Det kan være svært at finde det helt rigtige navn, når du skal åbne din hjemmeside eller netbutik. Mange tænker, at de bedste navne er taget, og der kun er halvdårlige navne og lange ord-kombinationer tilbage, men det er langt fra tilfældet.

Jeg hjælper virksomheder med at finde gode domænenavne, og jeg vil gerne dele et par af de teknikker og værktøjer jeg bruger.

Lad dig inspirere af de gode gamle danske virksomheder
Som ny hjemmeside er det vigtigt, at man finder et navn som både klinger godt og som giver en vis form for genkendelse eller tryghed hos kunden. Det kan man gøre ved at sammensætte navnet på en måde, som får det til at klinge som et stort dansk firma.

Et af de navne jeg har fundet på er nordiskspil.dk, som er en butik med brætspil og produkter til leg for børn og voksne. Navnet kom efter vi kikkede på top500 danske virksomheder, og igen og igen stødte på navne som Novonordisk, Nordisk Film osv, og vi tjekkede derfor om vi kunne inkorporere ordet “nordisk” i navnet. Det viste sig at nordiskspil.dk var ledigt, og så var den i hus.

Der er masser af andre ord man kan vælge at bygge ind i sit navn, som fx. ordet “dan”, der bruges af en lang række gamle danske virksomheder som fx. Danfoss, danica etc.

Gode navne til netbutikker
Er det en ung profil man ønsker at signalere, så bør man nok vælge en anden strategi. Her kan det være en god ide at vælge et kort navn, hvor man enten finder et ord som er ledigt på et andet sprog. Fx. virksomheden Refurb.dk sælger brugt computerudstyr, og de har fundet et kort og velklingende navn, som giver god mening for netop deres kunder.

Ordet “Refurb” betyder nemlig at “gendanne” eller “genbruge”, og på Wikipedia skriver de: “To rebuild or replenish with all new material; to restore to original (or better) working order and appearance.”. Det er naturligvis et ord, som er optaget på .com, .net, .co.uk, men på det danske top level domæne, var der ikke lige nogen der havde tænkt på at trække et engelsk navn ind.

En anden god vinkel kan være at bruge et tool til at hjælpe med at sammensætte en lang række ord og kombinationer, som ellers ville tage utrolig lang tid at kombinere, hvis man skulle gøre det manuelt hos en af domæneregistranterne, hvor man må indtaste et enkelt bud ad gangen, og vente på om det er ledigt.

Her findes et tool, som hedder bustaname.com. Det er lavet så genialt, at det hjælper med at kombinere alle mulige kombinationer af en række ord.

Det er desuden muligt at lægge ordenen i nogle mapper, således at toolet ikke sammensætter ord fra samme mappe, men kun forsøger at kombinere dem på tværs af mapperne.

 

Du kan læse flere tips på dette blogindlæg, som går helt i dybden med dette tool, og viser en masse måder at bruge det på. Eneste ting du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at bruge toolet, er, at det kun finder .com, .org og .net domæner. Det kan altså desværre ikke anvendes til danske domæner. Men det kan også være en god ide at starte ud med et internationalt navn, når nu man driver forretning i et af verdens mindste lande.