KM_logo_youtube

Ejendomsmæglerkæder i uheldige dobbeltroller

Flere mæglerkæder er begyndt at tilbyde at hjælpe køberne ved siden af deres normale arbejde med at sælge bolig for sælgerne. Sidste skud på stammen er Nybolig, som i øjeblikket kører en kampagne, for at fortælle folk om det. Hos Forbrugerrådet Tænk anbefaler man interessant nok IKKE mæglerkædernes køberrådgivning.

Dobbeltspil
»Køberrådgivning er vigtigt, og vi opfordrer forbrugeren til, at det sker via en advokat eller uvildig rådgiver, frem for via ejendomsmægleren,« konkluderede Lea Markersen, juridisk konsulent ved Forbrugerrådet Tænk, til Finans.dk i sidste uge.

For os er dette en meget vigtig pointe. Hos KØBERSMÆGLER.DK holder vi nemlig fast i vores status som uafhængige og uvildige. Har man som køberrådgiver interesser i hvem der får salget, så er man ude på noget af et sidespor. Og det er blandt andet her, at Forbrugerrådet har en berettiget anke i forhold til kæderne. Hvis man fx hos Nybolig bliver købermægler for en kunde, så vil man stå i en situation, hvor potentielle boliger også er til salg i den kæde, som man er en del af.

Dilemmaet
Det stiller altså en i et dilemma. Enten kan man som Nybolig-købermægler vælge at se bort fra boliger til salg i Nybolig-regi eller man kan vælge at tage dem med som potentielle køb for sin kunde. I det første tilfælde vil man skære en vigtig del af markedet fra, måske der hvor den helt rette bolig findes, og i det andet tilfælde vil der opstå en interessekonflikt, da både købermægler og sælgermægler repræsenterer samme kæde, og der derfor både skal varetages sælgers og købers interesser. Og det kan ikke lade sig gøre!

Ligegyldig hvordan man vender og drejer det, så er det næppe muligt at forestille sig, at der ikke opstår en interessekonflikt. To af partnerne i KØBERSMÆGLER.DK har selv en baggrund som ejendomsmæglere i flere af kæderne og man ved af erfaring, at man selvfølgelig har et andet forhold til sine kollegaer end til sine konkurrenter. Det siger sig selv og hvis vi bilder os noget andet ind, så er det for blåøjet.

Falsk tryghed
For os at se skaber denne nye situation potentielt en falsk tryghed og en indbildt balance. Hos KØBERSMÆGLER.DK har vi fra starten af kæmpet for, at der skal en balance ind i bolighandler, så køber står lige så stærkt som sælger. Det er derfor vi stiftede KØBERSMÆGLER.DK og det er det, som vi arbejder for hver dag for vores kunder.

KØBERSMÆGLER.DK BLOG: http://koebersmaegler.dk/blog
Lov om Omsætning af Fast Ejendom: http://boligejer.dk/lofe

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk