Del 1 af 6
Direktør for Lasertryk, Anders Grønborg, har hen over jul og nytår skrevet seks spændende indlæg til Crowdnews, hvor han fortæller om sit liv som iværksætter. Læs første indlæg her:

Hvad er det bedste ved at være iværksætter?
Det må være friheden. Friheden til at gøre, hvad du finder mest fornuftigt i enhver given situation. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvor frustrerende det må være at befinde sig i en organisation, hvor en god idé først liiige skal analyseres eller godkendes af de høje herrer på øverste etage. Jeg tror hurtigt, at mit engagement og drive vil forsvinde…jeg har jo trods alt været selvstændig i hele mit voksne liv.

Hvorfor er det smart at starte op med en forretningspartner?
Ja, nu har jeg jo ikke rigtig prøvet andet, men min anbefaling er helt sikkert at finde en partner. Værdien af et godt partnerskab er enorm. I praksis drøfter Esben og jeg nærmest alle beslutninger af betydning. Det foregår naturligvis via e-mail. Du tænker måske, at det må betyde, at alle beslutninger tager dobbelt så lang tid, eftersom vi begge skal ind over al ting. I praksis er det modsatte tilfældet. Har en af os en idé, vender vi den tidligt i processen med den anden, i stedet for at gå og overveje og finpudse idéen inde i hovedet. Hvis vi begge synes, at det er en god idé, bliver idéen langt hurtigere søsat, end hvis jeg alene skulle gå og overveje fordele og ulemper. Når vi begge er enige, er det bare ud over stepperne.

Hvordan oplever du det at være iværksætter?
I de seneste år, har der været en enorm hype omkring det at være iværksætter. Tidligere var det hot at være kok og dj… nu er det hot at være iværksætter. Der giver selvfølgelig en masse anerkendelse og interesse fx fra folk ude i byen, om end folk oftere spørger til bilerne end virksomheden. Jeg gætter på, at det er nemmere at tale om biler end om virksomhedsstrategier. Og apropos ”iværksætter-hype”, synes jeg, at vi skal få gjort op med det mantra om, at man for at være iværksætter skal gå “all in” og forvente et enormt arbejdspres, hvor 12-timers arbejdsdage er mere reglen end undtagelsen. Jeg mener, at mindre sagtens kan gøre det og ved at ”hype” iværksætteri for meget, risikerer vi at skræmme unge potentielle iværksættere. Du kan altså godt have en normal hverdag og fx dyrke sport, samtidig med, at du har succes med din virksomhed. Det behøver ikke være så ”all-in-agtigt”. Personligt kan jeg fx dårligt nok huske, hvornår jeg sidst er har været nødsaget til at arbejde i en weekend.

Anders Grønborg og Esben Mols Kabell er mændene bag en af landets største vækstsucceser, nemlig trykkeriet LaserTryk.dk. Virksomheden har i dag 200 medarbejdere, omsætningen har rundet en kvart mia. og tryksagerne afsættes på fem markeder under ti forskellige brands.

Læs også:

– Del 1: Start med en partner: http://www.crowdnews.dk/?p=834 [HER ER DU]