kom_i_gang_med_at_fejle

Kom i gang med at fejle

Det samme gør Susanne Krogh Petersen, der er startupkonsulent i Væksthus Hovedstadsregionen og til daglig møder snesevis af nystartede iværksættere, der har brug for sparring og hjælp til at komme videre. Her påpeger vi fire af de mest påfaldende udfordringer, som vi ser igen og igen. Og som du langtfra er den eneste, der står over for.

DEN ENSOMME ULV
Iværksættere sidder alene og skal klare det meste selv. Nogle gange et lille team, andre gange blot dig selv. Det kan også være et langt, sejt træk både at skulle bygge motoren og hælde brændstof på den. I adskillige måneder. Som oftest har du mest af alt blot brug for afklaring og for løbende at tale med en udenforstående (gerne en uvildig partner) om den gode idé, og hvor i processen du er. Du brænder selvfølgelig for dit projekt, og projektet kan leve overraskende længe på blot kildevand og din kærlighed til det. Men…
Måske skal du indlede et samarbejde, hvilket kan betyde, at du skal give afkald på kontrol og hjerteblod. Men der er måske også den mulighed at få en praktikant eller flytte ind i et kontorfællesskab sammen med andre ligesindede. Eller hvad med at henvende dig til spændende virksomheder og høre, om de har et skrivebord, der er alligevel er ledigt, som du kan låne en måneds tid? Så får du lidt afveksling i hverdagen ved ’at gå på arbejde’ og have kolleger omkring dig – inden du får dine rigtige kolleger.

SALGSKUNNEN – ELLER MANGEL PÅ SAMME
»Mange iværksættere sælger kun til deres eget netværk det første år, de er i gang. Dermed holder de sig oven vande, men det er selvfølgelig ikke nok i længden. Professionelt salg er afgørende. Det er for eksempel helt centralt, at du tidligt får skabt dig en pipeline, så du ved, hvordan dit salg skal forme sig det næste år. Salg handler om træning og atter træning; nogen er født til det, andre skal først lære det,« påpeger Susanne.
Den gode nyhed er, at det kan læres. Den knapt så gode er, at det kræver øvelse og fokus foruden en, især i starten, virkelig stor og nok ikke så frugtbar indsats.

MANGLENDE NETVÆRK
Mange nystartede mangler et netværk blandt andre selvstændige. »De iværksættere, der allerede har et netværk blandt andre selvstændige, har en klar fordel, mens andre ofte sidder tilbage med 1000 spørgsmål og ikke på samme måde kan trække på et professionelt netværk – det skal de først til at skabe sig. Derfor er det vigtigt at få input undervejs. Her kan enten en mentor eller en rådgiver, der kan trykke på de ømme punkter, være til stor hjælp. En del vil dog have brug for uvildig sparring, før de går ud og køber rådgivning, de måske ikke engang har råd til. Det er ofte på det stadie, vi hjælper dem,« fortæller Susanne.
Hold dig heller ikke tilbage med at henvende dig, på en behagelig og høflig måde, til folk, du ikke kender, men som du tror ved noget værdifuldt. Og som du kan få noget ud af blot at snakke med. Det er de færreste mennesker, der siger nej, såfremt man helt åbent og direkte inviterer dem på en kop kaffe, fordi man synes, de er kloge og dygtige.

KOM VIDERE, KOM I GANG MED AT FEJLE
»På et tidspunkt skal du stoppe udviklingen og gå ud og lave alle fejlene i stedet for at udvikle tingene til døde. I den forbindelse skal du have skærpet din forretningsmodel, så du bliver klar til markedet, og du skal have et klart billede af, hvad dine kunder vil have,« fortæller Susanne. Hun fortsætter: »Fordelen ved at være nystartet er, at du er i en fase, hvor du kan tage dine kunders feedback til dig hurtigt og omsætte den til noget konkret.«
Det tager selvfølgelig ressourcer, men fordelen er netop, at du som nystartet er i en agil fase, og du kan tage feedback til dig og lære af dine fejl, inden du færdigudvikler det førnævnte store forkromede produkt. En del har dog brug for input og sparring, før de går ud og køber rådgivning, de måske ikke engang har råd til. Her er det alfa omega at få styr på sin forretningsmodel og få lagt en strategi, så du kan måske opsøge en mentor, der kan hjælpe dig med dine udfordringer. En, der kan hjælpe dig med at lave de rigtige fejl og hjælpe dig med at lære af dem.

 

Del indlægget