billige_golfbolde

Når golfbolden ruller

Han startede sin første forretning, da han var tolv år gammel. Da han var sytten stiftede han, med hjælp fra sin far, et anpartsselskab, og som atten-årig havde han tjent sin første million. I dag er Casper Blom tyve år. Han er investor i en lang række projekter og kan allerede kalde sig serie-iværksætter. Hjertebarnet er dog stadig BilligeGolfbolde.dk, som startede det hele.

”Min farfar vidste, at jeg interesserede mig for at være handelsmand. Han var begyndt at spille golf og syntes, at golfbolde var dyre. Så han foreslog, at jeg prøvede at skaffe nogle billigere,” siger Casper Blom, som straks gik i gang med projektet.
”Jeg undersøgte mulighederne og fandt frem til, at det kun er en lille procentdel af alle golfspillere, som kan mærke forskel på, om golfbolden er brugt. Så der måtte være et marked for det. Jeg startede derfor med at købe golfbolde for 300 kroner og solgte dem for lidt mere. De penge jeg tjente, brugte jeg så på at købe flere golfbolde,” siger Casper Blom og fortæller, at forretningen har udviklet sig meget siden opstarten i 2005. Til at begynde med solgte han golfboldene gennem Den Blå Avis, og man skulle ringe til ham for at bestille.

”I 2007 begyndte jeg at drive forretningen via internettet og købte domænet BilligeGolfbolde.dk. To år senere havde jeg sparet 100.000 kroner op, og jeg besluttede, at jeg ville bruge alle pengene på at starte et rigtigt firma og lave en professionel webshop,” siger Casper Blom, som på daværende tidspunkt kun var sytten år.
”Det var lidt besværligt, fordi jeg ikke var fyldt atten. Så min far stiftede firmaet og var ejer af det, mens jeg var direktør. På min atten års fødselsdag overdrog han selskabet til mig, så jeg stod som fuld ejer af det,” siger Casper Blom.

Hans forældre er begge lønmodtagere og har ikke direkte inspireret ham til at starte egen forretning. Men det gik tidligt op for dem, at sønnen havde en særlig interesse for iværksætteri.
”På en eller anden måde har jeg altid syntes, at det var interessant at købe og sælge ting. Til min konfirmation fik jeg en masse forskellige varepartier af min far – alt fra lightere til fjernstyrede biler – og en plads på et kræmmermarked, hvor jeg kunne sælge tingene. Det var uden tvivl den bedste gave jeg fik,” fortæller Casper Blom.

Det personlige engagement
Da først webshoppen BilligeGolfbolde.dk var lavet, begyndte det at gå stærkt, og forretningen voksede hurtigt. Projektet gik fra at være en fritidsbeskæftigelse til at være et noget, som Casper Blom skulle sætte et par timer af til hver dag ved siden af gymnasiet. Og det var i den periode, han for alvor fik interesse for online markedsføring.

”I processen med golfboldene opdagede jeg Google, og jeg syntes det var ekstremt interessant, hvordan man kan flytte søgeord op og få en omsætning til at gå amok. Jeg fik blod på tanden og en iver efter at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre. Hele vejen igennem har det været ‘learning by doing’,” siger han og nævner, at han hurtigt fandt ud af, at han var god til det med markedsføring på nettet.

”Jeg vidste, at jeg kunne tjene penge på internettet. Og mere vil have mere. Så den indtjening som BilligeGolfbolde.dk gav, gik udelukkende til at investere i nye projekter,” siger Casper Blom.
Allerede i gymnasietiden investerede han penge i Trademen.dk, som er en online portal, der køber og sælger varepartier. Han indgik i driften af projektet, som han stadig kører sammen med en anden ung iværksætter, Rasmus Borup Nielsen. Siden er der kommet mange flere projekter til, og fælles for dem er, at det er online forretninger.

