Ejerskifte

Ejerskifte: Nye ejere sikrer mere vækst i danske virksomheder

Mange danske virksomheder skal inden for de næste ti år gennem et ejer- eller generationsskifte. Nye ejere skaber fornyet vækst, viser tal for Vækstfonden, og for ejeren er det et mindre risikofyldt alternativ til at starte egen virksomhed.

Af Vækstfonden 

At blive virksomhedsejer er ikke nødvendigvis ensbetydende med at starte egen virksomhed helt fra bunden. Tal fra Vækstfonden viser, at ni ud af ti ejerskiftede virksomheder fortsat er aktive tre år efter ejerskiftet. Til sammenligning er kun halvdelen af alle nystartede virksomheder aktive tre år efter, de er blevet stiftet*. Og dermed er det et mindre risikofyldt alternativ til at starte en ny virksomhed op fra bunden.

Vækstfonden har gennem både vækstlån og kautioner hjulpet 1.400 virksomheder med ejer- og generationsskifter siden 2000. Data fra Vækstfondens portefølje viser, at nye ejere både skaber vækst i omsætningen og ansætter nye medarbejdere. Der er særligt høj vækst blandt de små virksomheder, som bliver ejerskiftet.

”Der sker noget i virksomheden, når man skifter ejer. Nye ejere kommer til forretningen fuld af energi, når de er herrer i eget hus. Det motiverer dem til at tænke anderledes og optimere virksomheden, så de kan arbejde mod et overskud. Vi ser derfor, at virksomhederne vækster på alle parametre efter et ejerskifter,” siger Anders Christian Andersen, erhvervskundedirektør i Vækstfonden.

Omkring 23.000 virksomheder i Danmark skal foretage et ejer- eller generationsskifte inden 2025. Derfor er der gode muligheder for potentielle ejere at overtage en allerede etableret virksomhed.

”Man skal ikke være bange for at overtage hverken en lille eller en lidt større virksomhed. Vi kan se på overlevelsesraterne, at det er stort set ens på tværs af de grupper. Hvis man er tryg ved situationen og mener, at man er den rette til at drive forretningen videre, skal man bare kaste sig ud i det,” siger Anders Christian Andersen fra Vækstfonden.

*Data fra Danmarks statistik viser, at ca. 54 pct. af alle nystartede virksomheder er aktive tre år efter de blev stiftet. Tallet er et gennemsnit at alle virksomheder der er stiftet fra 2001 til 2013. Kilde: Danmarks Statistik, DEMO6

Del indlægget