kasper

FRA IDÉ TIL VIRKELIGHED

Vil en fælles europæisk patentdomstol og en enhedspatentbeskyttelsesordning ændre på den rådgivning, som du og dine kollegaer i Opfinderrådgivningen giver?
Nej. Selvom et fælles EU-patent forventes at gøre det både lettere og billigere at ansøge om patent, så er det fortsat nødvendigt at forholde sig til, om et patent forretningsstrategisk og kommercielt kan betale sig.
Så analysen af, om de akkumulerede omkostninger til patentering og vedligeholdelse af patenter kan tjene sig ind og mere til ved netop at have et patent, skal fortsat laves. Eksempelvis vil et produkt med en forventet levetid på 2-3 år fortsat ikke have stor effekt af at være beskyttet i 20 år.

Hvilke fordele og ulemper vurderer du, at en fælles europæisk patentdomstol og en enhedspatentbeskyttelsesordning vil have for opfindere og iværksættere?
De objektive fordele er, at det bliver nemmere og billigere at opnå beskyttelse. Man indsender en ansøgning, som derefter udstedes i alle de medvirkende lande.

En af ulemperne ved et enhedspatent hænger netop sammen med fordelen. Gøres der indsigelse mod dit patent i et givent land, og Patentdomstolen giver krænkede ret, så bortfalder dit patent i alle medvirkende lande. Enhedspatentet er således meget sårbart overfor udfaldet af en domstolsbeslutning.

Samlet set, enhedspatent eller ej, håber jeg, at opfindere, iværksættere og virksomheder i fremtiden vil blive endnu bedre til, objektivt, at analysere deres beskyttelsesbehov. Patenter er IKKE en gylden standard, som alle skal følge. Patenter er KUN interessante at eje, hvis de understøtter og gavner ens forretning. Ellers er det penge ud af vinduet.

 - 45,6 KB

 - 45,6 KB

Denne artikel er bragt i en særudgave af magasinet Iværksætteren om Patentdomstolen. Læs hele magasinet her.

 

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk