Af Martin fra Infomand og Modernebolig (iværksætter på ottende år)

Iværksættere….

I dag er det næsten trendy at kalde sig selv iværksætter, selvom man i virkeligheden ikke har præsteret andet end at stifte selve virksomheden og fået et cvr-nummer.

Via medier som tv og radio hører man hver dag om succesfulde iværksættere. Der er fokus på de iværksættere, som har tjent mange millioner kroner på at drive og sælge virksomheder. Når man hører de mange succeshistorier, kan man godt fristes til at tro, at iværksætteri er den nemme vej til hurtige biler, luksusvillaer, dyre jakkesæt og kaviar, men sådan forholder virkeligheden sig desværre ikke.

– Det er ikke altid en dans på roser

”Er det ikke nemt at være iværksætter?”

Du kan forvente at få samme svar, uanset hvilken iværksætter du stiller dette spørgsmål til. Svaret vil næsten altid være et klokkeklart nej. Det er nemlig ikke altid nemt at være iværksætter. Som iværksætter skal du indstille dig på, at du ikke nødvendigvis tjener lige så mange penge som den gennemsnitlige lønmodtager de første mange måneder eller år af virksomhedens levetid. Du skal desuden indstille dig på, at du skal arbejde hårdt og længe for at realisere dine drømme.

– Iværksættere møder mange fordomme

”Iværksættere lever for at arbejde”.
”Iværksættere går kun op i penge og materielle goder”.
”Iværksættere har ikke tid til at se familie og venner”.

Ovenstående udgør blot tre ud af mange fordomme, som du kan møde som iværksætter. Det er sandt, at iværksættere generelt arbejder mere end lønmodtagere, men påstanden om at iværksættere lever for at arbejde og kun går op i penge holder altså ikke. Fordommene passer kun på ganske få iværksættere.

– Kæmpe ansvar

Der er et stort ansvar forbundet med at være iværksætter, uanset om man har ansatte eller ej. Det store ansvar kan føre til et enormt pres, som du skal kunne håndtere, hvis du skal skabe en succes. Foruden at have et stort ansvar for dig selv og dine evt. ansatte har du også et ansvar for dine kunder, samarbejdspartnere og andre interessenter.