jesper_andersen_sort_hvid

Fra virksomhedsleder til iværksætter på en weekend

”I er alle sammen fyret!”

Selvom disse ord ikke var de eksakte ord, der blev sagt, var det de ord, de fleste af Nokias danske ansatte hørte. Jesper Andersen husker følelsen af, at hans krop sank dybere ned i sædet, og et øjeblik blev alt stille omkring ham. Hvad skulle han gøre uden et job?

Omkring 1.000 mennesker var samlet i København i april 2011 for at høre meddelelsen fra Nokia Management team om, at Københavns R&D Center ville blive lukket helt. Halvandet år efter lukningen har livet ændret sig radikalt for en masse mennesker – herunder Jesper Andersen.

”Jeg har altid ønsket at starte mit eget firma, men for at være ærlig er det temmelig rart at arbejde i et multinationalt selskab med masser af muligheder, store fordele og en fast lønseddel hver måned. Lukningen af Nokia København var et velkomment spark til at bevæge sig ud i iværksætteriets univers uden at tage for store finansielle risici. Nokias fratrædelsesordninger og støtte til medarbejderne gjorde det muligt. Man er nærmest forpligtet til at starte sin egen virksomhed, når sådan en chance byder sig,” siger Jesper Andersen.

Ironisk nok begyndte den 40-årige tidligere Sourcing Managers iværksættereventyr på hans allersidste arbejdsdag efter ti år i Nokia.

”Nokia var vært for en Startup Weekend begivenhed og opfordrede dem af os, der havde iværksætterdrømme, til at dukke op. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente og tog mest derhen på grund af min nysgerrighed. Jeg havde tømmermænd fra Sank Hans-festen fra aftenen før og troede ikke, min idé var stærk nok. Fem timer senere havde jeg flest stemmer af alle, der pitchede, og havde dannet et team omkring ideen “CompetenceMe” – et koncept, hvor folks kompetencer er bedømt på både hårde færdigheder og bløde færdigheder. Ideen byggede på at udvikle en rekrutteringsportal, som skulle fokusere på kompetencer frem for titler og uddannelser, ” siger Jesper Andersen.

Sammen med ni andre deltagere i weekendarrangementet udviklede han sin idé hen over weekenden, og om mandagen var han fyldt med begejstret gåpåmod og var allerede flyttet ind i et tomt kontor hos Nokia.

“Efter StartupWeekend begyndte jeg at arbejde videre med konceptet,” siger Jesper Andersen. Men efter en del markedsundersøgelser indså han, at hans første produkt var umuligt at realisere uden ”kritisk masse” (rigtig mange brugere, red.). Derfor var han nødt til at omlægge, hvad han først troede, var den perfekte idé.

”Igen i bagklogskabens klare lys har jeg forstået, at dette måske var mit første ”pivot”, altså dér hvor din idé/koncept drastisk ændrer sig ifht. hvad du havde forventet,” fortæller Jesper og fortsætter:

”Den gode nyhed var, at jeg nu havde direkte kunde-feedback på, hvad der præcis ville hjælpe dem – jeg havde identificeret de vigtige ”pain points”. Jeg fortsatte mine markedsundersøgelser, talte med folk i branchen, og besluttede i efteråret 2011, at det var ved screening af ansøgere, at jeg kunne tilføre størst værdi.”

Dette lærte Jesper noget vigtigt af:

”Det er mest sandsynligt, at din oprindelige idé ikke er den, du ender med at udføre. Kontroller, at du har en gyldig og sund forretningsmodel – hvis ingen ønsker at betale for, hvad du udvikler, skulle du måske bruge din tid på noget bedre. Vær åben for at ændre din idé baseret på forbrugernes feedback.”

”Jeg har samarbejdet med headhuntere og HR chefer, så systemet er baseret på markedskrav og ønsker. Jeg har selv kodet vores front-end demo, og den blev jeg ved med at forbedre, indtil jeg havde en kunde, der sagde, at nu ville de gerne bruge systemet. Først da satte vi back-end udviklingen i gang – vi kører efter lean startup principperne,” siger Jesper Andersen.

