keith_fobian

Iværksætteren har bedt Keith Fobian om at give… Et sjovt og anderledes bud på fremtidens arbejdsmarked

Fritteren i voksenudgave bliver fremtidens arbejdsmarked
I de kommende år vil vi se selvstændige, mere individuelle og krævende medarbejdere, hvilket vil stille nye krav til lederne og ledelsesformerne. Vi får flere iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende. Og så kommer arbejdet til at foregå som i Fritteren eller SFO’en – flere medarbejdere sættes sammen ad hoc efter opgaven i nogle kreative, dynamiske relationer med andre, som bidrager med de kompetencer, man selv mangler. Man kan forestille sig, at en arbejdsdag på en større arbejdsplads kan starte med spørgsmålet, ”hvem vil være med til dette projekt i dag?”, og så byder man ind – enten som ansat eller som ekstern.
Jeg synes, det er positivt, at så mange unge nu drømmer om egen virksomhed og det spændende og tilfredsstillende liv, som følger med. Jeg ser gerne denne udvikling fortsætte, og fra Dana søger vi af forskellige veje at fremme tendensen.

Forventningsclash kan blive fremtidens udfordringer for arbejdstagere
Vi vil opleve et clash mellem arbejdsgiverens forventning og håbet om at fastholde dygtige medarbejdere på den ene side og medarbejderens frihedstrang til at pusle med sit personlige projekt på den anden side. Livskvalitet er for stadig flere mennesker vigtigere end status, og det kan føre til mangel på dygtige ledere.

Derfor bliver tolerance et must. På det globale, multikulturelle og uforudsigelige arbejdsmarked bliver tilpasningsevne, sociale kompetencer og stærk faglighed konkurrenceparametrene. Du skal kunne gøre dig forståelig, og du skal selv kunne forstå kommunikation på flere sprog – og omsætte det til værdi for arbejdsgiveren – også selv om det sproglige oplæg ofte vil være ufuldstændigt. Du skal kunne interagere med hvem som helst og bidrage med solid faglighed og præcise kompetencer. Du kommer ikke i samme grad til at kende dine konkurrenter, og medarbejdere vil blive udvalgt og målt på facts og resultater.

Dermed kommer vi også til at sige farvel til gulduret. For som lønmodtager i 2025 vil du opleve stadig hyppigere skift af arbejdsplads. Virksomhedernes brug af vikarer eller temps vil øges med stor hast, og et 25-års jubilæum vil blive noget sjældent og eksotisk, som lige må googles, for den præcise betydning.

Hvad skal du udrette med dit liv?
Fagforeningernes fremtidige rolle kan meget vel blive at svare på dette spørgsmål. For søgen efter at være menneske er det store behov for mange, nu hvor man har tid til det, fordi stadig mere arbejde udføres af ”robotter”. Fagforeningerne må byde sig til her og sætte en ny dagsorden, som kan være at etablere og vedligeholde sammenhold og netværk samt at afklare, guide og støtte medlemmerne i deres udvikling både menneskeligt og fagligt.

 

 - 7,6 KB - 7,6 KB

 

Denne artikel har været bragt i magasinet Iværksætteren #3 / 2014. 

 

 

Del indlægget