sealand_capital

Mød en venturekapitalist

Iværksætteren har mødt Peder Borchert, som er medejer af ventureselskabet Sealand Capital. Peder understreger indledningsvist, at ventureselskaber er forskellige, men her bringer Iværksætteren et bud på, hvordan en venturekapitalist tænker.

Snakken falder hurtigt på den glæde, Peder har ved at se en virksomhed vokse, men han understreger, at der kan gå lang tid, før et projekt for alvor udvikler sig.

På spørgsmålet om hvad der er vigtigst – projektet eller personen, understreger han, at det normalt skal ses i kombination: ”Mange siger, at projektet kun er 20 %, og det er det også i nogle tilfælde. Projektet kan være rigtig godt, men hvis du som iværksætter ikke kan eksekvere, så bliver det måske aldrig til noget. Hvis projektet er dårligt, så kan det være lige meget, for så investerer man ikke.”

Han fortæller at iværksætteren kan alt i det perfekte projekt. Realiteten er dog, at det perfekte projekt sjældent findes, og her er Sealand Capitals rolle at være meget mere aktiv end andre investorer.

Hvis et projekt ikke har den rigtige person i spidsen, giver Sealand Capital ikke altid op: ”Vi har nogle gange valgt at investere alligevel, men så siger vi fra start, at personen bag måske ikke skal stå i spidsen for projektet men have en anden rolle i det fx udvikling.”

Hvad en iværksætter tidligere har lavet, er vigtigt for Sealand Capital, når de vurderer et projekt. Peder fortæller, at nogle ventureselskaber kigger meget på, hvor mange konkurser en iværksætter har bag sig og uddyber: ”Hvis en person har fem konkurser bag sig, så er der selvfølgelig en masse røde flag. I sådanne tilfælde er en ejeraftale ikke altid tilstrækkelig, men en løsning er i stedet, at Sealand Capital får aktiemajoriteten i selskabet ,” og han fortæller, at Sealand Capital har investeret i projekter, hvor personen bag har flere konkurser i bagagen.

Når en iværksætter møder en venturekapitalist er forberedelse vigtigt, iværksætteren skal virke troværdig og der skal hurtigt opbygges tillid mellem parterne.

Sealand Capital ønsker derudover, at iværksætteren har et indgående kendskab til det potentielle marked og Peder nævner andre vigtige parametre: ”En iværksætter glemmer tit de risici, der er i forbindelse med projektet. Derudover skal iværksætteren naturligvis have en forretningsplan og heri en go-to market strategi samt et overordnet budget.”

Et vigtigt parameter i et projekt er, om det kan skaleres. Det handler ikke bare om at lave en god løn til iværksætteren og et mindre afkast til investorerne. Målet med en investering for Sealand Capital er, at der i sidste ende kan laves en profitabel exit.

Denne artikel har været bragt i magasinet iværksætteren #1 / 2014.

 

Del indlægget