Mandag leverede Googles chef i Norden en hård kritik af danske virksomheder og politikere, som ifølge ham ikke er ambitiøse nok på IT-området.

Det rammer lige ned i et krydsfelt, som jeg pt. befinder mig i i Silicon Valley. For jeg besøgte Googles kontorer i fredags, da jeg i disse uger observerer, hvor ambitiøst alting er, og jeg spejder samtidig fra min udstationering hjem mod Danmarks Iværksætteruge, hvor temaet er digitalisering.

Men har Google-chefen ret? Er vi SÅ sløve i Danmark? Er de største virksomheder så langt bagefter? Er politikerne virkelig så uambitiøse? Fra min stol kan det være svært af afgøre, men når man med adgang til så meget data råber op, så er der måske grund til, at andre råber vagt i gevær…

Men hvad så med iværksætterne? Er det lige så skidt som resten af Danmark? Det fremgår ikke af artiklen, men Erhvervsstyrelsen konkluderer i en ny undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik, at danske virksomheder generelt er bagud på området, fordi de mangler tid, kompetencer og billigere software.

Ifølge Googles Peter Friis er forklaringen følgende: ”Det ligger i folkesjælen. Men det handler også om en ulidelig sløvhed”, og han fortsætter i en kras tone: ”Andre lande sætter ikke spørgsmålstegn ved, om det nu er en god idé at satse på internet og digitalisering. De gør det bare. Men fordi vi i Danmark ikke tør forpligte os til noget, og politikerne ikke tænker på andet end genvalg, så tør man ingenting. Jeg bliver vanvittig af det. Hver en fiber i mig skriger”.

Er vi SÅ uambitiøse? Jeg har nu været i Silicon Valley i ca. en måned, og der er helt klart områder, hvor USA er håbløst bagefter Danmark. Men jeg må give dem, at deres kultur omkring iværksætteri, netværk og samarbejdet mellem store og små virksomheder er på et niveau, hvor vi bare ikke kan være med!

Hvis vi nu antager, at det Peter Friis siger er korrekt, og det også er gældende for danske iværksættere, så vil jeg gerne sende en opfordring til alle de større danske virksomheder i DK. 1) Få styr på jeres IT, og 2) Store virksomheder: Tag godt imod de små virksomheder. Lav inkubator-miljøer hvis I har nogle ledige kvadratmeter (og noget IT-infrastruktur), hvor iværksætterne kan slå sig løs til en billig husleje. Tag godt imod næste lag af vækstvirksomheder i Danmark. Det kunne jo også tænkes, at de arbejder med nogle ting, der kunne være interessant for en stor virksomhed at få noget indsigt i. Sådan gør man i Silicon Valley. Fx hos Twitter, som jeg også besøgte i sidste uge.