Hvordan man finder de rigtige co-founders kan være en stor udfordring for mange startups, og for Jesper Andersen har netop dette været hans største udfordring:

“At skabe et team har været min første udfordring – jeg var single founder og skulle bruge en teknisk co-founder. Jeg gik til events, masser af events. Det gælder om at komme ud og tale med folk. Det har været utroligt svært at få dygtige folk med ombord, når man ikke har penge til løn eller et firma, der har en høj værdisætning,” siger Jesper.

Elvium er i dag 100% fokuseret på screening af jobansøgere, men der er stadig mange af de oprindelige elementer med fra CompetenceMe, som Jesper pitchede på Startup Weekend. Specielt tilgangen, der bringer kandidaternes potentiale frem på en mere holistisk måde end et traditionelt CV, er bevaret,” siger Jesper Andersen og fortsætter:

”Elvium sparer rekrutteringskonsulenterne og HR afdelingerne for værdifuld tid, når de skal gennemgå jobansøgninger og finde ansøgere, der opfylder kravene. Elvium er et cloudbaseret HR screeningsværktøj, der hjælper større og mindre virksomheder med at screene ansøgere. Det gør arbejdsgangen meget nemmere, og når nogle stillingsopslag modtager over 1.000 ansøgninger per stilling, er dette en kæmpe hjælp for HR afdelingerne. Desuden håndterer Elvium også uopfordrede ansøgninger, har en automatisk samtale bookning, karrieredatabase og sikrer, at alle jobsøgere får et svar,” siger Jesper Andersen.

Udover at være grundlægger og CEO af Elvium er Jesper Andersen kommunikationschef for Silicon Vikings, som er en non-profit organisation, der arbejder for at fremme virksomheder ved at skabe teknologi- og businessdrevne events, projekter og netværksmøder. De holder netværksmøder i hele Norden og bygger bro mellem Skandinavien og Silicon Valley. Siden september har Jesper også været frivillig mentor i Iværksætter Netværket Danmark, som har til formål at hjælpe unge iværksættere til bedre vilkår for at blive succesfuld iværksætter.

”Jeg ville sandsynligvis ikke have været, hvor jeg er i dag, hvis ikke jeg var dukket op til Startup Weekend. Derfor er mit råd til andre med en iværksætterdrøm: Vær åben og duk op til de mange arrangementer, der heldigvis afholdes nu. Scenen for iværksætterevents er eksploderet det sidste års tid. Du har brug for input fra andre, og uanset hvad, kan du altid lære noget nyt og møde folk, der kan hjælpe dig med at realisere dine drømme. Så spring ud i det!” opfordrer Jesper Andersen.

Elvium lancerer første version her i december måned og har heldigvis allerede en række kunder i pipelinen. En enkelt investor har også vist interesse for produktet.

”Når de første kunder er kørt ind, skal vi, baseret på deres feedback og oplevelser, lancere en forbedret version 2 og dernæst have de første internationale kunder på platformen, ” siger Jesper begejstret.

Elvium er egenfinancieret (bootstrapped), og Jesper Andersen indrømmer, at det ikke altid er en dans på roser at være iværksætter. ”Man skal være indstillet på at arbejde hårdt uden løn, og det er svært, når der også skal betales husleje. Jeg har derfor måtte sande, at en indtægt ved siden af direktørposten er nødvendig, så pt. skrives der også ansøgninger,” supplerer han.

Uanset de små bump på vejen er endnu en dansk startup på vej frem, og support fra Nokias Bridge program har været med til at sende Elvium på vej ud i den store verden.

”Rejsen fra Sourcing Manager til iværksætter inden for HR software har været sjov, lærerig og til tider meget frustrerende. Den er dog det hele værd,” slutter Jesper Andersen.

Denne artikel blev bragt i magasinet IVÆRKSÆTTEREN nr. 71. Magasinet  udkommer 8 gange årligt, og et abonnement koster 399 om året + moms. Du kan lige nu tegne abonnement, hvor du modtager de to første magasiner for kun 50 kr. Abonner ved at klikke her

 

Del indlægget