De fleste kender det helt sikkert. I flere år i træk står lamper, hylder og billeder henne i hjørnet, før de bliver sat op. I nogle hjem kommer tingene aldrig op, fordi man simpelthen glemmer det. Mange udskyder ophængningen som den absolut sidste ting, når de flytter ind i et nyt hjem. Hvis du leder efter informationer om hvordan en opsætning af gipsvæg skal laves, kan du trykke på linket.

Det skyldes naturligvis, at man skal kunne se indretningen for sig for at beslutte, hvor noget vil tage sig bedst ud. Og så skyldes det, at der helst skal være så rent som overhovedet muligt, før man giver sig i kast med søm og boremaskine i det nye hjem.

Det kan virke som en uoverskuelig opgave at hænge lamper, billeder og hylder op på en væg af gips, for der er mange ting, man skal tage højde for, så man ikke beskadiger hverken ens egne fine genstande eller risikerer at beskadige selve gipsvæggen.

I denne artikel kommer vi derfor med en række tips til, hvordan du nemt og uden at bruge for meget tid på det, kan få tingene op på din gipsvæg.

Få tingene op så hurtigt som muligt

Et gammelt ordsprog lyder, at man ikke skal udsætte til i morgen, hvad man kan nå i dag. Tænk på billederne og rammerne som lige så vigtige dele af inventaret som den friske maling på væggene eller den nye sofa henne i hjørnet – de er alle med til at give en vigtig finish til rummet, så hjemmet kommer til at få personlighed, og der ikke mindst bliver rart at opholde sig. Ofte vil man ikke være bevidst om, hvor det er rarest at opholde sig. Man vil bare være der, hvor det nu engang er rarest. Men hvis man får sine billeder op i tide, vil man mere sikker på, at der bliver skabt en hyggelig og positiv atmosfære i eksempelvis stuen, så man har lyst til at være der i længere tid ad gangen.

Det første du skal gøre

Først og fremmest skal du have alt på plads. Der skal være rengjort, de sidste møbler være købt ind, og væggen skal være malet og tørret, før du begynder at bore i den. Derefter skal du have fat i en lang og hård lineal og en skarp blyant og et viskelæder, så du nemt kan viske dine streger ud, hvis de ikke bliver helt som du vil have dem. Men samtidig vil blyanten være stærk nok til, at du kan se stregerne ordentligt, hvis det viser sig, at du fra start af er tilfreds med deres placering.

Du starter med at tegne prikkerne med blyanten, og derefter laver du prikkerne om til små kryds, så det er nemmere at se, hvor på prikken du helt præcist bør fokusere. Herefter skal du tegne en lige linje mellem de midterste af de små kryds og føre linjerne i en lige linje mellem de tegnede kryds. På den måde er du sikker på at se, hvis linjen nu ikke er helt lige.

Her er det en fordel at bruge en gipsvæg, da man med denne type materiale nemt kan tegne streger – og ikke mindst lige så nemt kan få dem visket ordentligt ud igen, når man først har lavet de rigtige huller i væggen.

Vælg det rigtige bor

Men fordi der er tale om en gipsvæg, skal du være ekstra varsom, når du vælger dit bor. Du kan nemlig ikke bruge et hvilket som helst bor. Så risikerer du at ødelægge væggen. Og det kan være rigtig dyrt at få rettet op på igen. Derfor skal du vælge et såkaldt murbor, hvis du har planer om at bore med en boremaskine i en gipsvæg.

Dog skal du altid være opmærksom på, om muren udelukkende består af gips, eller om den også har andre materialer. For det har betydning for, hvilken type bor du bør bruge. Hvis der for eksempel er tale om en væg, der både består af gips og af træ, så skal du bruge et såkaldt stålbor, da materialet vil være mere genstridigt at komme igennem og derfor kræver et langt hårdere bor til boremaskinen.

Derefter sætter du en gipsplug i væggen for at skåne gipsen – på den måde er det kun det område, som du vælger at berøre, der bliver påvirket af gipsen. Resten af væggen går fri.