christianwalther_april14_sk3

EU-PATENT – HVAD ER NU DET!

Alle kender de historier der kommer op i ny og næ om komplet åndsvage love fra EU. Så må agurkerne ikke være krumme, så må man ikke pløje på skrå marker, og hvad vi ellers kender af tåbeligheder. Jeg tror dog, at dem, der kan huske dengang man skulle udfylde underlige blanketter, når man skulle ekspedere en ordre til Tyskland synes, at EU har bragt os flere forenklinger end det modsatte. Nu skal vi stemme, om vi skal være en del af den fælles europæiske patentdomstol. Glem agurkeparodien, og se på det som noget godt. Erhvervslivet generelt og iværksættere specifikt har brug for, at Danmark stemmer ja. Så bliver hverdagen nemmere og billigere.

Jeg tror, at et af EU’s største problemer og udfordringer er, at man ikke længere kan være for eller imod. I dag bliver man nødt til at tage det ’case by case’. EU er ikke kun sort eller hvidt.

Nogle af de tiltag, der kommer fra EU, har vi som et lille land i bund og grund meget mere ud af end vores store nabolande. Det er næsten umuligt at drive virksomhed i Danmark uden at tænke eksport og udland på et eller andet tidspunkt i virksomhedens livscyklus. Det er ikke det samme i større lande som Tyskland, Polen, England eller Frankrig, hvor man kan drive forretning i en menneskealder uden at forlade moderlandet.

Når man som dansk virksomhed gerne vil ud på de fremmede boldbaner, så er det rart at vide, at man kender de juridiske spilleregler og ikke mindst, at det er samme regler for medspillerne.

Danske iværksættere får så meget ud af, at Danmark bliver en del af den fælleseuropæiske patentdomstol, da det vil påvirke vores allerede skrantende konkurrenceevne.

Et kæmpe problem i debatten omkring Patentdomstolen er ikke selve domstolen, men alle de andre historier om EU. I øjeblikket kender alle danskere historierne om åbne grænser, polakker der får kæmpe kørselsfradrag og børnepenge. Dette bevirker, at mange siger, ”fandme nej”, ”vi er trætte af EU”, og ”vi skal ikke have mere fra den skuffe”. Debatten er blevet farvet sort, hvor den skulle havde været hvid.

Det her er en lov, der påvirker erhvervslivet og ingen andre. Hvis det samlede danske erhvervsliv siger, at det her er vigtigt for dem, skal vi så ikke lytte. Når erhvervslivet taber, taber vi alle!

Min appel på både Iværksætterens og egne veje er, at du går ned og stemmer ja den 25. maj. Jeg tror egentligt ikke, at du, som har besluttet at stemme nej vil ændre mening efter at have læst dette magasin. Men dig der tvivler, eller dig der vil stemme ja, men som tænker, at det kan være lige meget at gå ned at stemme, I er vigtige!

Det her er ikke et problem, vi selv kan løse. Det kræver, at demokratiet træder i karakter, og at DU går ned og hjælper os med at stemme ja. Vi har brug for DIG på Danmarks vegne.

CHRISTIAN WALTHER ØYRABØ
FORMAND FOR
DANSK IVÆRKSÆTTERFORENING

Denne artikel er bragt i en særudgave af magasinet Iværksætteren om Patentdomstolen. Læs hele magasinet her.

Del indlægget

// dkiv.dk 2023

Danske Iværksættere

Dansk Iværksætter Forening har skiftet navn til Danske Iværksættere og hører nu hjemme på DKIV.dk