samira

Satsede alt for at gøre søde drømme til virksomhed: “Jeg tror bare ikke, man fra start af skal vide, hvad der kommer”

Samira Lahlali har skabt Drops by Samira, som byder på farverige bolsjer med smagsoverraskelser og et drømmende univers. Et univers, der blander visuel kreativitet med eksklusive nydelser. Alligevel mener Samira ikke, at iværksætterlivet altid er så sukkersødt som hendes forretningsgrundlag – og som mange får det fremstillet. Drops by Samira er i dag i fuld udvikling, men sådan var det langt fra i starten. Samira er skoleeksempel på, at hårdt arbejde kan gøre ens passion til levevej.

Af Cecilie Fuhlendorff

Selv siger Samira, at det at være iværksætter ikke lå i hendes kort. Hun kom til Danmark fra Marokko som femårig og voksede primært op hos en plejefamilie. Med en skolegang, der blev klaret, med det hun selv betegner som hængende med røven i vandskorpen, tænkte hun ikke, at hun havde kompetencerne til at være selvstændig. Alligevel driver Samira Lahlali nu succesfuldt Drops by Samira, og hun har sin helt egen tilgang til det at være iværksætter. Virksomheden har været undervejs i fire år og er blevet bygget op i et tempo, der har fulgt Samira Lahlali.

“De fire år inden ‘Drops’ kom på markedet har lidt været en process, hvor jeg har tænkt over, om jeg kunne det her, og om jeg havde det, der skulle til. Det har lidt været min kamp. ‘Drops’ er blevet skabt i små bidder, så jeg har stille og roligt vænnet mig til det, og det er nok også det, der har gjort, at det overhovedet er blevet til noget. Jeg synes jo stadig, det er vildt svært, men jeg gør det alligevel. Jeg har altid haft det i mig, at jeg skulle kæmpe for det, jeg gerne ville, så det har jeg gjort,” siger Samira Lahlali.

Barndomshobby blev til passion
Interessen for at være kreativ med mad startede, da Samira var barn og kokkererede sammen med sin bedstemor. Siden da blev bolsjeproduceringen en hobby, og en dag var hun blevet ‘den, der har bolsjer med’, når hun skulle over til vennerne.

“Jeg begyndte senere at lave bolsjer med en fra mødregruppen, som min søn og jeg var i. Vi tog en hel dag ud fra klokken 09.00 om morgenen, og så stod vi bare og masseproducerede bolsjer, indtil vi skulle have aftensmad. Det var fedt at blande alt muligt mærkeligt sammen og mikse farver, men til sidst blev vi trætte af selv at spise dem. Så puttede vi dem i store krukker og gav dem til hende fra mødregruppens mand, som tog dem med ud på sit arbejde i LeoPharma. Da han kom tilbage med krukkerne, var de tomme, og så måtte vi jo lave nogle flere,” siger Samira Lahlali.

Samiras passion for at lave bolsjer voksede sig gradvis større. Med inspiration fra mode- og beautyverdenen og med fokus på visuel æstetik ville hun udvide kreativiteten og mikse slik med modetrends og drømmeuniverser.

“Jeg ville gerne vende op og ned på den måde, man ser bolsjer på. Jeg ville have, det var en følelse, måske noget drømmende og lidt mystisk – ligesom i Charlie og Chokoladefabrikken. Jeg synes godt, man må blive overrasket, men det skal samtidig være lækkert. Og så måtte der godt være lidt fashion-verden ind over det. Jeg har tænkt i trendfarver, og hvilke følelser man kunne få af de her bolsjer,” siger Samira Lahlali.

Satsede det hele
Med en voksende interesse for at gøre sin hobby til sit arbejde begyndte hun at overveje, hvordan man bliver selvstændig, og hvad det ville kræve ressourcemæssigt. Startkapitalen lå nemlig ikke lige for, da hun selv var sygeplejerske, manden Jesper var politimand, og de havde to små børn, der også skulle med i regnestykket. Men selvom der lød et lidt ironisk “God fornøjelse”, da Samira Lahlali første gang præsenterede idéen om at starte sin egen bolsjeforretning for sin mand, endte han alligevel med at være med på idéen.

“I starten brugte vi lidt af hans opsparing på forretningen. Den gik så stille og roligt fremad, og herefter var det meningen, vi skulle være flyttet i hus. Han kunne dog godt se, at jeg havde lavet noget, der var ret fint, så vi valgte at bruge de penge, vi skulle have købt hus for, til at satse på forretningen. Da vi var i gang med at bruge de penge, blev vi enige om, at nu var det nu, ‘Drops’ for alvor skulle skabes.”

“Earn your right to do business”
Med planlægningen af at virksomheden skulle sættes i værk, bankede usikkerheden dog også på hos Samira Lahlali. Hun havde ingen form for erfaring med at være selvstændig, ingen kendskab til iværksætterverdenen og netværket bestod ikke lige af Danmarks førende iværksættere, som hun kunne spørge til råds. Uvisheden om fremtiden, da Jesper sagde sit sikre job op, og tvivlen på, om produktet nu var godt nok, blev større hos Samira Lahlali, og hun måtte mentalt forberede sig på at skulle styre sin karriere selv.

“Jeg tænkte, at vi nok skulle klare det strategiske, men det psykiske og forventningerne til mig selv var enormt høje. Kunne jeg nu præstere? Jeg ville så gerne give folk en god oplevelse og have, at dem, der købte produktet, følte, de fik noget med hjem, som var noget værd. Jeg tænkte over sætningen “earn your right to do business” – havde jeg det? Det var ret nervepirrende. Men jeg havde det også sådan, at hvis andre skulle have lyst til at investere i min virksomhed, så skulle jeg også selv gå all in. Så må man springe ud i det,” siger Samira Lahlali.

Hun fortsatte derfor med at planlægge virksomhedens udvikling. I slutningen af 2016 fik ‘Drops’ lavet en aftale med kæden LêLê om at låne deres køkken til produktion, og derfra begyndte essensen af Drops by Samira at tage form. Nu skulle bolsjerne bare ud på markedet. I starten blev bolsjerne lagt i goodiebags til modeevents med de to brands Notes du Nord og RAAW in a jar, og efter de fik positiv respons på produktet, begyndte Samira Lahlalis mand at cykle rundt til butikker for at lave salgsaftaler med dem.

Udvidelse af slikbutikken
I dag bliver Drops by Samira solgt i butikker landet over, og til jul havde de deres egen juleshop i Tivoli. Det er stadig blot Samira Lahlali og hendes mand, der er i virksomheden, men fremover har hun planer om at udvide forretningen, og derfor har de nu fået et advisory board, der skal ruste dem til fremtiden.

“Vores advisory board er dygtigt og har mange erfaringer, så de kan hjælpe os med at lægge nogle strategier for virksomheden, der er på et lidt højere niveau, end vi er nu. Samtidig søger vi nogle salgsagenter, der er eksperter i salg. Vi prøver at strukturere virksomheden og se, hvilke kompetencer vi mangler at få ind, så vi kan udvikle os,” siger Samira Lahlali om status for virksomheden.

Og står det til Samira, sker udviklingen gerne internationalt og med inspiration fra resten af slikverdenen. Selvom hun ikke vil afsløre, hvilke andre sukkersager, der skal gøres til en del af drømmeuniverset, så fortæller hun, at hun har ting på tegnebrættet – tiden skal bare lige være til det.

Uvidenhed var en fordel i starten
Ved siden af at styre forretningen tager Samira Lahlali indimellem stadig vagter som sygeplejerske. På hospitalet bliver hun tit mødt af en nysgerrighed over for, hvordan hun med to små børn turde tage springet og bruge hele opsparingen på en drøm om at lave bolsjer.

“Mange af sygeplejerskerne har spurgt, hvordan vi bare lige har kunnet gøre det. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal svare, andet end at ‘man gør det bare’. Sælg bilen, flyt i en mindre lejlighed, hvis det er nødvendigt. For nogle virker det fuldstændig sindsygt, men for os blev det egentlig helt naturligt. Så længe børnene har tøj, mad og har det godt, så kan vi klare det meste,” siger Samira Lahlali.

Når hun ser tilbage på sin start med Drops by Samira, kan Samira Lahlali dog godt se, at det kan virke lidt uoverskueligt at skulle starte en virksomhed, hvis man på forhånd vidste, hvor meget man skal igennem. Alligevel fortryder hun ikke, at hun har startet og har kæmpet for at virksomheden skulle blive til noget. Hun kalder det en rutsjebanetur, der er skræmmende at tænke tilbage på, men alligevel også virkelig sjov.

“Nogle dage tænker man bare, ‘Hvordan skal vi nogensinde klare det her?’, men næste dag får man det vildeste sus, fordi tingene bare lykkes, og så kan man slet ikke få armene ned. Jeg fortryder ikke, jeg har gjort det, og uanset hvad der kommer, så vil jeg fortsætte. Jeg tror bare ikke, man fra start af skal vide, hvad der kommer. Man skal tage det i sit eget tempo, og se hvad tiden bringer,” siger Samira Lahlali.

Samira blev nomineret til Årets Mønsterbryder af IVÆKSTprisen 2017, og hun fortæller, at virksomheden har udviklet hende på mange punkter. Selvom det har været hårdt, så mener hun ikke, man som selvstændig bør være usikker på at dele ud af sine tanker og bekymringer om virksomheden.

“Jeg ved ikke, hvordan det er for andre, men jeg kunne godt forestille mig, at nogen måske er bange for at fortælle for meget og gerne vil passe på alt det, de har. Jeg tror bare, man i det store hele er nødt til at være åben omkring det, hvis man er grøn i faget,” siger Samira Lahlali.

Hun opfordrer andre selvstændige til at lade være med at være så bange for at tabe ansigt og i stedet fortælle andre, når det er “pisse hårdt” at starte virksomhed. Til slut fortæller Samira Lahlali, at det kan være en fordel at finde sig en bankrådgiver, der til tider kan se igennem fingrene med, hvordan bankkontoen ser ud.

Del indlægget