amit

Bloddonation og global impact

»Jeg er uddannet elektroingeniør og har arbejdet inden for mit område i næsten 10 år. De seneste år har for mig drejet sig om at bruge netop teknologi til at løfte udviklingen i lande som Indien, hvor jeg oprindeligt kommer fra,« fortæller Amit Lohiya.

Han forsøgte sidste efterår at give blod her i Danmark, hvilket han desværre ikke kunne komme til. Og det udelukkende, fordi hans danskkundskaber ikke rakte til at læse og udfylde den blanket, det var nødvendigt at underskrive forud for at give blod. Med tanke på at Danmark således ikke ligefrem manglede donorblod, tænkte han videre.

MARKED FOR BLOD
»Jeg husker, hvordan vi selv måtte opstøve bloddonorer i forbindelse med en operation, min far fik foretaget for år tilbage. Derfor begyndte jeg at undersøge emnet nærmere, og mangel på donorblod er ikke noget, der kun hører til i Indien; det er et reelt problem i udviklingslande såvel som i Rusland og flere østeuropæiske lande. Og det afføder desværre et sort, eller rødt om man vil, marked for donorblod,« forklarer Amit.

Han kom hurtigt herfra og til at se, hvordan teknologi kunne udgøre en del af løsningen på den udfordring. Mere dybdegående undersøgelser og interviews af interessenter i sundhedssektoren i Indien bekræftede Amits indledende idé om en teknologisk løsningsmodel. Selvom han dog ikke var i tvivl om, at der var brug for og plads til BloodLink i markedet, for som han smilende udtrykker det:
»Nylige succeser hos online tjenester og platforme som Airbnb og Uber, eller for den sags skyld Tinder, tilbyder erfaringer og principper, som BloodLink kan applicere i processen med at gå ind på et marked, der i stor udstrækning er teknologisk urørt.«

Især hvis man tænker på, at der globalt set mangler rundt regnet 40 millioner enheder blod, og blodtransfusion udgør et marked i billionstørrelsesordenen.

BLOD I VERDEN OG AT LINKE ET TEAM
Derfor ser Amit det også som et paradoks, at så mange mennesker verden over har svært ved at skaffe det donorblod, der er behov for. For overordnet set er det i høj grad de samme ting, der vanskeliggør tilstrækkelig blodindsamling i de forskellige lande verden over. Forskellene ses kort sagt i sociokulturelt affødt modvilje, hvilket førte Amit til at tænke BloodLink som en både menneskefokuseret og servicedrevet teknologiplatform, hvori tilpasningen til det enkelte marked er en væsentlig faktor. Dette understreger Amit også som en vigtig parameter i, hvorfor BloodLink kan blive et profitabelt foretagende.
Et foretagende, som blev præsenteret første gang ved Mindfire hos CSE, vandt Thinkubator i sommer, og som nu holder til i SUND Innovation Hub.
»At vinde Thinkubator-konkurrencen må være det mest afgørende, der endnu er sket i realiseringen af BloodLink. For det har åbnet muligheder, samtidig med at teamet hos DARE2 er inspirerende og rigtig gode til at sparke en ud af ens comfort zone,« konstaterer Amit.
Det var også hos DARE2, at Amit tog mange af de første vigtige skridt i at opbygge BloodLink; heriblandt at opbygge selve teamet, hvilket ikke er så ligetil. Amit siger selv:
»Folk, der både er dedikerede og har startup-attitude, hvilket faktisk ikke nødvendigvis hænger sammen, og som samtidig er villige til at arbejde uden høj løn, hænger ikke på træerne. Så at sammensætte det helt rigtige team af netop folk med den rette støbning og samle dem om noget, der stadig ikke er et håndgribeligt produkt, er faktisk fortsat den største udfordring.«
AFKAST MED MERE
Lige nu arbejdes der sammen med co-creation partnere i Inden og Danmark på alfa-prototypen af BloodLink, der starter med at være tilpasset det indiske marked. Om tre år forestiller Amit sig, at BloodLink gør en forskel i folks tilværelse ved at have gjort bloddonation så enkelt som muligt. Mere konkret har han en vision om, at platformen til den tid har formidlet mere end 40 millioner donationer verden over.
En anden konkret ting, Amit er engageret i, er sin otte måneder gamle datter, der kom til verden omtrent samtidigt med visionen om BloodLink. Amit fortæller, at rollen som far kun har gjort ham mere dedikeret til at lykkes med at sikre forsyningsmuligheden for donorblod verden over. Han lægger heller ikke skjul på, at det, der ville kunne fylde benzin på motoren nu, er at finde dem, der tør investere kapital i et projekt, som giver afkast på flere bundlinjer:
»Vores team er klar til, og på udkig efter, investorer, der er motiverede til at anskue BloodLinks fremskridt i form af både udbytte og social impact. Det handler for os om både key performance indicators såvel som key purpose indicators og dermed om at finde investorer, der tør se mulighederne i at bygge bro mellem Danmark og udviklingslandene – og ikke kun til Silicon Valley.«
______________________________

Dette indlæg er bragt i magasinet Iværksætteren #6 / 2016.

 

 

Del indlægget