storedatasfodspor_609x258

I de store datas fodspor

Hvilke potentialer ligger der gemt i Big Data?
Eftersom der i de kommende år kommer sensorer koblet til internettet i flere og flere produkter (Internet of things), vil der opstå et hav af nye data og nye forretningsmodeller. Det gælder om at have fokus på at høste de lavthængende frugter først og om at få styr på de data, der allerede findes internt i ens organisation. Bare det at begynde at indsamle disse data systematisk og at udnytte dem strategisk er et stort skridt for mange virksomheder. Størstedelen af de danske virksomheder befinder sig stadig på en meget simpelt niveau for strategisk dataudnyttelse”.

Hvilke indsatsområder vurderer du, at der skal til, for at virksomheder i større grad kan få gavn af Big Data?
Gevinsterne ved at anvende data – både egne data, offentlige data og kommercielle eksterne data – skal synliggøres. Dette skal gøres ved at lave cases med de virksomheder, der rent faktisk har fået forretningsmæssig værdi ud af Big Data. Ideelt set burde man oprette en online portal med en tilhørende vejledningsenhed. På denne måde kan virksomheder, der gerne vil i gang, finde brugbar information, en overskuelig oversigt over de mest anvendte datakilder og få et community, hvor virksomhederne ville kunne dele deres erfaringer, og hvor man ville kunne finde links til relevante rådgivere og muligheder for efteruddannelse”.

Hvilke barrierer er der for iværksættere, der vil udnytte Big Data intelligent i
deres virksomheder?

En afgørende barriere på nuværende tidspunkt er, at det er svært at finde information om, hvilke potentielle gevinster, der er i at anvende data – herunder Big Data – strategisk i ens virksomhed. Der er brug for en række succeshistorier, der kan motivere andre til at komme i gang.

En anden barriere er selve Big Data begrebet, der på den ene side har skabt opmærksomhed for området, men som samtidig i sin oprindelige form: “… high volume, high velocity, and/or high variety information assets that require new forms of processing to enable enhanced decision making, insight discovery and process optimization” (Laney 2001; 2012) ikke har fokus på den værdi, som kan skabes, ved at virksomheder bliver bedre til at anvende data strategisk”.

Eksisterer der juridiske barrierer på, hvad man må og ikke må bruge Big Data til?
I forhold til f.eks. e-mail marketing er lovgivningen meget klar. Man må ikke sende e-mails med reklame og “gode tilbud” ud til nogen, medmindre de selv har anmodet om det. Er der tale om en tidligere kunde, er det en anden sag – så må man markedsføre tilsvarende produkter eller tjenesteydelser, så længe kunden har mulighed for at framelde sig. For den ikke-opmærksomme forbruger er der dog mange steder, hvor man i princippet sælger ens personlige data til en meget lav pris ved f.eks. at deltage i en konkurrence og herved giver virksomhederne muligheden for lovligt at kontakte en med målrettet eller ikke målrettet reklame, altså SPAM”.

Kan Big Data give en bedre kundeoplevelse, eller er der risiko for en slagside ved eksempelvis målrettet annoncering?
Målrettet online annoncering er for virksomhederne en god mulighed for at undgå at spilde penge på markedsføring, der ikke virker. For den enkelte virksomhed er der, som jeg ser det, ikke nogen motivation for ikke at anvende målrettet markedsføring, men som samfund har vi muligvis et problem. For hvis borgere og forbrugere oplever, at deres data bliver misbrugt, kan det medføre en svækket grad af tillid mellem offentlige myndigheder og virksomheder på den ene side og borgere og forbrugere på den anden”.

Hvilke krav stiller Big Data til os som mennesker?
Det kan være skræmmende, hvis man på baggrund af algoritmer, der anvendes med henblik på marketing, pludselig ved om en kvinde er gravid, eller om man har en alvorlig sygdom. Ansvaret ligger ikke kun hos virksomhederne. Der ligger også et kæmpe ansvar hos forbrugerne, der skal lære at lade værre med at forære deres data væk gratis. På sigt vil man kunne handle med sine data på linje med ethvert andet produkt – det skal vi vende os til. I forhold til virksomheders bombardering af privatpersoner med målrettet reklame, er det på tide, at forbrugerne vågner op og rent faktisk bliver bevidste om, at man f.eks. i løbet af en koncentreret indsat på ca. minut kan installere AdBlock i sin browser og derved være fuldstændig fri for irriterende bannerreklamer”.

Hvordan kan forskningen inden for Big Data gøre en forskel for iværksættere?
Med frigivelse af flere offentlige data, er der opstået en ny global tendens, hvor forskning og iværksætteri smelter sammen. Hackathons var for få år siden et Silicon Valley fænomen – nu forgår det alle steder. For iværksættere med en god idé er det bare om at hoppe på vognen. Via crowdsourcing er der også opstået en række online communities, der er interessante for iværksættervirksomheder – f.eks. Kaggle.com – en platform, hvor virksomheder kan adressere et problem og få folk til at engagere sig i at finde den bedst mulige løsning”.

Udnyt potentialet og brug data i din markedsføring:

1: Google Analytics med e-handelssporing (gratis):

Gør det 100 procent gennemsigtigt hvilke kampagner, der genererer hvilket overskud, og hvilke der ikke kan betale sig.

2: E-mail marketing f.eks. med Mail Chimp (gratis):

Online dashdoard giver overblik over, hvilke modtagere der modtager mailen, hvornår de læser den, hvilke links de klikker på.

3: Targeting: Cookiebaseret markedsføring, som f.eks. re-targeting, fungerer ved, at man viser annoncer på baggrund af, hvad en person tidligere har læst på en hjemmeside. Med almindelig targeting vises annoncer på baggrund af dine personlige præferencer baseret på en profil, som annoncenetværket har lavet for netop dig (den browser eller det device du benytter).

Har du flere spørgsmål om Big Data, så kan du kontakte Peter Lemcke Frederiksen på peter@ibiz-center.dk

 

Del indlægget