Praktikant hjalp syrisk iværksætter i gang
Den syriske skrædder Jan Zara Ahmad fik hjælp fra Skanderborg Revision, da han ville åbne sin egen forretning. En praktikant fra Erhvervsakademi Aarhus fulgte og bar, så en spæd idé blev til en bæredygtig forretning.
– Må jeg komme ind? En ældre kvinde titter forsigtigt og smilende ind ad døren til skrædderiet. Det lille butikslokale er fyldt godt op med journalist og to revisorer, der har sat skrædderen stævne.
– Ja, ja, kom bare ind, smiler butiksejer Jan Zara Ahmad og gestikulerer med smil, øjne og arme, at hun er mere end velkommen.
Udenfor trakterer vejrguderne med slud og isnende, hård vind, men Jans venlige kropssprog, akvariets rislende lyde og duften af varmt stof fra strygejernet får kropstemperaturen nogle grader op i det sekund, man træder ind i butikken.
Butikken har været åben i mindre end en halv time, og den forsigtige kunde i døren er dagens fjerde, der kommer for at få lagt bukser op, syet lynlås i eller lappet et hul i favoritfrakken. Jan er den belevne skrædder med et smittende, godt humør og det flerfarvede målebånd hængende om halsen som en lysende, stolt markering af egen metier.
Tekstiler og saz
Jan har været i Danmark i otte år, og det danske er blevet ganske godt. Særligt siden oktober i fjor, hvor han åbnede Skanderborg Skrædderi på Banegårdsvej.
I Syrien havde han sin egen lille tekstilfabrik, før han måtte flygte og endte i Danmark. I en periode kunne han bruge sit håndelag hos Strauss Skrædderi i Aarhus, mens han underviste lidt i strengeinstrumentet saz på den lokale musikskole. Men det kneb med at finde fast fuldtidsbeskæftigelse. Efterhånden tog ideen om egen butik form.
– Jeg kan ikke arbejde på fuld tid hele tiden, fordi jeg døjer med en dårlig ryg. Med min egen forretning kan jeg bedre skrue op og ned for arbejdstempoet, efter hvordan jeg har det, siger Jan.
Lige nu passer han sin undervisning på VUC i formiddagstimerne og åbner forretningen klokken 14. Tøj på krogene bag disken vidner om travlhed i butikken.
Praktikant kunne hjælpe
Det var ikke problemfrit at blive selvstændig erhvervsdrivende, og der var mange detaljer at sætte sig ind i for en syrer med begrænsede sprogkundskaber. Derfor anbefalede ErhvervSkanderborg, at Jan tog fat i Skanderborg Revision, der i forvejen udfyldte en frivillig rolle som iværksætterrådgiver i erhvervsnetværket. Samarbejdet med revisionsfirmaet blev særdeles frugtbart, fordi en praktikant kunne hellige sig Jans projekt – fra idé til bæredygtig forretning. Kirsten Ravn er ved at tage en finansbachelor fra Erhvervsakademi Aarhus, og opgaven passede perfekt til hendes evner og interesser, da hun påbegyndte praktikforløbet hos Skanderborg Revision.
– Jeg har altid godt kunnet lide en meget hands on-præget tilgang til arbejdet med økonomi. Her kunne jeg starte ved begyndelsen med markedsundersøgelser, fastsætte prisniveauet på ydelserne, lave forretningsplan og hjælpe med alt det praktiske, siger Kirsten Ravn, der også hjalp med at få lavet den lille pamflet, der fortæller, hvad Skanderborg Skrædderi kan tilbyde kunderne.
Hjælpen har været langt mere vidtgående, end revisionsfirmaet normalvis kan tilbyde gratis.
– Det er klart, at det afspejler, hvordan vi bruger vores praktikanter, ligesom Kirsten har været meget selvhjulpen. Hun er blevet kastet ud i det, og hun har i vid udstrækning klaret det hele selv, siger Dorthe Kristiansen, der ejer og driver Skanderborg Revision.
Mangefacetteret praktik
Finansbacheloren kan bruges til meget, og opgaven med Jans skrædderi har fint afspejlet de mange facetter og udviklingsmuligheder i uddannelsen.
– Jeg er ikke sikker på, at jeg skal være revisor, når jeg er færdig, men jeg er glad for at arbejde med tal, og jeg kan rigtig godt lide at arbejde med salg og markedsføring. Jeg kom fint omkring det meste, da jeg fik lov at prøve kræfter med opgaven, siger Kirsten Ravn.
Hun kastede sig selv ud i en markedsundersøgelse for at finde ud af, om der overhovedet var basis for en forretning som Jans i Skanderborg. Resultatet var heldigvis opmuntrende, for der var ingen skrædder i byen – men klart en efterspørgsel på ydelserne.
– Jeg talte med et renseri, som fortalte, at de ofte havde kunder, der skulle have tøj repareret. De havde før henvist til et skrædderi i Aarhus, men nu henviser de til Jan, siger Kirsten Ravn.
Hun kommer stadig jævnligt hos Jan, og hun får lov til at afslutte praktiktiden med et kvartalsregnskab for den lille skrædderforretning.
Den rette pris
Den ældre kvinde skal have lagt de bukser op, hun lægger på disken. Hun kigger undrende på Jan, da han efter en kort overvejelse slynger en pris ud.
– 100 kroner? Det var ikke meget? Det var billigt, siger hun.
– Ja, det er også noget vi har talt om. Du skal ikke sælge dig selv for billigt, skæmter revisor Dorthe Kristiansen med et bestemt blik mod Jan.
Han smiler undskyldende tilbage. Det er ikke så ligetil at prissætte sin egen tid. Så er det godt med en revisorpraktikant i baghånden.

Billedtekst:
Kirsten Ravn kigger stadig jævnligt ind til Jan Zara Ahmad i skrædderiet og hjælper med udfordringerne i dagligdagen.