Pressemeddelelse

For to år siden havde Michael Dehn Klit et mål. Han ville kombinere grønne fingre og teknisk snilde i en virksomhed. Men han var på kontanthjælp og manglede penge til at realisere drømmen om at blive sin egen chef.

– Jeg vidste, at jeg ville bygge mit eget. Så jeg besluttede mig for at blive chauffør. Det var den eneste måde, hvorpå jeg kunne tjene penge til at blive iværksætter. Men min sagsbehandler syntes, det var verdens dårligste idé. Jeg har nemlig dårlig ryg. Hun kendte så til projektet og skaffede mig et møde med Claus, fortæller Michael Dehn Klit.

Det var Claus Wimmer-Aune, som Michael Dehn Klit fik et møde med. Han er leder på Aalborg Kommunes projekt “Fra ledig til virksomhedsejer”.

– Kurset er bygget op omkring forretningsplaner, idéudvikling, produkt, ydelse og budgetter. Derefter får de træning i salg og kan låne op til 50.000 kroner til etablering af virksomhed. Så de skal sidde med en forretningsidé, for det er 12 uger i fuld spring, fortæller han.

Michael Dehn Klit lånte kun 7.000 kroner. Men efter forløbet kom han i revalidering og blev fritaget for aktivering til gengæld for at fokusere på sin forretningsidé. Det blev til den nu etablerede virksomhed EyeGarden, der producerer levende vægge med monitorering af indeklimaet.

I 2015 forsøgte Aalborg Kommune at få revalidender ud som selvstændige. Det skete med inspiration fra Aarhus Kommune, der kørte et lignende projekt. Forsøget blev senere udvidet, og siden i sommer og frem til 2022 kan jobparate kontanthjælpsmodtagere og personer under uddannelseshjælp blive en del af “Fra ledig til virksomhedsejer” i Aalborg Kommune.

– Jobcentret har sagt, at de satser på projektet. Der investeres i udvikling af kurset og personerne involveret i det, siger Claus Wimmer-Aune.

I den nuværende form går 40 procent af deltagerne i gang med egen virksomhed eller kommer på anden form for selvforsørgelse.

– Vi tror på dem og deres idé. Vi kigger ikke på deres fortid. Vi ser fremad og arbejder med udvikling, så man møder dem på drømmen og ikke i ledigheden. Det er procesorienteret for at få dem fra A til B, hvor B er selvforsørgelse, fortæller Claus Wimmer-Aune.

“Fra ledig til virksomhedsejer” køres i øjeblikket som et frikommuneforsøg, der kun findes i Aalborg Kommune i denne form.

I dag tror Michael Dehn Klit ikke på, at virksomheden EyeGarden var blevet til uden Claus Wimmer-Aune og forløbet i Aalborg Kommunes regi.

– Jeg lærte, at min plan om at være chauffør ikke var realistisk. Ikke så meget på grund af ryggen. Men uden projektet havde jeg knækket nakken på regnskaber, forretningsmodeller og alle de ting, som det kræver at drive et firma. Jeg havde nok tjent nogle penge, betalt lidt skat og så brændt nallerne hurtigt, siger Michael Dehn Klit.

Gennem forløbet ændrede forretningsplanerne og idéerne sig også for Michael Dehn Klit. Han havde oprindeligt en plan om et stort drivhussystem. I dag producerer han levende vægge, der måler lokalets Co2-indhold og vandniveau ved planterne.

Michael Dehn Klit fik desuden kontakt til den industrielle designvirksomhed Ideaal, der efterfølgende startede et samarbejde med ham og skaffede en gratis plads i kontorfællesskabet Syndikatet. Her har EyeGarden hjemme i dag.

– Jeg har solgt fire vægge og er ved at lukke en handel med et kontorforsyningsfirma i Aalborg. Når de tjekker kvaliteten på de første vægge og godkender dem, får vi forhåbentligt et samarbejde, slutter iværksætteren.

De første tre vægge er til aftenskolen FOKUS Aalborgs nye lokaler, og yderligere én er til Aalborg Kommune.