”Når jeg kaster mig ud i nye projekter, er det vigtigste, at det er de rigtige personer, der er med. At jeg blandt andet sælger dametøj på nettet, er ikke fordi jeg har en specifik præference for det. Det kunne være hvad som helst. Men personerne bag har rigtig stor betydning,” siger Casper Blom og forklarer hvad han mener: ”Det er afgørende, at de personer jeg arbejder med, brænder lige så meget for det, som jeg gør. Jeg har f.eks. købt mig ind i en forretning, der hedder iCovers.dk, som sælger iPhone covers og laver reperationer af iPhones. Ham der startede det bor i Odense, men han sover ofte på vores lager i Viborg, fordi han arbejder virkelig hårdt på at få forretningen til at køre godt. Det siger rigtig meget om ham. Det er noget med, at man arbejder konstant, og at arbejdet også er ens fritidsinteresse. Man er så engageret, at arbejdet, og hvordan det går, betyder næsten lige så meget som det private liv – som i øvrigt er svært at adskille fra arbejdet,” siger Casper Blom.

Det handler om prioritering
At arbejdet er en hobby, og vice versa, har naturligvis nogle omkostninger. Og omkostninger skal man ifølge Casper Blom være villig til at acceptere, hvis man vil have succes med sit iværksætteri.

”Jeg tror ikke på, at folk ikke kan. Det handler bare om, at man vil det nok. Jeg har intet imod, at folk ligger og ser fjernsyn tre timer om dagen, hvis det er det, de vil. Så skal de bare ikke bruge det som undskyldning,” siger Casper Blom, der selv har lavet nogle helt klare prioriteringer i sit liv fra en tidlig alder.

”Jeg arbejdede sindssygt meget i gymnasietiden og havde også lovet mor og far at gøre gymnasiet færdig med fint gennemsnit. Så det gjorde jeg. For at få det til at hænge sammen besluttede jeg, at jeg ikke gad at se mere fjernsyn. Jeg fik ikke noget ud af det, det var ligegyldigt, og hver time, jeg brugte på at se fjernsyn, gik fra arbejdet. Og så gik jeg måske til fest én dag i weekenden, men ikke torsdag, fredag og lørdag som mange andre. Det var nødvendigt at være struktureret, for man kan ikke det hele. Det handler simpelthen om prioritering,” siger Casper Blom med stor beslutsomhed i stemmen.

Da han var fjorten år besluttede han, at han ville være Danmarks yngste marathonløber. Og det blev han så, fordi, ja, det var det han ville. Også selvom det krævede, at han stod op kl. syv adskillige søndage for at løbe en tur på op til 30 kilometer.

Hans bedste råd til andre iværksættere er at være tro mod sig selv og tænke grundigt over, om man er klar til at droppe noget andet til fordel for forretningen. Hvad enten det er at se fjernsyn, gå til fodbold eller være sammen med vennerne hver dag.
”Jeg hører tit folk som siger, at de ville ønske, de kunne gøre som mig, men at det kan de ikke, fordi de går i skole, eller fordi de kun er seksten. I min verden er det bare begrænsninger, de sætter for sig selv. Når man har set, at en person med et brækket ben kan gennemføre et marathon, så ved man, at alt kan lade sig gøre,” siger Casper Blom og fortsætter:
”Mange siger også ”Ih, bare det var mig, der havde fået den idé”. Men det handler jo om meget mere end idéen. Jeg har arbejdet flere timer om dagen ved siden af skolen de seneste otte år, og jeg har ikke trukket en krone ud af projekterne,” fortæller han.

Penge er gode…
Det overskud, som forretningerne genererer, bruger Casper Blom på investeringer i nye projekter. Han har aldrig givet sig selv løn, og hans telefon er det eneste, som er blevet betalt gennem firmaet. Penge er ikke i sig selv det, der driver ham, men indirekte har indtjeningen alligevel stor betydning.

”Jeg har en drøm om at blive mange mange-millionær. Det er ikke på grund af pengene, men fordi det er en fed måde at måle succes,” siger Casper Blom. Han forklarer:
”Det er svært at måle succes, og målene for de firmaer, jeg er involveret i, er indviklede. Man kan eksempelvis have et mål om at åbne ti butikker i en forretning. Men det er jo ikke succes, hvis alle butikkerne har underskud. Når jeg bruger pengene som mål, er det af mangel på et bedre pejlemærke.”

