1D3A7216 (1)

En ny bejler til iværksætterstjernerne

At sætte i værk er grundlaget for al udvikling. Uden iværksætteri går samfundet i stå. Men iværksættere kan ikke stå alene. Det er lang tid siden, at iværksætteri blev betragtet som en enlig opfinders værk. Iværksætteren er en ombejlet stjerne, men hun skal nøjsomt vælge det rette hold for at nå sine mål.

Samarbejde er vejen til succes, hvad enten det er investorer, medarbejdere eller institutioner. På det seneste har en ny aktør meldt sin ankomst som bejler til iværksætterstjernerne. Flere store virksomheder har set, at selv det mest solide forretningsgrundlag hurtigt kan smuldre, når udviklingstempoet er så opskruet, som vi ser i dag. Umiddelbart et aparte forhold. De store solide og de små agile. Før spiste de store fisk de små. Nu spiser de hurtige de langsomme.

Iværksætterne har i sandhed fået en ny bejler, der tidligere ikke engang havde os på radaren. Der går ikke en uge uden, at en stor etableret virksomhed forsøger sig med et co-working space, en inkubator, innovation lab eller hvad det hedder sig. Men hvad handler det om, og hvordan lykkes man med at forene de to?

Det er netop temaet for årets Global Entrepreneurship Week Denmark (GEW). Her sættes entreprenørskab for tiende år i træk på dagsordenen. Denne gang under overskriften: ”Når små og store virksomheder samarbejder”.

De etablerede virksomheder forsøger at være på forkant og søger hjælp hos mindre virksomheder og iværksættere, når nye forretningsmodeller og kerneforretningen skal innoveres. Med partnerskaber får de adgang til iværksætterens guld: Nytænkning og innovation. I bytte får iværksætteren adgang til know-how, finansiering, distribution og kompetencer på alle hylder.

Et eksempel er den gamle fondsejede medicinalkoncern LEO Pharma i Ballerup, som efter mere end 100 års behandling af hudsygdomme nu vil tættere på patienten og den nye virkelighed i hendes lomme: Mobiltelefonen og alt den data, der følger med. Målet er at sikre adgang til og kontrol over slutbrugeren, før andre får det.

At flytte sin position i værdikæden kræver en organisatorisk revolution af dimensioner af en virksomhed med mere end 5000 ansatte. Her har man valgt at oprette et særligt innovationscenter – LEO Innovation Lab – helt adskilt fra hovedsædet på vestegnen og sat handling bag ordene med 500 mio. kr. Nu arbejder 80 iværksættere fra 20 nationer i hjertet af København med at prøve nye ideer.

Iværksætteren er budt op til dans af en ny partner. Det er fristende at tage den store trygge hånd, men hvor fører den hen? Hvordan undgår man at blive trykket ned, men netop lykkes sammen. Vi stiller spørgsmålet her og giver i denne særudgave af magasinet nogle svar, selvom de ikke er entydige. I hele uge 46 kan du følge temaet. Der er mere end 200 arrangementer i kalenderen og samtidig skal årets IVÆKSTpriser uddeles, der i år også belyser emnet.

Jeg håber, at I støtter initiativet og deltager. Find vej på gew.dk.

God iværksætteruge!

Del indlægget