæde og nye virksomheder og for dem, der efterhånden har flere år på bagen.