Som 18-årig havde Casper Blom penge nok til at købe en meget stor bil eller noget andet kostbart, som mange teenagere drømmer om. Men det havde han ikke lyst til. I det hele taget skiltede han ikke med sin succes og holdt det meget diskret. Mange af hans klassekammerater gennem flere år vidste ikke, at han faktisk tjente penge på sin fritidsbeskæftigelse. Den diskrete adfærd bunder imidlertid ikke i manglende tro på sig selv og egne evner – snarere tværtimod.
”Jeg har ikke et stort behov for at vise, at jeg er den bedste. Jeg ved bare, at jeg er det. Jeg ser ingen begrænsninger i forhold til at nå mit mål. Et af mine delmål er, at jeg gerne vil nå at tjene de mange penge, mens jeg er rigtig, rigtig ung,” siger Casper Blom og nævner, at en af hans største styrker at skabe konstant procesoptimering og fokusere på, hvordan man kan gøre tingene bedre og mere effektivt.
”Men jeg ved, at når jeg har 25 millioner, så vil jeg have 100 millioner. Jeg sætter konstant et nye mål. Og jeg vil altid helst have nået det i går,” siger han.

…men processen er bedst
Og her er vi nået til det, som synes at være den primære drivkraft for Casper Blom. At sætte nye mål og hele tiden være i bevægelse hen mod dem.

”Min motivation er en kombination af anerkendelsen og det med at skabe noget. At starte fra bunden og have et mål, som man langsomt arbejder sig hen mod. Og det hænger sammen med anerkendelsen. Jeg vil gerne hjælpe med at starte ting og tage det ud i flere lande. Når jeg føler, at virkelig mange andre er glade, for det jeg gør, så giver det mening. At jeg gør noget godt for andre. Hvis jeg gik benhårdt og udelukkende efter at tjene mange penge, skulle jeg nok lave noget andet. Men at skabe noget, hvor folk tænker, hvor er det god service, eller hvor er det billigt. Det er det jeg vil,” siger Casper Blom.

Han nævner, at det også er derfor han stadig er mest glad for BilligeGolfbolde.dk, selvom det ikke er den forretning, der har størst indtjening. Rigtig mange mennesker er nemlig glade for og sparer penge ved at købe de brugte golfbolde. Og så understreger han, at den primære motivation ligger i selve processen.
”Man skal nyde rejsen. Jeg har snakket med flere multi-iværksættere, som siger, at det sjoveste er at være midt i processen og knokle røven ud af bukserne og sove i en kælder. Og jeg har det på samme måde. Selvom jeg tjente millard, ville jeg fortsætte.

Rejsen til målet er langt det sjoveste,” siger han.
For få måneder siden flyttede Casper Blom til Spanien, hvor han er blevet partner i firmaet MySecurityCenter.com, der leverer computersikkerhed til mere end seksten millioner brugere i hele verden. Ved siden af kører han mere end en håndfuld online forretninger i Danmark, og han drømmer ikke om at få et 8-16 job i fremtiden – selvom tanken har strejfet ham.

”Jeg snakkede faktisk med min kæreste om det for nyligt. Det var en dag, hvor jeg skulle ekstremt tidligt op og kom sent hjem, det var dårligt vejr, og det hele var lidt surt. Et øjeblik føltes det attraktivt at have et mere almindeligt arbejde. Men vi blev meget hurtigt enige om, at jeg efter få dage ville prøve at købe lejligheden ved siden af eller leje vores egen ud og lave noget forretning. På den måde tror jeg aldrig, jeg falder helt til ro. Jeg kan ikke sidde stille,” siger Casper Blom.

Og det er der nok noget om. Den 20-årige serie-iværksætter har nået mange af sine mål allerede, men han er langt fra blevet mæt.
”Jeg har meget svært ved at være tilfreds og være stolt af mig selv. Da jeg havde nået mit første mål om at omsætte for en million, var det ikke noget jeg blev helt vildt glad over, da det skete. Jeg havde hele tiden vidst, at det ville ske. Det er jeg overbevist om, allerede når jeg sætter mig målet. Derfor er det hele tiden et nyt mål, der er motiverende og gør mig glad. Jeg fejrer ikke opfyldelse af målene. Det stod jo næsten i min kalender,” slutter Casper Blom.

Casper Bloms forretnings-CV
Nuværende projekter:
BilligeGolfbolde.dk
Trademen.dk
Dealfighter.dk
iCovers.dk
MySecurityCenter.com
Starfashion.dk
Startfashion.se
Pixienova.com

Del indlægget