colourbox5573022_609x300

Læg det i skyen

Populariteten i cloudløsninger er ikke et nyt fænomen, men noget som er opstået og har udviklet sig over de sidste 10-15 år. Fra tidligere at have heddet hosting er den mere omfavnende betegnelse cloud eller sky taget i brug til at dække over online lagring af filer eller en mængde af ressourcer, som kan tilgås via internettet. Nyhedsværdien er dog til at tage at føle på, da der er væsentligt flere brugere af mobile enheder og internettet, end der var bare ved årtusindskiftet. Derfor er der også langt flere privatpersoner og virksomheder, der dagligt bruger forskellige cloudtjenester bl.a. online datalagring.

Skyen: Et behov og en løsning på et reelt problem
Lad os starte med en fiktiv historie til at illustrere, hvor behovet for fildeling opstår:

Marketingpigen Marie skal sende et foto til en ekstern. Det fylder 25 MB. Der er en begrænsning på 20 MB på hendes mailkonto. Ergo kan hun ikke sende det på mail, og hun har ikke tid til at dele via USB. Marie er en dygtig medarbejder, så hun finder en anden udvej. Hun putter filen i sin private Dropbox.

Lad os lige stoppe historien her. Der er sådan set ikke noget galt i, at Marie bruger sin private konto til erhvervsformål til en enkelt fildeling, men nemme løsninger kan hurtigt gå hen at blive rutiner.

Marie får da også smag for den nemme løsning i at dele via sin private konto, og hurtigt bliver det også ren vane for Marie at dele virksomhedens interne filer med eksterne samarbejdspartnere og udenforstående personer.

Deling i skyerne har derfor vist sig at være både en løsning på et reelt behov i flere virksomheder, men der opstår samtidig flere problemer med deling i skyerne. Et problem som den ovenstående Marie-historie er et godt eksempel på.

Ubeskyttede dataøer i skyerne
For så snart medarbejdere bruger private konti til online fildeling, så opstår der små ubeskyttede dataøer. Netop disse små ubeskyttede dataøer og behovet i virksomheder for at dele data er grundpillerne i det danske datalagringskoncept RushFiles. Virksomheden Rushfiles er stiftet i Aarhus af Morten Klank og Martin Haslund Johansson, der begge har mere end ti års erfaring fra både tele- og IT-sektoren. Iværksætteren har mødt CEO Morten Klank for at blive klogere på skyernes muligheder og høre, hvorfor et lille dansk selskab tror, at de har potentialet til at tage kampen op med de store spillere som Dropbox, Google og Microsoft.

Morten Klank indleder med at fortælle, at virksomheden Rushfiles er opstået ud af et behov for datadeling og større kontrol over, hvad der deles. “Jeg brugte bl.a. Google Drive til at dele filer i den virksomhed, som jeg tidligere arbejdede i. Så jeg gik ned i IT-support afdelingen og spurgte, om ikke de havde en bedre alternativ. Det havde de ikke, så i min søgen efter et alternativ, så kontaktede jeg Martin for at høre, om han kendte en løsning, eller et eller andet vi kunne installere i virksomheden, så vi havde kontrol over og kunne styre de data, vi delte med de eksterne parter”.

Opkaldet til Martin i sommeren 2012 viste sig at være et opkald, der skulle forandre Mortens tilværelse, for som han selv siger, så gik Martin og rodede med en lignende idé. “Det blev så til konceptet om at lave en sikker løsning til datadeling, som på den ene side tilfredsstillede brugerne i virksomhederne med at have fleksibiliteten til at kunne dele data med eksterne samarbejdspartnere a la det man kan i Google Drive, Dropbox og lignende services og på den anden side lave en løsning, som tilfredsstillede IT-afdelingens behov for at have kontrol over, hvem der deler data med hvem, og hvor data er henne”.

Kontrol og intuitiv fildeling
Morten ser et meget stort behov blandt mindre virksomheder for Rushfiles løsninger, da de typisk implementerer i forvejen kendte delingsløsninger uden den store omtanke. “Der er en trend mod, at man går mod cloud services i dag, når man starter en ny virksomhed. Udfordringen for mange af de små og nystartede virksomheder er, at de bare tager den første og bedste løsning, som de kender fra deres privatliv, og implementerer i deres virksomhed. Hvis du bruger Dropbox, så er det din private Dropbox. Det, vi har valgt at sige, er at cloud storage skal være virksomhedens løsning. Så virksomheden tildeler brugerne adgang. Det vil sige, at du får en brugeroplevelse, der er nøjagtig lige så god, som var det din private Dropbox konto, men dem der har hånd og halsret over dine data, det er virksomheden”.

Best effort produkter og personfølsomme data
Læser man betingelserne for alle de globale cloud services, så er de alle sammen best effort produkter. Dvs. det kan være, at det virker, og det kan være, at det ikke gør. Dermed ikke sagt at deres løsninger ikke virker, men hvis tingene ikke virker, så er det bare synd. Hvis dataene forsvinder, så er det basalt set ikke deres problem”, siger Morten. Samtidig gør han opmærksom på, at det ifølge lovgivning om personfølsomme data, forholder sig sådan, at man skal vide, hvor ens virksomheds personfølsomme data er. “De skal være inden for EU eller Danmark alt afhængig af, hvad det er for nogen data. Det gør jo i sig selv, at du ikke kan bruge Google Drive, Dropbox og Amazon. For her kan du jo ikke være sikker på, hvor dine data er”.

Morten forsikrer Iværksætterens medarbejder om, man kan komme helt uden om dette med Rushfiles løsning, “for her ved du, at i vores løsning, der ligger datacenteret i Danmark. Det faktum, at du ved, at filerne ligger på en server i Danmark, det gør samtidig, at du overholder loven”.

Rushfiles sælges ikke som et produkt, du kan købe i butikkerne, men gennem lokale partnere, der alle er veletablerede danske hostingselskaber

De to vigtigste ting, du som iværksætter får ud af at bruge Rushfiles
ifølge Morten Klank:

1: ”Du får sikring af dine data, hvis det går galt, fordi du gennem løsningen får en leverandør (bl.a. TDC, Athena og ScanNet), der lever af at sikre dine data – der er altså mulighed for at genskabe data”.

2: ”Du får en løsning, du kan vokse i og dermed det rigtige afsæt for din virksomhed. Du tager ikke et forbrugerprodukt og starter din virksomhed op med et forbrugerafsæt, men derimod et erhvervsprodukt, der er udviklet til erhvervsbrug. Du kan vokse med det, og du får de benefits og features, som store virksomheder har og har brug for”.

Fordelen ved at bruge skyernes muligheder:

Større sammenhæng

Større fleksibilitet

Hurtigere udrulning af nye tiltag

Forbedret kundesupport

Det skal du overveje:

Hvem der har adgang til hvilke data – både internt og eksternt i virksomheden

Hvilke oplysninger skal evt. ikke lægges online

Hvilke programmer kan ikke bruges til at beskytte personfølsomme data

 

Del indlægget