Del 3 af 6
Direktør for Lasertryk, Anders Grønborg, har hen over jul og nytår skrevet seks spændende indlæg til Crowdnews, hvor han fortæller om sit liv som iværksætter. Læs tredje indlæg her:

Hvordan oplever du begrebet økonomisk frihed?
En klar fordel ved succes, er den økonomiske gevinst, som ofte ledsager succesen. Jeg ved godt, at man siger, at dine udgifter følger dine indtægter, men det er jeg nu ikke helt enig i. Bortset fra enkelte udskejelser, fx på bilsiden, har mit privatforbrug været nogenlunde uændret de seneste ti år. Der er jo grænser for, hvor meget du kan rejse, gå til koncerter eller i biffen. Og jeg skal hilse og sige, at straks dem økonomiske begrænsning er væk, står den næste begrænsning klar i kulissen, fx at du skal huske sundheden og du kan således alligevel ikke gå amok i rødvin og store bøffer.

Det er når der er frit valg på alle hylder, at viljestyrken kommer på prøve, fx valget imellem cyklen og Maseratien som transportmiddel om morgenen… det er stadig lidt af en kamp :-).

Det er også som om, at prioriteringerne ændrer sig, når der først der er frit valg og man allerede har prøvet lidt af hvert. Fx valgte jeg at bo på vandrehjem i stedet for det vante fancy hotel, sidst jeg var i København, for antagelsen var, at det var hyggeligere. Den antagelse viste sig at være korrekt. Jeg bor også med fruen i et to-families hus, hvor vores andel kun udgør omkring 100 m2. Vi er kommet frem til, at det er meget hyggeligere på den måde.

Er det ikke et stort sats at blive selvstændig?
Jeg synes, at det kommer an på, hvornår i dit liv du laver satset. Jeg har den største respekt for bankmanden med tre børn, som siger jobbet op og kaster sig ud i iværksætteri. Det er et reelt økonomisk og socialt sats, i modsætning til da vi selv sprang ud som selvstændige. Vi var jo begge i starten af 20érne og den økonomiske risiko, og vores økonomiske forpligtelser, var til at overse. Man kan sige, at de penge vi sidenhen har satset i firmaet, jo er penge, som vi har tjent sammen i firmaet. Vi har heldigvis igennem hele forløbet har haft samme filosofi ift. at lade pengene blive i firmaet og bruge dem til vækst, frem for fx. dyre ure og champagne. Mantraet er: “Aut augmentum aut mors”, hvilket betyder, at hvis din virksomhed ikke er ved at vokse, er den ved at dø.

 

Anders Grønborg og Esben Mols Kabell er mændene bag en af landets største vækstsucceser, nemlig trykkeriet LaserTryk.dk. Virksomheden har i dag 200 medarbejdere, omsætningen har rundet en kvart mia. og tryksagerne afsættes på fem markeder under ti forskellige brands.

Pst. Har du læst de andre indlæg af Anders Grønborg?

Del 1: Start med en partner: http://www.crowdnews.dk/?p=834

Del 2: Gode råd: http://www.crowdnews.dk/?p=835

Del 3: Økonomisk Frihed: http://www.crowdnews.dk/?p=836

Del 4: Om at satse: http://www.crowdnews.dk/?p=837

Del 5: Succes I: http://www.crowdnews.dk/?p=838

Del 6: Succes II: http://www.crowdnews.dk/?p=839