nokia_bridge_program_6

Broen mod job og vækst

Succesen udspringer af Nokia Bridge Program, som danner bro mellem Nokia og de godt 1000 opsagte medarbejderes fremtidige job, hvad enten de ønsker ansættelse i eller uden for Nokia eller finder en helt ny karrierevej. Broen har vist sig som en sikker forbindelse – næsten 600 har fået nyt job et år efter nedlukningen begyndte. Et par hundrede medarbejdere arbejder stadig og har endnu ikke taget første skridt ud på broen.

”Fra dag ét havde vi fokus på at skabe en positiv historie. Vi ville ikke blot finde nye jobs, men også bidrage til at skabe mere vækst og få drømme til at gå i opfyldelse,” siger Lars Buch, der er R&D Director i Nokia og sammen med tre kolleger har siddet i styregruppen for Bridge Program. Som en del af Bridge har Nokia skabt et attraktivt inkubator-miljø for de medarbejdere, der drømmer om egen virksomhed.

”Nokia stiller kontorplads til rådighed frem til sommeren 2013, og iværksættermiljøet tilbyder support-funktioner som revisorer, mentorer og frem for alt netværk,” fortæller Lars Buch.

”Derudover er der mulighed for at søge en økonomisk starthjælp. Det fungerer sådan, at man leverer det man skal frem til sidste arbejdsdag. Fra den sidste måned man er i job, kan man søge et ”Entrepreneurship Grant”, og hver enkelt ansøgning vurderes så ud fra bl.a. idé, forretningsplan og vækstpotentiale,” siger Lars Buch og fortæller, at man kan få mellem 10.000 og 25.000 euro pr. mand i teams på op til fire personer.

Indtil videre har små hundrede af de opsagte medarbejdere sat næsen i iværksættersporet og skabt op mod 50 nye virksomheder.

”Virksomhederne er meget forskellige, men mange er typiske Nokia spin-off, som f.eks. laver features på mobiler eller hardware. Nokia tilbyder, at man kan få IPR med ud. Man får ikke lov at bladre i patenterne, men hvis en medarbejder har siddet og udviklet et stykke mekanik eller en kode, som ikke er en del af Nokias kerne-patenter, så er der mulighed for at få det med videre,” siger Lars Buch og giver et bud på, hvad der er det vigtigste for iværksætterne at få med fra Bridge:

”Det er selvfølgelig afgørende at have en fysisk lokation, hvor man kan snakke med sidemanden og få coaching i en meget tidlig fase. Men hvis man skal være lidt kynisk, så har det allervigtigste været, at de er blevet sagt op. Det har tvunget dem ud af komfort-zonen og fået dem til at grave den indre iværksætter frem,” slutter Lars Buch.

Pakkerejse til selvstændighed

For et år siden var Lene Leth Rasmussen Principal User Experience Designer hos Nokia. I dag har hun firmaet Loop UX, som laver brugertest af mobiler, apps og IT-systemer, herunder fremstilling af prototyper og redesign.

”Vi hjælper firmaer med at kigge ind i fremtiden på deres produkter og se, om de er på rette spor. Når man lancerer et produkt på et nyt marked, risikerer man at ramme helt ved siden af. Det handler om at forstå kulturen, men også om infrastruktur og hvor god f.eks. mobildækningen er,” siger Lene Leth Rasmussen, der allerede har et globalt netværk af konsulenter. Idéen har hun haft et par år, og opsigelsen gav mulighed for at realisere den.

”Bridge har været som en pakkerejse. Man vælger ikke selv, men man har det nødvendige, og det er nemt, fordi man kan udskyde mange praktiske ting til senere,” siger hun og fortæller, at hun er glad for sit valg, selvom opstarten har været spændende.

”Den ene dag er alt super, og den næste tænker man, at nu går det galt. Egentlig ligner det de innovationsprojekter, jeg var på i Nokia, som også var uforudsigelige. Men nu er det min egen investering, så det kilder lidt mere i maven, når rutsjebanen går op og ned,” siger hun.

Et spring ud i uvisheden

Tre tidligere Nokia-ansatte står bag firmaet Aqtiw, der udvikler apps tilpasset kundens behov. De tre kendte ikke hinanden, før de blev opsagt.

”Jeg har før tænkt på at starte selv, men har været rigtig glad for at være i Nokia. Da muligheden bød sig, søgte jeg efter andre, der ville det samme,” siger Jens-Peter Kjær Jensen, som er partner i Aqtiw.

”Vi har alle et indgående kendskab til mobiltelefoner. Derudover har vi i Nokia haft daglig kontakt med andre Nokia sites og leverandører i hele verden, så vi ved, hvordan man kommunikerer og forstår, hvad kunden vil have. Det lyder banalt, men der findes mange eksempler på, at folk snakker forbi hinanden og udvikler apps, som i sidste ende ikke kan bruges,” siger han og nævner, at opstarten har været præget af uvished og har krævet vedvarende tro på sig selv og idéen.

”Uden Bridge havde jeg nok ikke taget springet. Jeg fik tilbudt andre jobs, og det er mere usikkert at være iværksætter. Men det var en unik mulighed,” siger Jens-Peter Kjær Jensen. Drømmen er nu at blive en stor spiller i branchen.

”Vores ambition er at have tyve ansatte inden for relativ kort tid. Vi vil gerne være en troværdig sparringspartner for store virksomheder, så det er vigtigt at have en vis størrelse,” siger han.

 

På billederne ses fra venstre: Claudia L. Simonsen, Lars Buch og Lene L. Rasmussen

Del indlægget