Jeg vil som indledning fortælle at jeg er meget fornøjet med ”vores” forening. Jo mere jeg læser om start up og iværksætteri begynder jeg at tro at jeg måske tilhører en anden kategori da jeg som ”seenager” har kastet mig ud i et projekt og især en tilhørende finansieringsverden jeg faktisk ikke før har haft brug for og derfor må tilstå min uvidenhed og skuffelse. Jeg bliver 75 år og har faktisk været iværksætter i det meste af mit voksne liv. Som det har været i mange tilfælde, så har jeg udviklet og designet et produkt, som jeg derefter har solgt, med en efterfølgende royalty. Den og min verden har bestemt ikke altid været speciel nem, men på trods af det så har jeg aldrig fortrudt at have et arbejde der mere er en livsstil. Nok om det! Ved et tilfælde blev jeg viklet ind i en idé eller nærmere et beskrevet behov, som en person ikke selv havde nogen forudsætning for at realisere. Der blev præsenteret 4 ”solide” investorer og nogle store armbevægelser. Det viste sig at de ”solide” investorer ikke var særligt seriøse, hvorfor jeg besluttede at forsætte mit arbejde alene. Som jeg havde lært og læst mig til, så er Danmark et ”smørhul” for iværksættere, hvorfor jeg optimistisk forsatte mit arbejde ale og når jeg havde tid til det begyndte jeg at skrive et utal af ansøgninger i alle mulige retninger. Hver ansøgning gav mig lidt håb, hvorefter, hvis der kom et svar, så passede mit projekt ikke ind i det eller de pågældende firmaer eller fondes strategi, hvorved håbet blev erstattet af en skuffelse. Da jeg ikke havde flere muligheder for at finansiere mit projekt selv, har jeg måtte lade det komme i en venteposition siden oktober 2016, hvorefter jeg igen begyndte at påtage mig udviklings- og design opgaver fra nye og gamle kunder. Jo mere jeg tænker på min egen situation men også på hvad jeg ved fra meget yngre personer, så er det en meget ringe forståelse for at der faktisk er dygtige personer med en rigtig god idé, som simpelt hen ikke har penge til så meget som for eksempel en designregistrering et startgebyr til en eller anden Business Angel, eller firma som præsenterer sig som den rigtige vej til finansiering. Desværre så kan jeg konstatere, hvilket mange andre kan bekræfte, at det at have en idé og arbejde med udvikling er en betydeligt mindre proces end at finde penge til finansiering. Der er naturligvis stor forskel på hvad idé en går ud på og hvad der skal finansieres. Som det er kendt, så er der en der startede med et nyt lakridskoncept i sin mor køkken. Det har helt sikker ikke været forbundet med det store ”start up” udgifter, men idé en har været god er der ingen tvivl om. Så er der en stor tung del af iværksætter miljøet mange steder i verden, og det handler om gode idéer til og i IT-branchen. Der handler det om viden og talent og naturligvis også Hard og Software, men bestemt også en verden hvor der bliver flyttet meget store summer når et produkt eller koncept er blevet fremvist eller markedsført. Set fra mit eget univers så er nogle af problemerne specielt forbundet til en idé, som ikke kan komme på et produktionsmæssigt niveau før man har pengene til indkøb af for eksempel produktions forme eller andre produktionsmæssige komponenter. Så der er derfor stor forskel på at starte i sin mors køkken til en investering på nogle Mill. af kroner. Det er svært, selv som der er i mit tilfælde findes betydeligt dokumentation i form af 3D tegninger og et utal af billeder, er det vært for mange mulige investorer at forstå og omsætte den form for dokumentation til noget der for dem ligner virkelighed. For at vende tilbage til finansiering så skal man ikke klage uden at have nogle konstruktive forslag. Start hjælp der ligner SU eller SU-lån med statsgaranti. Det skal naturligvis styres af kompetente personer eller institutter som TI. Der skal også være en statsgaranteret finansieringsmulighed af patentansøgninger, designregistreringer etc. hvor man for eksempel betaler over en fastlagt periode. Da der desværre sker meget svindel med personer der reklamerer med billige lån, kan det kun standses ved at der skal kunne fremvise autoriseret legimitation samt e-mail forbindelse det kan spores til den pågældende person. Det må være nok for nu da jeg mener at det kan hjælpe med at igangsætte en debat. Jørgen Hjørdie


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind