P1099788

Iværksætteri er ikke blot at have et succesfuldt startup

De gode historier om succesfulde iværksættere er der nok af. Historier om vindere og om de gode exit. Men for iværksætteren Bente Boe er der meget mere i iværksætteri end det, der bliver bragt frem i lyset i dag. Det handler om mindset, virksomhedskulturer og den menneskelige udvikling, og det kan i sidste ende give mere succes end et hurtigtvoksende startup.

Af Cecilie Fuhlendorff

Modeordet “disruption” løber over de fleste politikere og erhvervsfolks læber i disse år. Ordet forbindes ofte med banebrydende, nye teknologier, der skal ændre et helt marked og gå over i historien, men for iværksætteren Bente Boe ligger der en anden betydning bag det ord. I sin virksomhed Heart2Lead har hun udviklet uddannelsen Livsdesign 360°. Med den har hun tænkt sig at disrupte folks mindset omkring, hvordan vi som mennesker skal uddannes og udvikles i fremtiden – både som iværksættere og lønmodtagere.

“Jeg vil gerne vende tingene lidt på hovedet. Med Livsdesign 360° vil jeg give mennesker mulighed for at designe det liv, de drømmer om. Og det kan f.eks. være et liv som iværksætter. Det handler om at iværksætte sig selv og disrupte det liv, man lever. Jeg arbejder med forskellige kreative metoder, der giver mennesker mulighed for at se på, hvordan de kunne tænke sig at leve deres liv, og hvad de gerne vil bidrage med til verden. Det kan forhåbentlig være med til at skabe flere iværksættere, der laver det, de drømmer om, og som samtidig bidrager positivt til verden,” siger Bente Boe.

Bente Boe er oprindeligt handelsuddannet og BA i Design og Business. Hun har arbejdet med idéudvikling og designtænkning næsten hele sit liv. Hun har undervist i både ideudvikling, ledelse og design og i en periode været ansat som designchef i en større dansk beklædningsvirksomhed. Undervisningen og interessen for menneskelig udvikling blev fundamentet for virksomheden Heart2Lead, som blev etableret i 2005.

“Jeg fandt ud af, at det jeg kunne med undervisning og mennesker var virkelig interessant. Jeg videreuddannede mig blandt andet inden for ledelse og psykologi og researchede på en masse relaterede emner. I de seneste 12 år har jeg primært beskæftiget mig med at uddanne mennesker til at lede og udvikle sig selv,” siger Bente Boe.

Bente har desuden siden 2011 samarbejdet med Global Leadership Foundation i Australien, som en del af deres Global Leadership Fellow Netværk. Netværket arbejder ud fra en fælles mission om globalt at inspirere mennesker og virksomheder til det, de kalder vertikal udvikling og uddannelse. I det begreb ligger blandt andet, at man bør udvikles og uddannes ud fra de ting, man lærer og selv researcher sig frem til gennem livet, og ikke blot den viden man får gennem en officiel uddannelse.

Bæredygtigt arbejde
Bæredygtighed har mange former og betydninger, men for Bente er det vigtigt, at vi som mennesker skaber en personlig indre bæredygtighed, så vi får overskud til at skabe bæredygtig i verden omkring os. Et bæredygtigt liv handler derfor ikke kun om at passe på miljøet, det handler også om at beskæftige sig med og bruge sit liv på noget, man brænder for.

“Der kan være en tendens til at se lidt ned på mindre virksomheder, og en holdning til at man ikke er en ”rigtig” virksomhed, hvis man ikke har en eller flere medarbejdere. Det er noget pjat. Det handler ikke altid om at skabe arbejdspladser til andre. Der kan være én person, der skaber arbejdspladser til 100 mennesker, men der kan også være 100 mennesker, der skaber en arbejdsplads til dem selv. Begge dele kan være lige gode. Det vil jeg gerne have frem i lyset. Det mest bæredygtige er, at man designer sit eget liv og sit eget arbejde og følger sit hjerte. Og så kan det da godt være, at det på sigt ender med at være en virksomhed med en eller flere medarbejdere. Det behøver blot ikke være målet i sig selv”, siger Bente Boe.

Generelt mener hun, at hele måden, vi tænker iværksætteri på i dag, er for entydig og stringent. Prestigen i at være iværksætter ligger overvejende hos dem, der får en unik idé, som de hurtigt kan skalere, vækste og tjene mange penge på. Ifølge Bente Boe bør man italesætte, at der er rigtig mange måder at være en succesfuld iværksætter på.

“Det, at et menneske vælger at designe sit eget liv, viser et menneske, der er kaptajn i sit eget liv, og som gør det, vedkommende drømmer om – og det er beundringsværdigt. Det viser, at man synes, det er vigtigt at bruge livet på noget, der giver mening for én. Og livet er en proces. Hvis vi ikke synes, at processen er sjov, så spilder vi jo dyrebar tid, som ikke kommer tilbage”, siger Bente Boe.

Hun er samtidig kritisk over for idealet om, at hvis man vil have succes som iværksætter, kræver det, at man bruger al sin tid på det. For hende er det en myte, at man skal arbejde over 100 timer om ugen for at få succes.

“For hvad er succes? For mig er det at have balance i livet, og det har man ikke, hvis man arbejder så mange timer – heller ikke selv om det er noget, man brænder for. Det bremser iværksætteriet og den entreprenante tankegang, hvis der tegnes et for ensidigt billede af, hvordan det er at være succesfuld iværksætter,” siger Bente Boe.

Der skal være plads til entreprenørskab
Ifølge Bente Boe handler iværksætteri og entreprenørskab ikke blot om at starte virksomheder. Det handler at have et entreprenør-mindset. Det kan man også sagtens have i et lønmodtagerjob. Hvis virksomheder vil undgå at blive disruptet, skal de ansætte ledere og medarbejdere med et entreprenant mindset og være åben overfor deres ideer. Der skal etableres en entreprenant virksomhedskultur.

“Når vi taler iværksætteri, er der meget fokus på startups. Du kan sagtens være iværksætter, selvom du har haft din virksomhed i ti år eller mere. Det handler om at opretholde en entreprenant tilgang til tingene,” siger Bente Boe

Hun påpeger, at selvom ministrene taler meget om, at Danmark skal være et førende iværksætterland, så bliver der ikke gjort noget radikalt for, at det skal blive en realitet. Der bliver talt meget, men ikke handlet på det. Iværksætteriet skal ind i undervisningen på folkeskolerne, ungdomsuddannelserne og på universiteterne, hvis det virkelig skal kunne mærkes.

“Jeg tænker især på udvikling af entreprenørmindsettet. Her er det afgørende at blive undervist af nogen, der har praktisk erfaring med iværksætteri og er rollemodeller for at være designer i eget liv. Vi er nødt til at indrette uddannelse og undervisning radikalt anderledes, hvis vi skal være på forkant med udviklingen fremover,” siger Bente Boe.

Hun kalder det et paradoks, at vi i dag lærer, at vi skal designe vores eget liv, men at vi ikke lærer det af nogen, som selv har gjort det. Her hentyder hun blandt andet til lærere, forelæsere og andre undervisere, som ikke har tænkt sig at ændre deres vante metoder.

“Det er min oplevelse, at mange af dem, der underviser i uddannelsessystemet i dag, bare ikke har det entreprenante mindset, der skal til,” siger Bente Boe.

Uddannelse handler ikke kun om formel uddannelse, men i lige så høj grad om uformel uddannelse, forklarer hun. For at udvikle os, både som mennesker og iværksættere, skal vi også finde inspiration og læring uden for studiet ved at læse, researche, udforske og være nysgerrige på alt, hvad der interesserer os. Og så skal vi teste det af og gøre os en masse erfaringer med forskellige ting, for det vil øge chancerne for at finde frem til det, man virkelig brænder for.

Vi kan udleve flere passioner og potentialer på én gang
Selv har Bente Boe denne tilgang til verden, og det har givet hende erfaring på mange områder. Hun kalder sig neo-generalist og forklarer, at hun laver mange ting i sin hverdag, hvilket ikke må forveksles med multitasking. Det handler blot om, at hun ikke vil give afkald på det, hun synes er sjovt, blot fordi hun har et andet arbejde i forvejen.

”Jeg vil gerne være med til at slå et slag for, at man sagtens kan have gang i flere forskellige ting på samme tid. Det handler om at designe et liv, hvor man laver de ting, man er god til og brænder for. Da design og kreativ tænkning er en af mine store passioner, har jeg udover Heart2Lead, som er min primære forretning også en mindre sekundær forretning, hvor jeg laver bolig- og havedesign sammen med min mand,” siger Bente Boe.

Desuden er hun i den indledende idéfase omkring at skabe et bæredygtigt tøjbrand, som skal sætte fokus på anti-fashion og reducering af forbrug. Indimellem kan andre mennesker have svært ved at forstå, hvad hun egentlig laver, fordi hun har gang i flere ting sideløbende, og hun ser den samme spejling i samfundet, hvor man helst skal passe ned i én kasse.

”Sådan er jeg bare ikke. Og vi skal have disruptet kassetænkningen omkring, at vi kun skal lave én ting ad gangen. Hvis vi har lyst til at lave flere ting, så skal vi gøre det. Hvorfor ikke? Det er blevet en livsstil for mig. Jeg har altid haft en trang til at skabe noget, forbedre, forny og følge mit hjerte. Når man er, som jeg er, så gør man bare det, man gør, fordi det er naturligt,” siger Bente Boe.

10 tips til et bæredygtigt arbejdsliv som iværksætter:

  • Afdæk dine passioner og potentialer – hvad gør dig glad, og hvad er du god til?
  • Find ud af, hvordan du kan bidrage positivt til verden med det, du er god til.
  • Definér værdier, personligt formål og mission.
  • Vær modig. Hop ud af ”kassen”, følg dit hjerte og vær tro mod dig selv.
  • Vær dygtig til det, du laver. Levér kvalitet og god service.
  • Prøv ting af: Test og eksperimentér. Vær nysgerrig og søg inspiration.
  • Hack dit mindset – skab støttende tanker og overbevisninger.
  • Vær åben, ærlig, venlig, begejstret, ordentlig og ansvarlig.
  • Vær flittig, tålmodig og udholdende. Giv ikke op!
  • Få en mentor og et netværk, som kan støtte dig på rejsen.

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk