Skærmbillede 2017-12-08 kl. 15.52.48

Kommentar: Når familien også er en prioritet

Af Christine Gouchault, Mentor & Mastercoach

Selvom det er ved at løsne lidt op, så er kvinder og iværksætteri stadig et kontroversielt emne herhjemme. Der har dog været nogle specifikke tiltag som på Iværk&Vækst-messen sidste måned, hvor der var fokus på kvindelige iværksættere med en Women’s Lounge, og vi har markeret den 19. november, som de sidste par år har været Women’s Entrepreneurship Day i over 144 lande. Regeringen taler også om fradrag til hushjælp, så kvinderne kan få mere indflydelse og stige i graderne uden at dø i dobbeltarbejdet med familie og karriere, for ja det er stadig kvinderne, der tager slæbet på hjemmefronten.

Paradokserne eksisterer stadig
Jeg har lige udgivet den første danske bog om at få succes som mor og selvstændig. I USA er der over 3 millioner mødre med egen virksomhed, men herhjemme er begrebet “mompreneur” endnu et ukendt ord for de fleste. Statistikker fra Erhvervsstyrelsen viser, at virksomheder klarer sig lige godt, uanset om de er startet af småbørnsmødre eller enlige mænd – og at virksomheder med kvinder i ledelsen klarer sig bedre end dem, hvor der kun er mænd. Alligevel er der tre gange så mange mænd som kvinder, der starter egen virksomhed.

På et foredrag med Lars Tvede fra CEPOS den 4. maj i år blev det klart, at vi i Danmark helst vil satse på vækstvirksomheder til trods for, at de kun har 25 pct. chance for overlevelse kontra 75 pct. for livsstilsvirksomhederne. Statistikkerne viser beklageligt, at mænd vækster mere end kvinder, så kvinderne er dømt helt ude. Det er ikke nok at skabe en arbejdsplads for sig selv og eventuelt have et par ansatte samt bidrage med moms og skatter. Det er snarere et problem, fordi man ikke kan have nok medarbejdere i praktik, løntilskud og hvad der nu ellers er af ordninger fra det offentliges side.

Jeg mener simpelthen, at det er ironisk, at skulle man foreslå at lave arrangementer med fokus på balance mellem arbejde og familie, så skal man sige forældre og ikke mor – for ellers diskriminerer man. Til trods for at der er biologiske forskelle på de to køn, vi ikke kan ændre, så må vi endelig ikke udelukke mændene ved bare at lave et enkelt tiltag for kvinder?

Og selv når nogen er så modige at gøre det, så er det med forbehold som: “Det er som at stikke hovedet ind i en hvepserede, når man fremhæver kvindelige iværksættere” (Iværk&Vækst om at Women Entrepreneurs var et af de fire temaer på messen). Der skulle samtidig være mandlige talere til Women’s Entrepreneurship Day for diversitetens skyld, for ingen gider jo kun at høre kvinder tale, eller hvad? Det er ærgerligt, for der er massere af tiltag for mænd af mænd, så de kommer næppe til at mangle noget lige foreløbigt, og der er heller ingen udsigter til, at tiltagene vil forsvinde.

De typiske stereotyper hersker stadig
I pressen og i selve iværksættermiljøet florerer historier om, hvor hårdt arbejde det kræver at lykkes med sin virksomhed, og de “rigtige” iværksættere er dem, der arbejder 90 timer om ugen fra et kælderlokale. Iværksættermiljøet er beskrevet som “en macho-kultur med en alt-eller-intet mentalitet”.

Fremtrædende iværksættere fortæller, at man skal prioritere sin virksomhed over alt – inklusiv sig selv. Visse gør da også opmærksom på, at de har ignoreret stresssymptomer. Flere indrømmer klart, at det er kærester og børn, som betaler prisen for succes. Mange af ytringerne kommer fra mænd som har skabt nogle flotte virksomheder, og vi kan lære meget af dem om at drive forretning, men de kan være svære at spejle sig i og bruge som rollemodeller, hvis man er kvinde og har eller gerne vil have børn. Der er brug for et mere nuanceret billede af iværksætterstjernerne og forskellige typer rollemodeller, så flere kvinder tør tage springet.

Undersøgelser bekræfter, at der er brug for kvindelige rollemodeller for, at vi kan få flere kvindelige iværksættere. Mirjam van Praag, der er professor i Entrepreneurship på CBS, har gennemført flere videnskabelige undersøgelser, der viser, at der er 60 pct. større sandsynlighed for, at ens døtre bliver selvstændige, hvis man som mor er det. Samtidig er der større sandsynlighed for, at de kvindelige medarbejdere i en virksomhed bliver selvstændige, hvis virksomheden har en kvindelig ejer. Det er værd at tænke over.

Der findes gode rollemodeller
Man kan godt lykkes som mor og selvstændig – tag for eksempel Christina Hembo, Susanne Hessellund, Andrea Elisabeth Rudolph, Le Gammeltoft, Louise Ferslev og Birgit Aaby.

Familieliv er ikke uforeneligt med at have egen virksomhed. Selvom man arbejder meget, har man også friheden og fleksibiliteten til at strukturere sin egen hverdag, så den hænger sammen på en måde, den ikke kan, når man er ansat. Det er bare ikke de historier, vi hører flest af i medierne, eller der tales om til iværksætterkonferencerne, for man vil jo nødig fremstå som den useriøse iværksætter, der bruger for meget tid på sine børn.

Jeg er selv mor til fire og arbejder i min virksomhed, Mors Business, for at flere kvinder skal lykkes med deres virksomhed, uden det skal gå ud over deres familier. Gennem det netværk jeg har startet med snart 400 medlemmer, kan jeg se behovet for også at kunne sparre med ligesindede – og at man sagtens kan være en dygtig forretningskvinde, selvom man også vil være sammen med sine børn.
Ud fra de interviews jeg har lavet med succesfulde mødre de sidste tre år, er det tydeligt, at en af nøglerne til at lykkes er at være god til at prioritere og uddelegere. Man kan nemt have travlt uden at komme nogen vegne. Kunsten er at lægge sin energi der, hvor det skaber fremdrift i virksomheden.

Jeg er taknemmelig for den spalteplads, jeg har fået her i Iværksætteren og håber, at der vil komme flere nuancerede historier, så vi kan inspirere endnu flere til at turde udleve deres drømme som selvstændige og gøre en forskel. Afslutningsvis får du her et par gode råd med på vejen til at få plads til både familie og forretning.

7 råd til mere tid og balance i hverdagen:

Prioriter. Du er nødt til at prioritere og vælge fra, hvis du vil have tid til din familie og virksomhed uden at brænde ud. Når du bruger din tid på det, der er allervigtigst for dig, vil du sjældent savne det, du har givet afkald på.

Udnyt fleksibiliteten og at du selv bestemmer. Det kan godt være, du arbejder mere, men du kan lægge dit arbejde på andre tidspunkter, så du kan være sammen med dine børn, når de er hjemme.

Sæt forventningerne ned til at lave hjemmebag, stryge vasketøj eller deltage i alle aktiviteter i institutioner og skole. Nyd hellere at være sammen med din familie, når du ikke arbejder.

Sæt tingene i perspektiv. Du behøver ikke at nå alt hver dag eller uge. Fordel for eksempel venindebesøg over længere tid og fokusér på kvaliteten frem for kvantiteten.

Få din mand, partner, familie eller rengøringsdame til at hjælpe med de huslige pligter.

Brug din tid på det, du er bedst til i din virksomhed og få hjælp til resten. Du behøver ikke at ansætte. Netværk, studiemedhjælpere, freelancere, virtuelle assistenter og samarbejdspartnere kan løfte mange opgaver for dig.

Husk at lade op. Du skal fyldes op for at kunne blive ved med at give til din virksomhed, og dem du holder af. En træt og udbrændt mor er ikke til gavn for nogen. Pauser og selvforkælelse er et must.

Del indlægget