Det er sæson for vækstplaner. Vi har fået både ”røde” og ”blå” vækstplaner. Det positive er, at uanset farven, så har nye virksomheder og iværksættere fået en plads på den politiske dagsorden. Endda en fremtrædende plads – og med god grund. Amerikanske undersøgelser tyder på, at nye virksomheder kan spille en markant rolle for den langsigtede vækst i samfundet. Den amerikanske Kauffmann Foundation har lavet en analyse, som viser, at væksten i BNP i USA på lang sigt kan øges med ca. 1 procentpoint, hvis amerikanerne hvert år formår at skabe 30 til 50 nye innovative virksomheder, der vokser og kommer op på en omsætning på 1 mia. dollar. Nu kan man ikke sammenligne USA og Danmark direkte. Men beregningerne fra USA tyder på, at relativt få virksomheder med ekstrem vækst har stor betydning for hvor mange penge vi har i fremtiden til vækst og velfærd. Desværre tyder meget på, at vi i Danmark ikke er så gode til at skabe vækstvirksomheder. I USA er 10 pct. af de største virksomheder (med mere end 1.000 ansatte) under 10 år gamle og 10 pct. af virksomhederne med 500 – 1000 ansatte er under fem år gamle. I Danmark er den andel forsvindende lille.   For få iværksættere med rette rutine og kompetencer Vi ved efterhånden en del om, hvilke betingelser, der er vigtige for at skabe vækstvirksomheder. Områder som f.eks. en stærk forskningsindsats, der genererer idéer, en nem adgang til risikovillig kapital, og få administrative byrder har alle stor betydning. Det er nødvendige, men tilsyneladende ikke tilstrækkelige betingelser. Vi har et missing link. Amerikanske undersøgelser har vist en tæt sammenhæng mellem antallet af personer med erfaring i at starte virksomheder i en region og antallet af succesfulde opstartsvirksomheder og innovationer. Det er vel ikke overraskende, at personer med den rette rutine


Opret et gratis medlemsskab herunder for at få fuld adgang til alle vores artikler, den nyeste digitale udgave af vores medlemsmagasin Iværksætteren, og støt samtidigt op om dansk iværksætteri.

Er du allerede gratis medlem, så login nedenfor.

Logge Ind