debatindlaeg_stor

Debatindlæg: Oplev verden som digital nomade

Tænk at have hele verden som arbejdsplads – bogstavelig talt. Det kræver ikke en topstilling i et stort multinationalt firma. Nej, faktisk kan alle være med. For i dag kan de fleste arbejde fra hvor som helst i verden – bare der er en internetforbindelse, og det er muligt at være tilgængelig inden for noget nær almindelig dansk arbejdstid til møder og så videre. Så hvorfor ikke tage den bærbare computer under armen og rejse ud i verden som digital nomade? Det kræver naturligvis, at din arbejdsplads er med på idéen. Det er der faktisk rigtig mange arbejdsgivere, der er – i hvert fald for en periode. Alternativet er, at du springer ud som selvstændig konsulent inden for en branche, hvor det ikke er nødvendigt, at du møder ind et bestemt sted hver dag.

FORDELEN VED AT VÆRE DIGITAL NOMADE
Som digital nomade har du en enestående mulighed for at få set verden og møde nye, fremmede kulturer. For prisen på flybilletter er billigere end nogensinde, og rundt omkring i verden kan du leve for små penge, når først du kommer uden for de værste turistfælder. Som udgangspunkt kan du vælge to forskellige måder at leve som digital nomade på. Du kan enten rejse ud til en bestemt destination og bo der i en længere periode. Eller du kan vælge at tilrettelægge en rejse, hvor du opholder dig i kortere tid på hver lokation. På den måde kan du for eksempel planlægge en jordomrejse eller opleve et helt kontinent, mens du stadig passer dit arbejde. I begge tilfælde kan det hele planlægges hjemmefra ved hjælp af de forskellige rejsesøgemaskiner og websites, der formidler indkvarteringsmuligheder eller langtidsleje af huse eller lejligheder på alverdens destinationer.
Der findes også særlige tjenester såsom Refuga.com, der arrangerer ophold og ture for iværksættere. Her mødes flere digitale nomader en uge et nærmere bestemt sted ude i verden. Her kan de så arbejde på hver sit samt bruge tiden på at netværke med ligesindede og opleve lokalområdet. Konceptet er i øvrigt dansk, udtænkt af Nikolaj Astrup Madsen, der også har levet som digital nomade i en årrække.

ERHVERVSEVENTYR STARTEDE SOM DIGITAL NOMADE
For nogle digitale nomader ender det dog med, at de bliver hængende på et af de steder i verden, hvor de synes specielt godt om at være. Sådan gik det mig, da jeg rejste til Thailand for at arbejde for otte år siden. Jeg blev hængende og slog mig sammen med en anden dansker – Dennis Kjærgaard – og startede Animation Mu Co., der producerer animationsvideoer til danske og udenlandske kunder.

VERDEN ER BLEVET MINDRE
Det kan jo kun lade sig gøre, fordi verden er blevet mindre, og det kan jeg måske bedst forklare ved at fortælle en lille historie fra privaten. Da jeg flyttede til Thailand for otte år siden, var det ikke meget, jeg brugte sociale medier som for eksempel Facebook. Men efter jeg kom herud, følte jeg hurtigt, at jeg var nødt til at bruge Facebook mere. Så kunne familie og venner følge med i, hvad jeg lavede samt selvfølgelig vide, at jeg havde det godt. Men når jeg kom hjem cirka en gang om året, havde jeg lagt så meget op på min væg, at familie og venner allerede vidste det meste. Sådan var det ikke for 15 år siden, når man havde været på studietur. Så kunne folk først se billeder fra turen, når man kom hjem.

FOR INTERESSANT TIL IKKE AT PRØVE DET AF
En anden digital nomade har netop besøgt mig her i Chiang Mai. Han hedder Rued Casper Riis og har arbejdet hernede en måneds tid. »Digital Nomad-livsstilen er mig for interessant til ikke at prøve det af først,« skrev han i et opslag på Facebook. Chiang Mai er da også et oplagt valg, for byen ligger i top tre over de bedste byer i verden at arbejde fra som digital nomade; selv Forbes har fået øje på mulighederne hernede.

SPRÆNG RAMMERNE OG SPRING UD SOM DIGITAL NOMADE
Som du kan se, er det nemt at springe ud som digital nomade og på den måde leve drømmen ud om at opleve verden. Du behøver ikke at tage så langt væk som til Asien. Der er masser af andre skønne steder som f.eks. Barcelona, middelhavskysten i Spanien eller spændende metropoler som London, Berlin og New York. Så synes du, hverdagen er blevet for trist og grå, eller at arbejdslivet er blevet lidt for meget hamsterhjul, så bryd ud af rammerne og start en tilværelse som digital nomade.

Kristian Ole Rørbye er serieiværksætter og har valgt at bosætte sig i Thailand. Her startede han for
otte år siden virksomheden Move Marketing Co., Ltd., der hovedsageligt laver online marketing for
danske virksomheder.
I 2013 startede han sammen med en anden dansker animationsfirmaet Animation Mu Co., Ltd.

________

Dette indlæg har været bragt i magasinet Iværksætteren #5 / 2016. 

 

Del indlægget