Venturemilliarder skaber vækstdrømme

Vækst og risikovillig kapital. To ord, som alle skriger på. Både investorer og iværksættere. De danske venture- og kapitalfonde er nu på jagt efter milliarder, der kan skydes i morgendagens succesfulde vækstvirksomheder.
I starten af marts stod den danske brancheforening for venture- og kapitalfonde, DVCA , i spidsen for et stort anlagt topmøde ved navn Nordic Fundraising Summit, der blev afholdt i København. For fjerde år i træk mødtes både danske og internationale kapital- og venturefonde med potentielle investorer, der med sig havde hele 780 mia. kr. til at skyde ind i nye projekter.
”Topmøder som disse er med til at skabe et sundt investeringsmiljø i Danmark, som på lang sigt også vil betyde, at mere risikovillig kapital vil finde vej til vores lille land og dermed også vil finde vej til vores iværksættere,” siger dir. for DVCA Jannick Nytoft.
Kapital speed dating
Det danske ventureselskab Sunstone Capital er en af de venturefonde, som håber på at få fingrene i nogle af de mange milliarder. Jimmy Fussing, der er Managing Partner i Sunstone Capital, kalder Nordic Fundraising Summit ”speed dating med investorer”. Hurtige stævnemøder, der skal føre til ny kapital. Penge, der skal fortsætte ned i fødekæden som investeringer i vækstvirksomheder.
”Jeg synes, at der er meget aktivitet på det tidlige stadie. Det bobler meget. Så det er ikke sådan, at krisen har taget enhver iværksætterlyst ud af folk. Der er stadig mange, der gør det,” siger Jimmy Fussing. Han fortæller, at de i venturefonden på tech-siden præsenteres for ca. 1.000 deals om året, hvilket svarer til tre – fire forreningsideer om dagen. Derfor har Sunstone Capital også udviklet fem særlige kriterier for, hvornår de investerer. Fem ting de ser efter, når de skal sætte penge i en iværksætter.
”Der findes ikke en endelig opskrift. Derfor har vi skabt vores fem populistiske kriterier, så det er lettere at kommunikere udadtil,” siger Jimmy Fussing.

Globale drømme

Sunstone Capital er en af de største nordiske venturekapitalinvestorer, og de har for kun få måneder siden afsløret, at de nu står klar med en ny fond med op til 750 millioner kroner til investeringer i nye teknologiske virksomheder. Jimmy Fussing fortæller, at hvis man som iværksætter vil have fingrene i nogle af de kroner, skal man først og fremmest skal have et højt ambitionsniveau – også set med globale briller.
”Man skal som nummer et have et team, der går efter verdensherredømme. Det skal være webservices eller software, som har en global adoptionskurve,” forklarer Jimmy Fussing og fortsætter: ”Ideen skal dernæst have en skalerbarhed. Et netværkseffektiv, der gør, at produktet eller servicen spreder sig som en influenza i december, siger vi. Og det tredje vigtige kriterium er, at grundtammen af et godt team skal være der. Det er som oftest ikke et komplet team, der møder os, men der skal være nogle unikke karaktertræk. En nøgleperson eller en magnet,” siger Jimmy Fussing.
 
Menneskerne bag er det vigtigste
Derfor tæller menneskelige erfaringer også tungt, når en investeringscase måles og vejes, men det udelukker bestemt ikke unge mennesker med ildhu, der forstår at iscenesætte sig selv, påpeger ventureinvestoren.
Netop teamet er også det vigtigste, når man som iværksætter kontakter Cat Science.
”Det aller-, allervigtigste er teamet. Den organisation man har, og dernæst om vi så har tillid til teamet. Én ting er at love guld og grønne skove, men vil teamet følge det? Så vi vurderer, hvor stor troværdigheden er, og om vi føler, at der er et fælles mål, de vil være loyale over for,” siger Leif Jensen, der er Investment Manager i Cat Science.
Cat Science var også at finde på deltagerlisten til Nordic Fundraising Summit i håb om, at de kan rejse penge til en ny fond, der skal investere i Life Science. Sæbedispensere, lægemidler og unikke pumpeløsninger er blandt de Life Science-produkter, som Cat Science allerede har skudt penge i, og de vil gerne have endnu flere produkter på listen. Men det kræver, at iværksættere forstår krav til produkt og patent, fortæller Leif Jensen.
 
”Man skal forstå den regulatoriske rute – det vil sige reglerne for godkendelse af lægemidler og med tech-produkter. Derudover er patenter vigtige, altså om det er et beskyttet produkt. Man ser nogle gange, at folk har en idé til et produkt, som de tror er patentbeskyttet, men at det faktisk slet ikke er patenteret. Det går ikke. Derudover skal de have freedom to operate, så der ikke er andre patenter, som forhindrer deres forretning,” siger Leif Jensen. Det er dog langt fra alle, der har styr på det, når de dukker op med en idé. ”Nogle har styr på det, men for de fleste er det en by i Rusland,” siger investeringsmanageren.
 
Powerpoint ikke nok
Hos teknologi-investorerne kræves ikke patenter. Til gengæld skal der et produkt på bordet, før det bliver interessant. Her er farverige power points eller en idé nedfældet på et stykke papir ikke nok.
”Der skal være noget lanceret. Måske en beta-version. Vi skal kunne kigge på trafik og tal, som vi så kan bygge nogle teser ud fra. En webservice kan man jo nemt lancere i dag. Her kan man komme langt for få penge, ” siger Jimmy Fussing om Sunstones fjerde kriterium. Han nævner som det femte og sidste af de populistiske punkter, at selskabet også gerne skal have en plan for og forståelse af, hvorfor det er, at brugerne vil bruge produktet. Det er når man forstår, hvad der er det unikke, at man kan lave en ordentlig forretningsplan.
 
Husk hjemmearbejdet
Hvis forretningsplanen så er på plads, er Sunstone Capital klar til at gå ind og investere i nye teknologiske idéer med op til 10 millioner kroner. Hos Cat Science ligger beløbet oftest under 7 millioner kroner. Penge, der typisk investeres efter et forløb, der tager mindst seks måneder fra start til investering. Begge venturefonde forklarer derfor også, at det som kapitalsøgende virksomhed er vigtigt at gøre sig klart, hvilke investorer, der passer bedst til ens idé. ”Man skal have gjort sit hjemmearbejde. Undersøge om ens investeringsfokus passer til de investorer, man kontakter, for ellers møder man mange ”nej’er” på vejen,” siger Leif Jensen.
Læs mere om DVCA her

Del indlægget